Αντιδράσεις στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκάλεσε η παρέμβαση της βουλευτή της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, η οποία ανέφερε ότι «είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση μακεδονικής μειονότητας στη Μακεδονία μας».

Ads

«Στη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι είναι θέμα χρόνου η ίδρυση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Θα παρακαλούσα εάν δεν επιμένετε και θέλετε να ανασκευάσετε, να το κάνετε. Είστε πολλή έμπειρη και αντιλαμβάνεστε ότι είναι σοβαρό ζήτημα» παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Είπα ότι είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση. Δεν το παίρνω πίσω, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι στις 11 Νοεμβρίου έγινε συνέδριο στο Ξινό Νερό Φλώρινας του ‘Ουράνιου Τόξου’ που δήλωσαν ότι διεκδικούν ‘μακεδονική μειονότητα’ και διδασκαλία ‘μακεδονικής γλώσσας’ στα σχολεία. Και θα είστε εσείς υπεύθυνοι γι’ αυτό» επέμεινε η Σοφία Βούλτεψη.

Το θέμα έθεσε αρχικά η βουλευτής της Ν.Δ. σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αντιδράσεις με αφορμή την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί συναλλαγής στο Μακεδονικό. «Ζητάτε αποδείξεις γι’ αυτό που είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Η συμφωνία, δίνει όνομα, ταυτότητα, γλώσσα, αυτοπροσδιορισμό, πρόσβαση στη θάλασσα, ό,τι ζητούσαν πάντα οι Σκοπιανοί. Είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση ‘μακεδονικής μειονότητας’ στη Μακεδονία μας. Και η κυβέρνηση τα βρίσκει όλα ωραία. Επί κυβέρνησης Σαμαρά, οι Σκοπιανοί διαμαρτύρονταν στους Ευρωπαίους ότι δεν έχουν συνομιλητή στην Αθήνα. Διότι οι θέσεις Σαμαρά ήταν πάντα γνωστές. Έπρεπε λοιπόν να φύγει ο Σαμαράς για να βρουν οι Σκοπιανοί συνομιλητή» ανέφερε η κ. Βούλτεψη. Η βουλευτής κατέθεσε τηλεγραφήματα του γραφείου σύνδεσης της Ελλάδας στα Σκόπια που είχαν φτάσει τότε, 16 Ιουλίου, στο γραφείο της όταν ήταν υπουργός. Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα αυτά, στις 15 Ιουλίου είχε γίνει η συνάντηση του Ντουμπρόβνικ με επίσημη προσκεκλημένη την Άνγκελα Μέρκελ. Εκεί η κ. Μέρκελ είχε πει ότι το ανεπίλυτο πρόβλημα της ονομασίας συνιστά βάρος για όλους.

«Δηλαδή, από τον Ιούλιο του 2014 η κ. Μέρκελ μιλούσε για ταυτότητα, ζήτημα το οποίο ήταν για εμάς, από πάντα και από όλες τις κυβερνήσεις, πρωτοφανές», ισχυρίστηκε και υποστήριξε : «Ο Ιβανόφ είχε δηλώσει ότι εξέθεσε την κατάστασή τους στην κ. Μέρκελ και ότι τους είπαν ότι στην άλλη πλευρά, δηλαδή στον Σαμαρά, δεν έχουν εταίρο για να συνομιλήσουν και να βρεθεί μια λύση. Από εκείνη τη συνάντηση τελείωσαν όλα. Δεν έκλεινε η αξιολόγηση, κάθε φορά έβρισκαν κάτι άλλο να ζητούν, πρόσθεταν απαιτήσεις. Η κ. Μέρκελ μίλησε για ταυτότητα σε ανύποπτο χρόνο. Προφανώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γι’ αυτό δεν έκλεινε η αξιολόγηση. Τι για τον σχολικό τροχονόμο και τις καθαρίστριες, δεν έκλεινε η αξιολόγηση. Εσείς έχετε προσλάβει 100 Πετσίτηδες»

Ads

Απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα πρόσθεσε: «Εσείς είστε πολύ καλοί. Τους τα κάνετε όλα και σας αξιολογούν μια χαρά. Και σας χειροκροτούν με την οικονομία στα τάρταρα. Ενοχλείστε. Θα έρθει η ώρα που θα τα πληρώσετε όλα αυτά. Θα τα πληρώσετε όταν θα έρθει το “Ουράνιο Τόξο” και θα σας ζητάει μειονότητα, που τη ζητάει ήδη. Μετά από αυτά, οι Σκοπιανοί βρήκαν και συνομιλητή και λύση, σε βάρος βέβαια των εθνικών μας συμφερόντων. Μη ζητάτε λοιπόν αποδείξεις. Γνωρίζουμε πως πίεζαν εμάς, εμείς διαπραγματευτήκαμε μαζί τους. Άρα, μη ζητάτε αποδείξεις, οι αποδείξεις είναι στα έργα και τις ημέρες σας».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο Politico σχετικά με το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, είχε δηλώσει πως «υπάρχει φόβος για “περιφερειακές αναταραχές” στην ελληνική Μακεδονία, όπου οι αυτονομιστικές δυνάμεις μπορούν να δουν τη συμφωνία (σ.σ. με την πΓΔΜ) ως πρόσκληση να οργανωθούν». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η επίμαχη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε παραλειφθεί στο σχετικό δελτίο Τύπου της ΝΔ. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας πολιτικός έκανε λόγο για πιθανότητα εμφάνισης αυτονομιστικού κινήματος στη Βόρεια Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά μειονότητα της ΠΓΔΜ στη Μακεδονία. Μάλιστα η επίμαχη δήλωση έκανε τον γύρο σε διεθνή και βαλκανικά ΜΜΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή αναφέρθηκε στην εν λόγω δήλωση και κατέθεσε στα πρακτικά δημοσίευμα ελληνικής ιστοσελίδας, το οποίο αναφερόταν στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβήτησε το ελληνικό δημοσίευμα και έκανε λόγο για «άθλιο μηχανισμό που παράγει fake news στο ελληνικό Κοινοβούλιο». Ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο, ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε: «θα έπρεπε να ντρέπεστε που αναπαράγετε στο κοινοβούλιο ψεύτικα δημοσιεύματα, είστε ο αρχιερέας των fake news». Ωστόσο η δήλωση Μητσοτάκη παραμένει στο δημοσίευμα του Politico και δεν διαψεύστηκε ποτέ, ενώ στην ουσία την επανέλαβε και η Σοφία Βούλτεψη