Σοβαρές αποκαλύψεις για τον πρώην εποπτεύοντα της εισαγγελίας διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου έκανε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία ξεκίνησε την κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, που ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες της, εν μέσω αντιδράσεων. 

Ads

 

Όσον αφορά τον Ι. Αγγελή ανέφερε ότι “ξέχασε” να προσκομίσει στη Βουλή τις 4 αναφορές που της είχε κάνει μετά το περίφημο ταξίδι στη Βιέννη ενώ διαπίστωσε ότι από τη μία στην άλλη “προσθέτει και αφαιρεί” ενώ για την Ε. Ράικου, αποκάλυψε ότι της είχε ζητήσει να ερευνήσει την περιβόητη απόπειρα αυτοκτονίας στο Χίλτον αλλά υποβαθμίστηκε από την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς. 

 

Η σιωπή Ράικου για το Χίλτον και οι καθυστερήσεις

Ads

 

Με την κατάθεσή της η Ξένη Δημητρίου, είτε ευθέως είτε εμμέσως υπέδειξε τις καθυστερήσεις που προκάλεσε στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis η Ελένη Ράικου. Χαρακτηριστικό συμβάν, η απόπειρα αυτοκτονίας εργαζόμενου στη Novartis, την Πρωτοχρονιά του 2017. Μόλις το πληροφορήθηκε από τον τύπο η ίδια, ζήτησε από την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς να ελέγξει την υπόθεση πλην όμως η απάντηση που πήρε ήταν πως τον άνδρα που ανέβηκε στο μπαλκόνι του Χίλτον, απασχολούσαν οικογενειακά προβλήματα και δεν σχετιζόταν με τη Novartis. 

Διαβάστε επίσης: Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Σήμερα μίλησε η Δικαιοσύνη – Τι «ξέχασαν» Αγγελής και Ράικου

 

Μάλιστα, σημείωσε πως οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου τον άκουσαν να φωνάζει “Δεν θα πεθάνω εγώ για τη Novartis” αλλά δεν κλήθηκαν ποτέ από τη Ράικου για καταθέσεις. Στο σημείο εκείνο ρωτήθηκε από τον Α. Πλεύρη γιατί δεν παρενέβη και έδωσε την αφοπλιστική απάντηση πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παρέμβαση και δεν ήταν στις αρμοδιότητές της. 

 

Ο “πόλεμος” στην Τουλουπάκη μετά την αποκάλυψη του εμβάσματος

 

Σύμφωνα με την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όταν ανέλαβε η Ελένη Τουλουπάκη ως εισαγγελέας Διαφθοράς, ζήτησε το άνοιγμα λογαριασμών και εκεί αποκαλύφθηκαν τα εμβάσματα προς τη Ράικου και το σύζυγό της Καρνέζη. “Από αυτή τη διαδικασία δεν διέρρευσε το παραμικρό στα ΜΜΕ για τα εμβάσματα. Τον Οκτώβριο όμως του 2018 -δεν ξέρω πώς- η κ. Ράικου προφανώς ενημερώθηκε από κάποια πηγή για αυτή την έρευνα, οπότε άρχισε μια αντεπίθεση κατά της κ. Τουλουπακη και των υπολοίπων.

 

Μάλιστα, σχολίασε και τις αναφορές Ράικου πως φοβόταν για τη ζωή της:”Διάβασα σε δημοσιεύματα την κατάθεση Ράικου πως φοβόταν για τη ζωή της και ότι είχε πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Μετά την παραίτησή της ο τότε Διευθύνων της Εισαγγελίας Αθηνών την τοποθέτησε υπεύθυνη για την Τρομοκρατία. Εκεί δεν φοβόταν;”

 

Οι επίμαχες 4 αναφορές Αγγελή 

 

Η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε για τον πρώην εποπτεύοντα την εισαγγελία Διαφθοράς: “Οι καταθέσεις μου στηρίζονται στις αναφορές Αγγελή, αναφορές τις οποίες “ξέχασε” να τις θέσει σε γνώση σας. Αναφέρομαι στην ανεπίσημη ενημέρωση που μου είχε κάνει στις 15-12-2018 μετά το ταξίδι στη Βιέννη και τη συνάντηση με το FBI. Αν παρατηρήσει κανείς τις 4 αναφορές θα δει ότι ο Αγγελής, προσθέτει, αλλάζει,  αφαιρεί πράγματα. Φοβάμαι ότι όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία θα έρχεται με διαφορετικά πράγματα”

 

Αρνήθηκε ότι γνωρίζει ο,τιδήποτε για τις καταθέσεις των μαρτύρων, προστατευόμενων ή μη, εκτός από αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας ή αυτές που βρίσκονται στις αναφορές Αγγελή. “Δεν ήθελα να ξέρω ούτε τα ονόματα” ανέφερε, δείχνοντας πολύ μεγαλή επιμονή στην τήρηση των τύπων και στο θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα. 
 

Η συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ
 

Για το ιστορικό της υπόθεσης Νοvartis , σημείωσε: “Στις 15-12-2016 στάλθηκαν από εμένα τα δημοσιεύματα για την φαρμακευτική Novartis για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Την ίδια μέρα η τότε εισαγγελέας Ελένη Ράικου σχημάτισε την ποινική δικογραφία και έδωσε σχετική παραγγελία στους επίκουρους εισαγγελικούς λειτουργούς.  Επισκέφθηκα την Εισαγγελία Διαφθοράς για να ενημερωθώ για την υπόθεση γιατί επρόκειτο για υπόθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης παρόμοια με υποθέσεις σε άλλες χώρες κατά της Novartis. Άμεσα, στάλθηκε άμεσα αίτημα δικαστικής συνδρομής προς ΗΠΑ” σημείωσε.

 

Σύμφωνα με την μάρτυρα, το Φλεβάρη του 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Αμερικανών Εισαγγελέων και Αξιωματούχων του FBI “Αυτοί με επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Διαφθοράς όπου συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις δικογραφίες για την Novartis. Πρότειναν στους δικούς μας εισαγγελείς να μεταβούν στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια οι Αμερικανοί απέστειλαν στην Ελένη Ραικου έγγραφα και υπέβαλαν και εκείνοι αίτημα δικαστικής συνδρομής προς εμάς” σημείωσε, σε σχέση με τα κοινά στοιχεία που εξέτασαν οι διωκτικές αρχές των δύο χωρών.

 

“Αποκατατέστησε το κύρος της Δικαιοσύνης”. Έμφαση στους προστατευόμενους

 

Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι με την εμφάνισή της ενώπιον της Προανακριτικής η Ξένη Δημητρίου αποκατέστησε το κύρος της Δικαιοσύνης και των Ελλήνων Δικαστών. Εμφανίστηκε μετρημένη, συγκροτημένη και με βαθιά αντίληψη της αποστολής της. Επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαφθοράς και έδειξε ιδιαίτερο σεβασμό στο θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι δεν την αφορούσε εκ της θέσεως να γνωρίζει τις καταθέσεις τους αλλά, από όσα διάβασε στις αναφορές Αγγελή και στο τύπο, για τον αναλυτικό τους χαρακτήρα, έκρινε ότι δεν είναι τυχαίοι αλλά γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση Novartis. 

 

Όπως υποστήριξε,  ως χώρα είμαστε υποχρεωμένοι να τους εντάξουμε στο δικαιικό σύστημα. “Έχουμε υπογράψει πολλές διεθνείς συμβάσεις που μας υποχρεώνουν. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από το 2016 πολύ πριν ξεσπάσει η υπόθεση Novartis. Είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων αν θέλει κάποιος να καταπολεμήσει την διαφθορά” Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιταλίας, όπου είδε να διεξάγονται σημαντικές δίκες για υποθέσεις διαφθοράς όπως για τη μαφία. Εκεί υπάρχει ειδική διαμόρφωση των αιθουσών και αλλοίωση φωνής για τους προστατευόμενους μάρτυρες, “ήταν μια εμπειρία ζωής” ανέφερε. 

Σε πολλά σημεία της κατάθεσής της, άλλωστε, μίλησε για την έλλειψη υποδομών στην Ελληνική Δικαιοσύνη και την προσπάθεια που έκανε, ειδικά σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, όπου ακόμη και τριτοκοσμικές χώρες, βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από την Ελλάδα. Μάλιστα, έκανε εντύπωση η αναφορά της προς την πολιτική τάξη, ότι δεν δείχνει σεβασμό για τους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών. “Στη Γερμανία σιωπούν οι πολιτικοί όταν ερευνούν οι δικαστές” ενώ έκανε αναφορές και στην πίεση που ασκείται στους δικαστικούς λειτουργούς, τις καταγγελίες και τις συνεχείς αιτήσεις εξαίρεσης.

 

Τέλος, όσον αφορά την αρχειοθέτηση των υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, σημείωσε ότι δεν σημαίνει κάτι οριστικό, μπορεί να βγουν ανά πάσα στιγμή από το αρχείο. 

 

Η κατάθεση δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί, όπως και οι ερωτήσεις, την ερχόμενη Τρίτη.