Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, οι αποκαλύψεις για τους χειρισμούς των Ελένης Ράικου και Ιωάννη Αγγελή, από την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου,  η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας.

Ads

Το λάθος στην επιστολή παραίτησης της Ράικου και η παράλειψη εγγράφων

Αναφορικά με το ρόλο της Ελένης Ράικου κατέθεσε ότι αρκετούς μήνες μετά την αποχώρησή της από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η αντικαταστάτριά της Ελένη Τουλουπάκη, ανέσυρε φακέλους εγγράφων που δεν είχε διαβιβάσει στον Ανακριτή. Η Ράϊκου παραιτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2017, λίγο πριν από την κυκλοφορία της εφημερίδας Documentο που προανήγγειλε ρεπορτάζ σχετικά με παραλείψή της να παραδώσει σημαντικά έγγραφα σε ανακρίτρια. Όμως, όπως υπενθύμισε η κυρία Δημητρίου, στην επιστολή της αναφέρεται σε «παράκεντρα εξουσίας» που επιχειρούν να φρενάρουν την έρευνά της για τη Novartis, ενώ το επίμαχο δημοσίευμα αφορούσε, τελικά, την απόκρυψη χιλιάδων εγγράφων για την υπόθεση των εξοπλιστικών και του Γιάννου Παπαντωνίου και καμία σχέση δεν είχαν με τη Novartis.

Όπως είπε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η Ράικου μέχρι τις 22 Μαρτίου, δύο μέρες πριν την αιφνιδιαστική της παραίτηση από τη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, στις συζητήσεις που είχε μαζί της συμπεριφερόταν σαν να έβλεπε αυτονόητη και σίγουρη την ανανέωση της θητείας της για άλλη μια διετία.

Ads

Τα «έχασαν» οι Αμερικανοί με τον Αγγελή στη Βιένη

Αντίστοιχη ήταν και η συμπεριφορά του εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, ανέφερε, παρά τη διαφωνία που προέκυψε μετά τη συνάντηση με κλιμάκιο του FBI στη Βιέννη το Δεκέμβριο του 2018, παρουσία της Ελένης Τουλουπάκη. Όπως σημείωσε, αυτό συμβαίνει μόνο μετά τον Ιανουαρίου 2019, όταν η εφημερίδα Δημοκρατία αποκαλύπτει ότι αρνήθηκε να παραλάβει το επίμαχο «στικάκι» από το FBI στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την κυρία Δημητρίου, «ο  Αγγελής πήγε εκεί μετά από αίτημα δικό του με προκαθορισμένη απόφαση να ζητήσει από τους Αμερικανούς η ανταλλαγή εγγράφων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων να γίνεται στο εξής, μέσω της Eurojast ή μέσω της οδού της δικαστικής συνδρομής. Δεν κατανοούσε ή δεν ήθελε να αποδεχθεί την ανταλλαγή πληροφοριών. Οι Αμερικανοί τα έχασαν, όπως μου μετέφεραν οι Εισαγγελείς, Τουλουπάκη και οι επίκουροι» σημείωσε.

Επέμεινε ότι είναι άδικο  να φορτώνει ο Αγγελής τις εκκρεμότητες από 2015 και το 2016 στην Τουλουπακη και τους επίκουρους εισαγγελείς ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά για το επίδικο ζήτημα της Προανακριτικής: «Αν ο Αγγελής είπε ότι από εμένα έμαθε για “Ρασπούτιν” είναι απολύτως ψευδές».

«Ο Εισαγγελέας δεν καθηλώνεται από εμμονές και πρέπει να είναι γενναίος»

Μάλιστα, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφέρθηκε στα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τους εισαγγελικούς λειτουργούς και την αποφασιστικότητά τους για τη διαλεύκανση σοβαρών εγκλημάτων, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για Αγγελή και Ράικου. 

«Ο εισαγγελέας δεν πρέπει να καθηλώνεται από εμμονές και πρέπει να είναι γενναίος. Πρέπει να διαθέτει αυτοθυσία. Ο εισαγγελέας έρχεται αντιμέτωπος με ό,τι πιο στρεβλό γεννά η κοινωνία μας: Το έγκλημα. Πρέπει να έχει αντοχές, δυνάμεις και να μην τα παρατάει με το πρώτο κακό δημοσίευμα. Την ομιλούσα την έχουν ραπίσει με ψεύτικες ειδήσεις και κάνεις δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη. Έχω δεχθεί απειλές αλλά ποτέ δεν διανοήθηκα να κάνω πίσω σε υπόθεση. Ο εισαγγελέας πρέπει να έχει πολύ καθαρή συνείδηση για να αντέξει. Έμεινα προσηλωμένη κάθε φορά στο στόχο μου παρά τι επιθέσεις, προκειμένου να μην “σκοτώσω τις υποθέσεις”», είπε. 

Ενώ με σαφήνεια αναφέρθηκε στο ρόλο τους: «Οι δύο ενέργειες της κυρίας Ραικου σε βάρος των εισαγγελέων που προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη (στην υπόθεση Novartis) και του κυρίου Αγγελή, μετέπειτα έχουν το βάρος ότι εξαιτίας τους αγκομάχησαν συνάδελφοι που προσπαθούσαν να φέρουν σε πέρας την υπόθεση». 

ΣΥΡΙΖΑ: Επανέφερε το σκάνδαλο στις πραγματικές του διαστάσεις

Μετά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσης της Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική, κοινοβουλευτικές πηγές που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασαν:

 

“Το σκάνδαλο Novartis επανέφερε στην πραγματική του διάσταση, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου πάγου Ξενη Δημητρίου καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς των δικαστικών λειτουργών Γιάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου και αποδομωντας παράλληλα και το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας. Με μια κατάθεση – ποταμό στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η κ. Δημητρίου ακύρωσε την αξιοπιστία του κ. Αγγελή, χαρακτηρίζοντας ψευδείς τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα, ότι έμαθε από την ίδια για τον περιβόητο Ρασπούτιν που δήθεν εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis.

Η Ξένη Δημητρίου αποκάλυψε επίσης τις μεθοδεύσεις του κ. Αγγελή σε σχέση με τη συνάντηση του με Αμερικανούς εισαγγελείς και εμπειρογνώμονες, στη Βιέννη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Αγγελής πήγε εκεί μετά από αίτημα δικό του, αλλά αρνήθηκε την ανταλλαγή εγγράφων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων, παγώνοντας στην ουσία με τη συμπεριφορά του τις σχέσεις με τους Αμερικανούς. Από διαρροές δικαστικών πηγών και από προηγούμενες καταθεσεις, προέκυψε οι οι Αμερικάνοι επρόκειτο να δώσουν στοιχεία σχετικά με λογαριασμό πολιτικού προσώπου.

Αναφερόμενη στην εμπλοκή της Ελένης Ράικου, η Ξένη Δημητρίου αποκάλυψε  την απόκρυψη βασικών στοιχείων από την κ. Ραικου , καθώς όπως είπε, η κ. Τουλουπακη ανέσυρε πολλούς φακέλους εγγράφων που δεν είχαν διαβιβαστεί από την κ. Ράικου στον ανακριτή. Επανέλαβε ότι η κ. Ράικου ακόμη και δύο μέρες πριν την παραιτηση της ουδέποτε επικαλέστηκε η υπονόησε πιέσεις, απειλές και περί Ρασπούτιν, έννοιες τις οποίες επινόησε 18 μήνες μετά την παραίτηση της.”