Εκβιασμό χαρακτήρισε το αίτημα του επί 53 ημέρες απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι ο απεργός φυλακισμένος ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του και ξεκαθάρισε πως η Πολιτεία δεν εκβιάζεται, αποδίδοντας ευθύνες για την έκταση που έχει πάρει η υπόθεση σε μια μικρή μειοψηφία και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Είναι προφανές ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει», είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη, «ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

Και κλείνοντας η κ. Πελώνη ξεκαθάρισε: «Οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων, δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία. Δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία. Ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία».

Ads

Σε ερώτηση αν όσοι νομικοί διαφωνούν με την κυβέρνηση ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ , η κα Πελώνη δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει σε σχόλια ιδιωτών. «Θα διερωτηθώ αν όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία πρέπει να υποκύψει, υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να συναλλάσσεται και με άλλους καταδίκους στο μέλλον», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι ο Δ. Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός της έννομης τάξης. «Η Πολιτεία δεν συναλλάσσεται με καταδίκους και δεν απεμπολεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης. Ο Δ. Κουφοντίνας έχει πάντα τη δυνατότητα να σταματήσει την απεργία πείνας και να ασκήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του», ανέφερε ενώ παρέπεμψε για το θέμα της μεταγωγής και σε απαντήσεις που έχουν δοθεί και προς τον συνήγορο του πολίτη και δεν ζητήθηκαν διευκρινήσεις.

Κούρτοβικ: O Κουφοντίνας ακολούθησε τις διαδικασίες – Ο πρωθυπουργός παραπλανήθηκε

Την ίδια ώρα, απαντώντας στους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών ότι ο Δ. Κουφοντίνας δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό, η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς, και ακόμη και ο πρωθυπουργός παραπλανήθηκε, καθώς ο Δ. Κουφοντίνας ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, τις οποίες και παραθέτει.

Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, «αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο ν. 4760/20, η οποία όπως μας διαβεβαίωσαν από το κατάστημα διαβιβάστηκε στο Υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624. Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί.

Επιπλέον, από τις 28/12/20, ο κρατούμενος έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της Γενικής Γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου, που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ).

Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας.

Αίτημα για τα αντίγραφα των αποφάσεων υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, ξανά, στις 17/1/21, με ρητή αναφορά στην άσκηση των νόμιμων ένδικων μέσων. Το ίδιο αίτημα απευθύνθηκε και από τον Συνήγορο του Πολίτη, στις 21/1/21, στην γνωστή του παρέμβαση στην υπόθεση.

Στις 18/2, η Γεν. Γραμματέας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ , που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία κατ’ αυτών.

Η προσβολή στη Δικαιοσύνη μιας απόφασης μεταγωγής της ΚΕΜ προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ.4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όταν ο κρατούμενος έχει δύο φορές αρνητική απόφαση στην αίτηση (του) για μεταγωγή (ποιος είπε ότι οι κρατούμενοι δεν ζητούν την μεταφορά τους σε άλλη φυλακή;)».

Σοφία Νικολάου για Κούρτοβικ: Παραπληροφορεί για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη

Τη δική της απάντηση σε όσα κατήγγειλε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, δίνει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

Με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, τονίζεται ότι η κ. Κούρτοβικ παραπληροφορεί προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Η κ. Νικολάου, διαψεύδει την πλευρά Κουφοντίνα ως προς τη χορήγηση των εγγράφων που ζητήθηκαν τονίζοντας ότι στις 18 Φεβρουαρίου στάλθηκαν όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη μεταγωγή του Κουφοντίνα.

Επισημαίνει ότι αν και δεν προβλέπεται χορήγηση εγγράφων, εντούτοις εδώ και μέρες η συνήγορος του Κουφοντίνα έχει τα πάντα στα χέρια της.

Σχετικά με τη δυνατότητα του Κουφοντίνα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη η κ. Νικολάου αναφέρει: «Στο άρθρο 6 του Σ.Κ. αναφέρει ότι επιτρέπεται η αναφορά στο Συμβούλιο της φυλακής κάθε παράνομης ενέργειας σε βάρος κάθε κρατούμενου και σε περίπτωση αρνήσεως ή μη απαντήσεως, χορηγείται η δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών)».

Απάντηση Κούρτοβικ σε Νικολάου

Απάντηση στα όσα δήλωσε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου έδωσε με σχετική της ανακοίνωση η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος του κρατούμενου και απεργού πείνας.

Η δήλωση της Ι. Κούρτοβικ:

Τα πολιτειακά όργανα  και αυτοί που κατέχουν δημόσια αξιώματα δεν επιτρέπεται να υβρίζουν, να συκοφαντούν και να χρησιμοποιούν το αξίωμα τους για να διαστρέφουν την αλήθεια,  να φιμώνουν τα  μέσα ενημέρωσης και να καταπνίγουν κάθε  αντίθετη άποψη (χαρακτηριστική η μάχη   με τον  αποκλεισμό σωρείας σελίδων και προφίλ στο διαδίκτυο).

Δεν επιτρέπεται να ψεύδονται δημόσια , να υπογράφουν ψευδείς δηλώσεις  να παραπλανούν ως προς το περιεχόμενο των νομικών διατάξεων και να προκαλούν σύγχυση στους πολίτες,  ούτε βέβαια να επιτίθενται σε έναν κρατούμενο και την συνήγορό του,    καλυπτόμενοι πίσω από την πεποίθηση του απυρόβλητου που θεωρούν ότι τους εξασφαλίζει η θέση τους. 

Η  γεν.γραμματέας  αντεγκληματικής πολιτικής, ψεύδεται για μία φορά ακόμη, ενώ ολόκληρη η πολιτειακή εξουσία έχει επιδοθεί σε  μία οργανωμένη επίθεση με «σκονάκια»  προετοιμασίας  (πως αλλιώς όλοι , βουλευτές, αντιπρόεδροι, πρωθυπουργός και συγγενείς θυμάτων  εμφανίζονται να έχουν γνώση των δικαστικών ενεργειών ενός κρατούμενου;) και προσπαθούν να πλήξουν  τον απεργό , διαστρέφοντας την ουσία των αιτιών της ακραίας διαμαρτυρίας του .

Μας καλούν να  απευθυνθούμε στα δικαστήρια, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και φρόντισαν να μην είναι δυνατό να γίνει.

Προσπαθούν να πείσουν ότι ένα μικρό τοπικό πρωτοδικείο μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε μία  απόφαση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, που  η δηλητηριώδης  ρητορική  έχει  καταστήσει πρώτο θέμα στις ειδήσεις.

Μας εγκαλούν  ότι  παρελκύουμε την διαδικασία (!!)  χωρίς να  ερυθριούν, καθώς , αφού  τον απέκλεισαν  από κάθε νόμιμη δικαίωμα και κάθε  διαδικασία,   λοιδορούν έναν άνθρωπο  που   βιώνει  το μαρτύριο της  στέρησης τροφής επί 53 μέρες (και  άρνησης  λήψης υγρών επί πολλές ημέρες) στην εντατική ενός νοσοκομείου.

Παραπλανούν το κοινό των ενημερωτικών μέσων που απόλυτα ελέγχουν  ότι  μπορεί να θεωρείται «απόφαση»  ενός κεντρικού οργάνου μια σφραγίδα σε ένα έντυπο, και μάλιστα όταν πρόκειται  για κρίσιμη απόφαση που  αφορά  δυσμενή ατομική πράξη  και που ο νόμος απαιτεί να έχει ειδική αιτιολογία.

Πόσο σαφής και ειδική  είναι μία αιτιολογία 
– που κατά  τις δηλώσεις στον τύπο  αφορά την καταδίκη για «τρομοκρατία» (που όμως δεν συντρέχει στην περίπτωση του απεργού καθώς δεν καταδικάστηκε για «τρομοκρατία» άλλα με τις κοινές ποινικές διατάξεις  , καθώς η λέξη «τρομοκρατία» δεν υπήρχε στο νόμο και στο Δίκαιο πριν το 2004),
– ενώ στο σώμα  της δικής της απόφασης (της μόνης που μας κοινοποίησε ) αφορά «δημόσια τάξη και εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος»  που  όμως διαψεύδεται από τις φυλακές , καθώς  βεβαιώνουν  ότι καμία αναφορά δεν υπήρξε ποτέ σε βάρος του κρατουμένου,
– και όταν  συμπληρωματικά   η επίκληση του εκτάκτου λόγου  των μέτρων προστάσίας  από την πανδημία   μένει αδικαίωτη ,   καθώς η μεταγωγή  έγινε επειγόντως από μία φυλακή χωρίς κρούσματα , σε μια με κρούσματα,   από τη Κασσαβέτεια  που έχει τις μισές θέσεις κενές (137 άτομα  σε 270 θέσεις) σε μία φυλακή με συνωστισμό (700 κρατούμενοι σε 600 θέσεις).

Μια  Κυβέρνηση  ολόκληρη  έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο ενάντια σε έναν κρατούμενο, και τον υβρίζει  γιατί φτάνει  στα άκρα όρια της ζωής , σπρωγμένος από τη δική της   εκδικητική  βία ,   αντί να στέκεται με σεβασμό και συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι σ’ αυτό που  έχει προκαλέσει και αυτό που  προμηνύεται.

Καμπαγιάννης: Ψήφισαν φωτογραφικό νόμο για Κουφοντίνα

Τηδική του παρέμβαση στο θέμα της μεταγωγής του Δ. Κουφοντίνα έκανε και ο γνωστός δικηγόρος, Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος υποστηρίζει και εξηγεί με ποιον τρόπο η απώλεια του δικαιώματος Κουφοντίνα να εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές επήλθε όχι λόγω τρομοκρατίας αλλά λόγω μιας ποινικής δίωξης σε βάρος του εν όσω ήταν στην φυλακή, και συγκεκριμένα για ένα κείμενο συμπαράστασης προς τον κρατούμενο ΚΓ.

Όπως αναφέρει «μια υπογραφή ενός κειμένου τέσσερις μέρες  μετά από μια αναταραχή στις φυλακές Κορυδαλλού τον Φεβρουάριο του 2018 αξιολογήθηκε ως ηθική αυτουργία σε υποκίνηση σε στάση. Με αυτή την ποινική δίωξη (πλέον πλημμεληματική, μετά την αλλαγή του ΠΚ το 2019) έχασε το δικαίωμα ο κρατούμενος για έκτιση της ποινής στις αγροτικές φυλακές».

Σύμφωνα με τον κ. Καμπαγιάννη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε έναν φωτογραφικό νόμο αποκλειστικά για τον Κουφοντίνα, εξαιρώντας ρητά τους Χρυσαυγίτες. Ο νόμος, επισημαίνει ο δικηγόρος, είναι χειρουργικά φτιαγμένος ώστε να μην καταλαμβάνει τους χρυσαυγίτες, οι οποίο διώχτηκαν με το άρθρο 187 (εγκληματική οργάνωση) και όχι με το άρθρο 187Α (τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις).

Η επιστολή του Συνήγορου του Πολίτη

Στο ζήτημα έχει αναφερθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος στις 20 Ιανουαρίου με επιστολή του προς τη γενική γραμματέα, επεσήμανε ότι ο Δ. Κουφοντίνας «όφειλε να λάβει αντίγραφα των εγγράφων της μεταγωγής του, ενώ ζήτησε από τα καταστήματα Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία που τυχόν έθεσαν υπόψη της διοίκησης, βάσει των οποίων έγινε η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως άλλωστε τονίζουν νομικοί, το πρόβλημα των προσωπικών στοιχείων άλλων κρατουμένων αντιμετωπίζεται εύκολα με ανωνυμοποίηση των εγγράφων».

Κουφοντίνας: Δε θέλω να πεθάνω, αλλά δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή

Από την πλευρά του, αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι τέλους είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με την αναισθησιολόγο – εντατικολόγο Κατερίνα Ντουζέπη.

Η γιατρός επιλογής του απεργού πείνας και δίψας τον επισκέφτηκε σήμερα στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Λαμίας όπου νοσηλεύεται εδώ και 22 ημέρες.

Όπως ανέφερε η ίδια μιλώντας στο eksegersi.gr, o Δ. Κουφοντίνας είναι φανερά απισχνασμένος και καταβεβλημένος, όμως έχει πλήρη διαύγεια και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι το τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό. «Δε θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή» ήταν τα λόγια του. Σε επισήμανση της γιατρού ότι η διακοπή της αντιβίωσης εγκυμονεί επάνοδο της λοίμωξης, απάντησε ότι αυτή είναι δική του απόφαση και εμμένει σ’ αυτήν.

Ουσιαστικά, ο Δημ. Κουφοντίνας ζητά τη μεταγωγή του στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, στο σωφρονιστικό ίδρυμα που βρισκόταν δηλαδή, προτού μεταχθεί στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, στο οποίο έχει εκτίσει 16 έτη από την ποινή του.

Η ανακοίνωση εκατοντάδων νομικών 

Δεκάδες κείμενα συλλογικοτήτων και φορέων, αλλά και περισσότεροι από 1200 νομικοί υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, ότι «το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού έχει σαφές έρεισμα στον νόμο 4760/2020 και τη γραμματική διατύπωση του α. 3 (“επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη”)».

Όπως υποστηρίζουν, «από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και ο κρατούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ο κρατούμενος θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει στη διάθεσή του τις αποφάσεις της Διοίκησης (της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) για να γνωρίσει το σκεπτικό μεταγωγής του και να μπορεί να τις προσβάλει. Κι όμως, παρά τις σχετικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν του χορηγούνται τα έγγραφα που τον αφορούν. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου και η πρωτοφανής έλλειψη διαφάνειας κείται εκτός νομιμότητας και εξηγεί τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κρατούμενου που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του».

Διαβάστε επίσης: