«Μετά την οικονομία και τον τουρισμό, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε αλαλούμ και επιτελικό… μπάχαλο και στην Παιδεία, δεν ξέρουν οι γονείς πότε τελικά ανοίγουν τα σχολεία, οι Δήμοι πώς θα πάρουν τις μάσκες δωρεάν όπως υπό πίεση εξήγγειλε ο Τ. Θεοδωρικάκος», τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ads

«Να μην «βγαίνει άκρη» στη Βουλή επί τρεις ώρες με Κεραμέως και Κικίλια, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές είναι σε πλήρη άγνοια για τις υγειονομικές συνθήκες και τα μέτρα που έχουν παρθεί», συμπλήρωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας Στο Κόκκινο.

Στον χώρο της Παιδείας βλέπουμε τον εφησυχασμό και το αλαλούμ, την διγλωσσία και την ανακολουθία που είδαμε όλο το Καλοκαίρι σε όλους τους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού, είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου σχολιάζοντας την ασάφεια, όχι μόνο για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά ούτε καν για το τι ισχύει με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την δωρεάν διάθεση μασκών. Διότι η εξαγγελία χρηματοδότησης από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο «απαντήθηκε» από την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) που είπε ότι δεν έχει κεντρική υπηρεσία προμηθειών και άρα δεν ξέρει αν μπορεί να κάνει τον διαγωνισμό…

«Προ δύο ημερών ήρθαν στη Βουλή οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας κ.κ. Κεραμέως και Κικίλιας, δεν βγήκε άκρη μετά από τρεις ώρες συζήτησης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, να πουν καν ακριβή ημέρα έναρξης σχολείων για να κάνουν έναν προγραμματισμό οι οικογένειες. Η κα Κεραμέως χρησιμοποίησε αλχημείες με τον μ.ο. των 17 μαθητών, που δεν αφορά τα αστικά κέντρα, η ίδια ήταν που αύξησε τον αριθμό στους 25 ανά τάξη.

Ads

Ακόμη και για την διάθεση των μασκών που παρά τις αρχικές θέσεις Κεραμέως και με την δική μας πίεση οδηγήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος να εξαγγείλει δωρεάν διάθεση με χρηματοδότηση στους Δήμους, δεν είναι σαφές τι και πώς θα ισχύσει. Βαδίζουμε σε μία χρονιά όπου εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές είναι σε πλήρη άγνοια για τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και τα μέτρα που έχουν παρθεί.».

Το αλαλούμ με την προμήθεια σε μάσκες από την Κεντρική  Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη σχολική κοινότητα έχει αρχίσει να γίνεται φανερό. Ενώ ήταν γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, μόλις το προηγούμενο Σάββατο 22 Αυγούστου το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ανέθεσε στην Κεντρική  Ένωση Δήμων Ελλάδας τον σχετικό διαγωνισμό ύψους 6,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να τις διανείμει εγκαίρως στους 332 δήμους και από εκεί σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Ανάστατοι οι δήμαρχοι, επέκριναν τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για την απόφασή του, την οποία έλαβε εν κρυπτώ από την ΚΕΔΕ με μόνη την τηλεφωνική συνεννόηση της Παρασκευής 21 Αυγούστου με τον πρόεδρο του αυτοδιοικητικού οργάνου Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο τελευταίος αποκάλυψε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Πάντως, ο Δ. Παπαστεργίου δέχθηκε τα πυρά όλων των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ γιατί, όπως επισημάνθηκε, «ουδέποτε το αυτοδιοικητικό όργανο έχει αναλάβει κεντρικό διαγωνισμό για λογαριασμό τού κεντρικού κράτους, καθώς δεν διαθέτει μηχανισμό για κεντρικές προμήθειες!».
Δεν προλαβαίνουν οι βιομηχανίες!

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετάει το μπαλάκι τής ευθύνης στους δήμους για το εάν θα γίνει κατορθωτό να μπορέσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αγοράσουν και να παραδώσουν τις μάσκες στις σχολικές μονάδες για δασκάλους και μαθητές… Κι αυτό δεδομένου ότι οι δεκαπέντε βιομηχανίες δεν είναι έτοιμες να παραδώσουν τόσο μεγάλο αριθμό μασκών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως κατήγγειλαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ οι δήμαρχοι. «Θα είμαστε εκτεθειμένοι και υπόλογοι εάν προκύψει στα σχολεία μας, με δική μας ευθύνη, κρούσμα κορωνοϊού!» φώναζαν οι δήμαρχοι.

Μαζί με την ασφυκτική προθεσμία για τη διενέργεια διαγωνισμού με συντετμημένη διαδικασία, οι δήμαρχοι υπογράμμισαν στον Δ. Παπαστεργίου ότι υπάρχει πρόβλημα με τις προδιαγραφές των διαστάσεων για τις μάσκες που θα χρησιμοποιηθούν από μικρά παιδιά, καθώς οι περισσότερες βιομηχανίες κατασκευάζουν μάσκες για ενήλικες!

Το αλαλούμ συνεχίστηκε όταν οι δήμαρχοι συνειδητοποίησαν ότι οι προμήθειες αυτές περνούν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκεί για κάθε φάκελο προμηθευτή τουλάχιστον τριάντα ημέρες!

Ο Δ. Παπαστεργίου απέρριψε το αίτημα των αιρετών να αναλάβει τον κεντρικό διαγωνισμό το υπουργείο Παιδείας ή το υπουργείο Εσωτερικών λέγοντας: «Δεν πιστεύω δα ότι η υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Εσωτερικών είναι τόσο καλοί ηθοποιοί που να μας κοροϊδεύουν όλους και να αποφασίζουν την Πέμπτη για την προμήθεια των μασκών και να κρίνουν ότι ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία…».