Eπί μιάμιση ώρα ο πρώην Αν. Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, γύρω από το αίτημα για διεύρυνση του κατηγορητηρίου της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την πιθανή διάπραξης αδικημάτων του ίδιου.  Στην ομιλία του ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε με στοιχεία για τους μάρτυρες της Προανακριτικής, στις καταθέσεις των οποίων βασίζεται το αίτημα των 30 βουλευτών της ΝΔ, για διεύρυνση του κατηγορητηρίου αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί μάρτυρες, θυμούνται όψιμα και μόλις πριν λίγους μήνες, στοιχεία για την υποτιθέμενη “σκευωρία”. 

Ads

Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφέρθηκε και στον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και την πολύχρονη κόντρα του με το  Μάκη Βορίδη και την περίφημη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Νίκου Παππά, με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης του Ισραήλ, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός στις διαφορές του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη για παλαιότερα δημοσιεύματά του για διάφορα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη. 

“Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση, αντικατέστησα το Βορίδη στην αρχηγία της εγκληματικής οργάνωσης”

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μόλις στις 22-4 2019 ο κ. Μιωνή προσφέυγει στην ισραηλινή δικαιοσύνη για να ισχυριστεί ότι βρίσκεται στο στόχαστρο του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και άλλων, με ενορχηστρωτή τον Μάκη Βορίδη, αφού μάλιστα υπενθυμίζει το “ναζιστικό” του παρελθόν (και συγχέει τον Λεπέν με την κόρη του Μαρί Λεπέν), κάτι που απορρίπεται.  Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες ενώ ο Δ. Παπαγγελόπουλος άφησε αιχμές και για το Θάνο Πλεύρη και το δικό του ακροδεξιό παρελθόν, λέγοντας ότι έλειπε από την κατάθεση Μιωνή καθώς θεωρείται επίσης “ναζί” για τον επιχειρηματία.

Ads

Συνοπτικά για το Μιωνή ο Πρώην Υπουργός ανέφερε:  “Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, ο Μιωνή επεδίωκε να έχει καλές σχέσεις μαζί του. Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση άλλαξε και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και στη θέση του Βορίδη βρέθηκα εγώ”.
 
Αποκαλύψεις για Τσατάνη

Για τη Γεωργία Τσατάνη, αναφέρθηκε στο ρόλο της και τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν προκειμένου να μην φτάσει, ουσιαστικά, στη Δικαιοσύνη και να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο Βγενόπουλου, με την πρωτοφανή αφαίρεση της σχετικής δικογραφίας από τους εισαγγελείς διαφθοράς. Επεσήμανε ότι μέσα σε 72 ώρες η Γεωργία Τσατάνη πρόλαβε να μελετήσει 800 σελίδες δικογραφίας και να δακτυλογραφήσει η ίδια την πρόταση απαλλαγής του επιχειρηματία, που μάλιστα ο Βγενόπουλος “είχε την αλαζονεία να προαναγγείλει ο ίδιος πριν ανακοινωθεί”. 

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η αναφορά του σε συνάντηση που του είχε ζητήσει η ίδια με αντικείμενο τον προβιβασμό της, στην οποία του εκμυστηρεύτηκε το χειρισμό της της σε μια πολύκροτη υπόθεση: “Ήθελε να δικαιολογηθεί για την πρωτοφανή σκληρότητα απέναντι σε ένα αθώο ενώ μάλιστα είχε δεχθεί πιέσεις ακόμη και να τον προφυλάκίσει”, κάτι που την απέτρεψε να κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον οποίο συμβουλεύτηκε. “Μου το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και μάλιστα υπάρχουν μάρτυρες για τη συζήτηση που είχαμε”. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν οτι η αναφορά πιθανολογεί υπόθεση του Γιάννη Αγγέλου, στενού συνεργάτη του Καραμανλή που κατηγορήθηκε για τη Μονή Βατοπεδίου ενώ είχε ήδη κλονισμένη υγεία και κατέληξε μετά από λίγα χρόνια.

Ο στόχος του Π. Αθανασίου και οι σχέσεις με Αλαφούζο 

Αναφέρθηκε και στον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και ανέφερε ότι η στάση του στην υπόθεση, κατά τις πληροφορίες του, αναμένεται να “επιβραβευτεί” με την επαναφορά του στη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα, για την οποία μαθαίνει ότι ενδιαφέρεται και πάλι, θέση από την οποία είχε αποπεμφθεί, λίγο πριν ανακαλυφθεί ότι κρατούσε δικογραφίες στο συρτάρι του και οδηγήθηκαν σε παραγραφή. Μάλιστα, για τον Παναγιώτη Αθανασίου αναφέρθηκε σε στενές του σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζο ενώ υπενθύμισε τους χειρισμούς του στην υπόθεση του σκανδάλου Siemens.

Για την Ελένη Ράικου, ο Δ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι η ξαφνική αλλαγή της στάσης της, ξεκινά μετά την αποκάλυψη των τριών “ανεξήγητων” εμβασμάτων της Novartis στο κοινό λογαριασμό της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς, που διατηρούσε με το γιατρό συζυγό της. 

Σε ότι αφορά στον Αντώνη Σαμαρά σημείωσε ότι συναντήσε, με δικό του αίτημα, και για μόλις μισή ώρα με θέμα τον περιβόητο συμβιβασμό που επεδίωκαν πολλές πλευρές μεταξύ Μιωνή και Φιλιππάκη. Σε ότι αφορά στον ισχυρισμό Σαμαρά ότι συναντήθηκαν με αίτημα Παπαγγελόπουλου, ο πρώην Αν. Υπουργός σημείωσε με νόημα “ας μην μιλήσω τώρα” αναφερόμενος σε κατηγορίες του πρώην Πρωθυπουργό για άλλο παράγοντα.

Οι καταθέσεις στις οποίες βασίστηκε το αίτημα

Nωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ στην Επιτροπή Θανάσης Πλεύρης, αναφέρθηκε στην πρόταση για επέκταση του κατηγορητηρίου και συνόψισε πως η πρόταση της ΝΔ στηρίζεται στις καταθέσεις των Εισαγγελέων Ελένης Ράικου για τις συνθήκες παραίτησής της, Ιωάννη Αγγελή για για την παραίτησή του από τη θέση του Εισαγγελέα Διαφθοράς, Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη λόγω των χειρισμών στην υπόθεση Βγενόπουλου και Παπαγιώτη Αθανασίου για “πιέσεις” στοχοποίησης προσώπων καθώς επίσης και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντησή του στο Μαξίμου για το συμβιβασμό των διαφορών του με τον Φιλιππάκη.