Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιεί με τον πλέον επίσημο τρόπο όλους τους τελευταίους μήνες ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα αυξάνεται συνεχώς σε διψήφια ποσοστά σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς και ενώ ο γενικός πληθωρισμός, αν και μειούμενος, είναι ακόμα εδώ δείχνοντας ότι έχουμε νέα ακρίβεια πάνω στην ακρίβεια του 2022, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να παραπέμπει σε μειώσεις τιμών σε μέλλοντα χρόνο.
Η πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ ήρθε να επιβεβαιώσει ότι περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες κρίνουν ως ανεπαρκές «το καλάθι του νοικοκυριού» και πως η πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μετά τις 18 του μήνα. «Έφτασαν στο σημείο να φουσκώνουν σαν το παγόνι επειδή μια μικρή βοήθεια σαν το market pass έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, αντί να ζητήσουν συγγνώμη», λέει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.
Οι παραπομπές Γεωργιάδη στο μέλλον
«Προσέξτε, είμαστε ακόμα στην αρχή. Εγώ θέλω να πω στους συμπολίτες μου που αντιμετωπίζουν το μέτρο με μία επιφύλαξη και είναι λογικό -είναι η αρχή του μέτρου, έχουν δεινοπαθήσει, ο πληθωρισμός είναι φρικτός, έχουν χάσει εισόδημα, έχει πιεστεί η ποιότητα της ζωής τους, θέλουν να δουν ότι κάνουμε κάτι καλύτερο, θέλω να ξέρουν ότι έχουμε βάλει κάτω το μυαλό μας να δουλέψει και έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ». Είναι η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη στις 4 Νοεμβρίου, κατά την επίσκεψη που έκανε σε σούπερ μάρκετ, την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του «καλαθιού».
Τις επόμενες εβδομάδες, κι ενώ τα «καλάθια» των αλυσίδων γέμιζαν κυρίως με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ο υπουργός Ανάπτυξης πανηγύριζε για την σταθερότητα ή πολύ μικρές μειώσεις των τιμών σε περίπου 0,2% των κωδικών που εμπορεύονται οι μεγάλες αλυσίδες. Η γενική εικόνα ήταν αυτή των αυξήσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μεγάλων. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο και τον Γενάρη είναι αδιαμφισβήτητα. Στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», τα σχετικά ποσοστά καταγράφηκαν 15% και 15,4% αντίστοιχα για τους δύο αυτούς μήνες.
Με την κυβέρνηση να ξεκόβει κάθε συζήτηση για επιβολή πλαφόν σε βασικά προϊόντα ή μείωση του ΦΠΑ, και καθώς οι πολίτες-καταναλωτές συνέχιζαν να διαμαρτύρονται για την ακρίβεια, ο κ. Γεωργιάδης προέταξε την ατομική ευθύνη, λέγοντας πως αν επιλέγουν τα προϊόντα εντός «καλαθιού», θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν όλες οι τιμές.
«Χρησιμοποιείστε τις αγορές σας έξυπνα για να ωθήσετε και τις υπόλοιπες βιομηχανίες να πάνε γρηγορότερα σε μειώσεις. Μειώσεις τιμών θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες, ήδη κάποιες έρχονται, αλλά αν στραφούμε όλοι γρηγορότερα προς το καλάθι, θα έρθουν μεγαλύτερες και γρηγορότερα», είπε σε άλλη «αυτοψία» του σε μεγάλο σούπερ μάρκετ, στις 26 Ιανουαρίου.
Ένα μήνα αργότερα, οι μειώσεις τιμών δεν έχουν έρθει, όπως παρατηρούν οι πολίτες-καταναλωτές στις ερωτήσεις που δέχονται από δημοσιογράφους έξω από τα σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα οικογενειακά ψώνια του γράφοντος, πάνες μωρού, συσκευασία 46 τεμαχίων που πριν ένα χρόνο αγοράζαμε με περίπου 11,5 ευρώ, πλέον κοστίζουν 21,78 ευρώ σε μία από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Το ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει, παραδέχτηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης – προς τέλη Φεβρουαρίου πλέον, μετά από 3μιση μήνες εφαρμογής του «καλαθιού» – κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βαρβάκειο Αγορά. «Εγώ λέω στις αλυσίδες και στην βιομηχανία: ‘Μας είπατε ότι οι τιμές ανεβαίνουν λόγω των τιμών ενέργειας’, όμως τώρα πέφτουν. Από την άλλη εβδομάδα περιμένουμε και στο καλάθι και εκτός “καλαθιού” να αρχίσουν οι μειώσεις τιμών».
Η ακρίβεια πάνω στην ακρίβεια
Τα ποσοστά του πληθωρισμού στα είδη διατροφής που αναφέρουμε παραπάνω σκιαγραφούν την κατάσταση, αλλά η εξειδίκευσή τους ανά κατηγορία τροφίμων δείχνει πόσο συρρικνώνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από την συνεχή αύξηση των τιμών που δεν έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Στον παραπάνω πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ βλέπουμε ότι σε 7 από τις συνολικά 12 κατηγορίες τροφίμων καταγράφηκε μέσα σε έναν χρόνο διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με τον Γενάρη του 2022, όταν ήδη ο πληθωρισμός είχε μετρηθεί στο 5,5%, πριν καν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. «Πρωταθλητές» του πληθωρισμού φυσικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά με 25% και τα έλαια-λίπη με 23,1%.
«Το επικοινωνιακό σόου θα γυρίσει μπούμερανγκ»
Για «επικοινωνιακό σόου» που θα τιμωρηθεί από τους πολίτες-καταναλωτές στις επικείμενες εκλογές κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης. «Η καταναλωτική συμπεριφορά είναι πολιτική συμπεριφορά», λέει χαρακτηριστικά.
«Επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε, ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει. Ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται στο ‘καλάθι του νοικοκυριού’, δεν έχουμε δει ουσιαστικές μειώσεις. Στον αντίποδα οι αυξήσεις είναι σε πάρα πολλά προϊόντα και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μεγάλες», συνεχίζει ο κ. Λεχουρίτης.
Την εβδομάδα 13-20 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η εβδομάδα μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά προϊόντα που είχε κηρύξει το ΙΝΚΑ, διαμαρτυρόμενο για τις μεγάλες αυξήσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία. Μετά την Καθαρά Δευτέρα, το Ινστιτούτο καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν όσπρια και ζυμαρικά, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις μεγάλες αυξήσεις και σε αυτή την κατηγορία τροφίμων.
Όσο για το εύρημα της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να βγάλουν τον μήνα μετά τις «18», ο κ. Λεχουρίτης σημειώνει: «Για έναν άνθρωπο με σύνταξη 400 ευρώ ή έναν μισθωτό των 500, τα χρήματα δεν φτάνουν παρά για δέκα ημέρες. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εκεί έξω το οποίο το υπουργείο, αντικειμενικά μιλώντας, δεν έχει λύσει εδώ και τόσους μήνες».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >