Με την εκπαιδευτική κοινότητα να περιμένει ανήσυχη το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, με στοιβαγμένους μαθητές στις τάξεις, με πάνινες μάσκες πολλαπλής χρήσης των οποίων ο τρόπος διάθεσης στα σχολεία ακόμη να παραμένει «θολός», με άλυτα ακόμη και στοιχειώδη ζητήματα που άπτονται άμεσα της υγιεινής, όπως οι σχολικές καθαρίστριες που ακόμη δεν έχουν προσληφθεί και με τα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό να αυξάνονται, η κυβέρνηση προσπαθεί αγωνιωδώς να στρέψει την προσοχή της κοινωνίας στο πότε και όχι στο πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.

Ads

Σήμερα το απόγευμα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι η 14η Σεπτεμβρίου και όχι η 7η Σεπτεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Μάλιστα, η 14η Σεπτεμβρίου έχει προαναγγελθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από ευρεία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον «αέρα η διάθεση των μασκών

Είναι πολύ πιθανό, στην απόφαση για μετάθεση μια εβδομάδα μετά του ανοίγματος των σχολείων, να έπαιξε ρόλο η «σύγκρουση» της κυβέρνησης με την πραγματικότητα, ότι τα σχολεία ανοίγουν ανέτοιμα και ανοχύρωτα. Είναι χαρακτηριστικό, το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος που θα διανεμηθούν οι μάσκες. Ενώ ήταν γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, μόλις το Σάββατο 22 Αυγούστου το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ανέθεσε στην Κεντρική  Ένωση Δήμων Ελλάδας τον σχετικό διαγωνισμό ύψους 6,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να τις διανείμει εγκαίρως στους 332 δήμους και από εκεί σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Ads

Ανάστατοι οι δήμαρχοι, επέκριναν τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για την απόφασή του, την οποία έλαβε εν κρυπτώ από την ΚΕΔΕ με μόνη την τηλεφωνική συνεννόηση της Παρασκευής 21 Αυγούστου με τον πρόεδρο του αυτοδιοικητικού οργάνου Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο τελευταίος αποκάλυψε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Πάντως, ο Δ. Παπαστεργίου δέχθηκε τα πυρά όλων των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ γιατί, όπως επισημάνθηκε, «ουδέποτε το αυτοδιοικητικό όργανο έχει αναλάβει κεντρικό διαγωνισμό για λογαριασμό τού κεντρικού κράτους, καθώς δεν διαθέτει μηχανισμό για κεντρικές προμήθειες!».

Έτσι η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι τής ευθύνης στους δήμους για το εάν θα γίνει κατορθωτό να μπορέσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αγοράσουν και να παραδώσουν τις μάσκες στις σχολικές μονάδες για δασκάλους και μαθητές. Κι αυτό δεδομένου ότι οι δεκαπέντε βιομηχανίες δεν είναι έτοιμες να παραδώσουν τόσο μεγάλο αριθμό μασκών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως κατήγγειλαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ οι δήμαρχοι.

Μαζί με την ασφυκτική προθεσμία για τη διενέργεια διαγωνισμού με συντετμημένη διαδικασία, οι δήμαρχοι υπογράμμισαν στον Δ. Παπαστεργίου ότι υπάρχει πρόβλημα με τις προδιαγραφές των διαστάσεων για τις μάσκες που θα χρησιμοποιηθούν από μικρά παιδιά, καθώς οι περισσότερες βιομηχανίες κατασκευάζουν μάσκες για ενήλικες.
Το αλαλούμ συνεχίστηκε όταν οι δήμαρχοι συνειδητοποίησαν ότι οι προμήθειες αυτές περνούν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκεί για κάθε φάκελο προμηθευτή τουλάχιστον τριάντα ημέρες

Ο Δ. Παπαστεργίου απέρριψε το αίτημα των αιρετών να αναλάβει τον κεντρικό διαγωνισμό το υπουργείο Παιδείας ή το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπερτιμολογήσεις και ανούσιες προδιαγραφές 

Αλλά υπάρχει ακόμη μία αρνητική πτυχή στο ζήτημα των μασκών. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας θα απαιτηθούν 4 εκατ. μάσκες  για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολείων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί με τιμή που κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ ανά τεμάχιο, μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Με ένα απλό πολλαπλασιασμό αυτό σημαίνει ότι τα 6,2 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το ΥΠΕΣ δεν φτάνουν ούτε για τις μισές καθώς θα απαιτηθούν 18. εκατ. ευρώ. 

Ως τιμή τα 4,5 ευρώ μοιάζουν τεράστιο ποσό, αφού οι υφασμάτινες μάσκες έχουν λιανική τιμή που ξεκινά από το 1 ευρώ. Ερωτηματικά προκαλούν όμως και οι προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες, εκτός το ότι είναι γενικόλογες, προσκρούουν και στο γεγονός ότι υφασμάτινες πιστοποιημένες μάσκες δεν υπάρχουν, παρά μόνο οι χειρουργικές.

Με 25 μαθητές… «δεν κολλάει»

Οι ανησυχίες γονιών και εκπαιδευτικών φουντώνουν και από τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να τεκμηριωθούν επιλογές που προσκρούουν, όχι μόνο στην κοινή λογική, αλλά και σε ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα και απαγορεύσεις, όπως ο αριθμός ατόμων σε κλειστούς χώρους. Έτσι, μετά την απόφαση να λειτουργήσουν τα σχολεία σε πλήρη σύνθεση, με 20 και 25 παιδιά μέσα στις τάξεις, υπονομεύοντας τις οδηγίες για την τήρηση αποστάσεων και τον συγχρωτισμό, σάλο προκάλεσαν και οι ισχυρισμοί εκ μέρους του καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ότι ο αριθμός των παιδιών μέσα σε μια τάξη δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πως ο αυξημένος αριθμός τους δεν αποτελεί πηγή κινδύνων, ενώ από την μείωσή τους δεν θα υπήρχε κάποιο κέρδος, ούτε επιδημιολογικό, ούτε εκπαιδευτικό.

Χωρίς καθαρίστριες τα σχολεία

Το «κερασάκι» στην παραπάνω «τούρτα» είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προσλάβει καθαρίστριες για τα σχολεία. Οι καταγγελίες που φτάνουν στο tvxs.gr μιλούν για πρωτοφανή ανευθυνότητα εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών που άλλαξε τη διαδικασία προσλήψεων εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας. Σύμφωνα με αυτές, η σχετική διαδικασία έπρεπε να έχει κινηθεί τέλη Ιουλίου και να έχει ολοκληρωθεί  το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, χωρίς αυτό να έχει συμβεί.

Επίπλέον, το νέο ΦΕΚ αποκλείει καθαρίστριες μετανάστριες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας, αφού δικαίωμα για αίτηση είχαν μόνο Έλληνες υπήκοοι ή πολίτες της ΕΕ που έχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας, ή φοιτούν σε ελληνικό ίδρυμα.

Αιτία της αναστάτωσης, η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, να αλλάξει εν μέσω καλοκαιριού τη διαδικασία πρόσληψης των υπαλλήλων καθαριότητας στα σχολεία. Συγκεκριμένα με Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 7/8, μετέφερε την διαδικασία πρόσληψης, από τις σχολικές επιτροπές  ΝΝΠΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με ευθύνη την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), στα γραφεία Προσωπικού των Δήμων. Μάλιστα προέβλεπε ότι η σχετική προκήρυξη έπρεπε να βγει στο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Σε συνδυασμό με το ότι η δεύτερη υπουργική απόφαση για το πόσες θέσεις ανά δήμο έπρεπε να προκηρυχθούν εκδόθηκε μόλις στις 21 Αυγούστου, είναι προφανές ότι ο Αύγουστος ουσιαστικά χάθηκε.

Η διαδικασία επίσης προβλέπει, από την έκδοση της πρόσκλησης των υποψηφίων τρεις μέρες περιθώριο για αιτήσεις, δύο μέρες για ενστάσεις και μετά ανάρτηση των οριστικών πινάκων των προσλήψεων.
 
Σύμφωνα με υπαλλήλους των δήμων, το πραγματικό χάος έπεται γιατί ο έλεγχος δικαιολογητικών θα γίνει μετά την υπογραφή της σύμβασης αφού οι υποψήφιοι έχουν δέκα μέρες περιθώριο να τα προσκομίσουν. Υπάλληλοι δήμων σημειώνουν, ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, η διαδικασία μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε στις 14 του μήνα.