Δύο χρόνια μετά και λίγες ημέρες πριν την τραγική επέτειο της φονικής πυρκαγιάς, αλλά και ανήμερα του μνημόσυνου για τα θύματα, δημοσίευμα της Καθημερινής υποστηρίζει πως στο παρελθόν υπήρξε απόπειρα παρεμβάσεων στις έρευνες σχετικά με τους υπεύθυνους της τραγωδίας, στοχοποιώντας μάλιστα αυτή τη φορά, σε αρμονία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, προσωπικά την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. Μάλιστα υπάρχει στοχοποίηση και της εισαγγελέως Ξένη Δημητρίου, η οποία πρόσφατα με τις καταθέσεις της «έκαψε» τους εμπλεκόμενους δικαστικούς στο σκάνδαλο Novartis με συγκλονιστικές αποκαλύψεις ακόμη και για «θάψιμο» off shore τριών υπουργών της ΝΔ

Ads

Του δημοσιεύματος ακολούθησε δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ άμεση ήταν και η απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη, τόσο προς την εφημερίδα, όσο και προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, προειδοποιώντας παράλληλα με μηνύσεις για τις συκοφαντίες. 

Στην αρχική δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη τονίζει τα ακόλουθα: «Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδεστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου.»

Σημειώνεται πως όλα τα πορίσματα αλλά και τα στοιχεία έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό στη Δικαιοσύνη, η οποία ερευνά την υπόθεση με συγκεκριμένες κατηγορίες για συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ πρόσφατα απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα και η πρόταση αναβάθμισης του κατηγορητηρίου σε κακουργήματα για υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία για κάτι τέτοιο. 

Ads

Η Καθημερινή της Κυριακής παρουσιάζει αποσπάσματα συνομιλιών του τότε αρχηγού της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου και του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής Δημήτριο Λιότσιο. Ο πρώτος φέρεται να ζητάει από τον δεύτερο να μην τον εμπλέξει στη υπόθεση και να μην εμπλέξει γενικά προϊσταμένους του και ανώτερα στελέχη. «Θάψτα γιατί θα σε σκίσουμε», φέρεται να αναφέρει και του λέει μάλιστα να παραδειγματιστεί από το πως το 2007 με τη φωτιά στην Ηλεία. «Μέχρι και τα λεφτά έφαγαν εκεί», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ εντείνοντας τις πιέσεις για να μην εμπλέξει ανώτερούς του, υποστηρίζει πως «έχει άνωθεν πολιτικές εντολές». 

Επίσης σε άλλο σημείο ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να απειλεί τον Δημήτρη Λιότσιο λέγοντάς του πως αν εμπλέξει ανώτερούς του τότε θα συμβεί ότι συνέβη το 2017 με τις φωτιές στα Κύθηρα και τη Μάνη. Όπως ισχυρίζεται στην πρώτη φωτιά, στην οποία θα είναι υπεύθυνος θα τον αφήσουν ξεκρέμαστο χωρίς εναέρια μέσα. «Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπελιό (τότε αρχηγός της πυροσβεστικής) – Βασιλειάδη (τότε υπαρχηγός της πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φακέλοι στους Εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά». 

Τυμβωρυχίας συνέχεια  

Συνεχίζοντας την τυμβωρυχία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε τη σκυτάλη από την «Καθημερινή», προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα ακόμη κάνοντας λόγο για «έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις». Ο Στέλιος Πέτσας ζητά εξηγήσεις από την Όλγα Γεροβασίλη και την τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να προάγει σε Υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Αρχιπύραρχο, Διοικητή Αν. Αττικής της Πυροσβεστικής – τοπικά επιχειρησιακό επικεφαλής κατά την τραγωδία στο Μάτι.

Στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει: 

  • Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος.
  • Διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και
  • Αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.

Απάντηση Γεροβασίλη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Τα όσα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε με ανακοίνωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την κυβέρνηση ότι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που έφεραν και φέρνουν με γοργά βήμα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα η κ. Γεροβασίλη αναφέρει: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί, να μην επιτρέψω στο ψέμα και τους όποιους εκφραστές του να λερώσουν την πολιτική διαδρομή, το αξιακό μου σύστημα και την προσωπική μου αξιοπρέπεια.

Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην Καθημερινή είναι ψευδέστατο όσον με αφορά- :  Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της.

Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι. Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας»