Σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου είναι η 48η ημέρα απεργίας πείνας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, με την κατάσταση της υγείας του να είναι πλέον σε κρίσιμη καμπή.
Ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» κρατούμενος ζητά την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού κατόπιν νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του απαγορεύτηκε η έκτιση της ποινής του στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, όμως τελικά μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού.
Η κυβέρνηση μέσω της Γενικής Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό, παρά τις εισηγήσεις περί του αντιθέτου πολλών νομικών, διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων. Το tvxs.gr επιχειρεί να αναλύσει τα επιχειρήματα που επικαλείται η κυβέρνηση, όσο το δυνατόν μακριά από το πολιτικό ή ακόμα και το ανθρώπινο φορτίο που έχει η υπόθεση. Για το σκοπό αυτό ζητήσαμε βοήθεια από τη δικηγόρο Κατερίνα Μανούσου-Αλεξίου.
Το ζήτημα άνοιξε μετά την ψήφιση του νόμου 4760/2020 που πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 ο νομοθέτης αναφέρει: «Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών) σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας».
Η διάταξη προφανώς αφορούσε τον Δημήτρη Κουφοντίνα που έκτιε την ποινή του στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας, κι άρα έπρεπε να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή. Στο τέλος της ίδιας παραγράφου προβλέπεται ότι όποιος κρατούμενος πάψει να πληρεί τις προϋποθέσεις παραμονής σε αγροτική φυλακή, «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη». Από τη διάταξη αυτή προκύπτει και το αίτημα του Κουφοντίνα για επιστροφή στις φυλακές Κορυδαλλού.
Το επιχείρημα με τις φυλακές υποδίκων
Η Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό. Με άρθρο της στην ιστοσελίδα protothema.gr στις 23 Ιανουαρίου, η κα. Νικολάου υποστηρίζει ότι οι φυλακές του Κορυδαλλού δεν είναι φυλακές καταδίκων αλλά φυλακές υποδίκων, κι άρα ένας καταδικασμένος σε ισόβια όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί να κρατείται πλέον εκεί.
Στο επιχείρημα αυτό η κα. Μανούσου-Αλεξίου σημειώνει: «Ο νόμος προβλέπει οι υπόδικοι να κρατούνται σε άλλο χώρο από τους καταδικασθέντες και όχι ότι ο χώρος των φυλακών είναι αποκλειστικά χώρος υποδίκων. Συγκεκριμένα οι φυλακές Κορυδαλλού, δεν μπορούν να θεωρηθούν φυλακές υποδίκων καθώς ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από την ίδια θέση πριν από περίπου 20 χρόνια, είχε δώσει εντολή να κατασκευαστούν κελιά υψίστης ασφαλείας, τα γνωστά μπουντρούμια, στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ειδικά για τους κρατούμενους της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη».
Μάλιστα η δικηγόρος βάζει μία ακόμα παράμετρο: «Ο νόμος επίσης ορίζει ότι ο κρατούμενος δικαιούται να βρίσκεται σε κατάστημα κράτησης που βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τους οικείους του. Εξαιρούνται αυτής της ευνοϊκής για τους κρατούμενους διάταξης μόνο όσοι κρατούμενοι αποδεδειγμένα προκαλούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της φυλακής. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει υποπέσει ποτέ στο παραμικρό πειθαρχικό παράπτωμα κι άρα σύμφωνα με το νόμο δικαιούται να κρατείται σε φυλακή κοντά στους οικείους του».
Η επίκληση στην πανδημία
Σε συνέντευξή της την περασμένη Δευτέρα στην ιστοσελίδα Liberal, η Σοφία Νικολάου υποστηρίζει ότι η απόφασή της για μεταγωγή του Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού ήρθε μετά από έγγραφο της διεύθυνσης του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού στο οποίο ο διευθυντής των φυλακών δηλώνει ότι δεν μπορεί να παραλάβει τον Κουφοντίνα κι έναν ακόμη κρατούμενο που ήταν στην Κασσαβέτεια. Όπως προκύπτει από τα λεγόμενά της, ο λόγος της αδυναμίας να γίνουν δεκτοί οι δύο αυτοί κρατούμενοι ήταν η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική.
Σχετικά με αυτό το επιχείρημα, η κα. Αλεξίου λέει σχετικά: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μεταγωγές κρατουμένων συνεχίζονται σχεδόν κανονικά. Όσον αφορά στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού, τη Δευτέρα 22/2 υπήρχαν δύο κρούσματα covid-19. Ο ίδιος αριθμός υπήρχε στο κατάστημα κράτησης Δομοκού την ημέρα που μετήχθη εκεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Η επίκληση στην πανδημία είναι κατά τη γνώμη μου ψευδεπίγραφη, καθώς κατά την περίοδο της πανδημίας η Πολιτεία έχει καταστήσει τους κρατούμενους αόρατους και δεν έχει πάρει το παραμικρό μέτρο για την αποσυμφόρηση ή τουλάχιστον τη βελτίωση των συνθηκών στον Κορυδαλλό».
Πήγε τελικά ο Κουφοντίνας στον Κορυδαλλό πριν το Δομοκό;
Σε επιστολή που εμφανίζεται να έστειλε στη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρει ότι «η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, μεταξύ άλλων, αποφάσισε και την επαναμεταγωγή κρατουμένων από το Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας στα Καταστήματα Κράτησης από τα οποία είχαν αρχικά μεταχθεί. Ο αιτών και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, επαναμετήχθησαν σε αυτό».
Επειδή η πλευρά του Δημήτρη Κουφοντίνα είχε ήδη δηλώσει ότι ο κρατούμενος δεν πέρασε από τον Κορυδαλλό πριν τη μεταγωγή του στο Δομοκό και είχε ζητήσει να της επιδοθούν τα έγγραφα της μεταγωγής, η κα. Νικολάου στην τελευταία παράγραφο της επιστολής απαντά ότι «φωτοαντίγραφα των ως άνω σχετικών εγγράφων δε δύναται να χορηγηθούν διότι περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων».
Όμως στις 20 Ιανουαρίου, ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του προς την κα. Νικολάου την κάλεσε να δώσει στον κρατούμενο τα αντίγραφα των εγγράφων της μεταγωγής του και ζήτησε από τα καταστήματα Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία που τυχόν έθεσαν υπόψη της διοίκησης, βάσει των οποίων έγινε η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως άλλωστε τονίζουν νομικοί, το πρόβλημα των προσωπικών στοιχείων άλλων κρατουμένων αντιμετωπίζεται εύκολα με ανωνυμοποίηση των εγγράφων. Τα έγγραφα όμως δεν έχουν δοθεί.
Πάνω σε αυτό το θέμα, τοποθετήθηκε η κα. Νικολάου στη συνέντευξή της στο Liberal:
«Να θυμίσω τα γεγονότα για να καταλάβουν όλοι ότι τηρήθηκαν οι νόμοι. Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε τη μεταγωγή του Κουφοντίνα, καθώς και άλλων 6 κρατουμένων από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού I και σε άλλα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.
Είχε προηγηθεί απόφαση της Γενικής Γραμματείας νωρίτερα, στις 17 Δεκεμβρίου, προς όλες τις εισαγγελίες της χώρας, να μην εκδίδονται φυλακιστήρια που αφορούν το συγκρότημα Κράτησης Κορυδαλλού, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της πανδημίας και την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική. Ετσι, την 21η Δεκέμβρη, με έκτακτη μεταγωγή ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στον Πειθαρχική φυλακή Δομοκού στην οποία κρατούνται κατάδικοι με βαριές ποινές».
Φαίνεται ότι σε αντίθεση με την από 31/12 επιστολή της, πλέον η κα. Νικολάου δεν επιμένει ότι έλαβε χώρα μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό πριν πάει στο Δομοκό.
Η δικηγόρος Κατερίνα Μανούσου-Αλεξίου σημειώνει σχετικά: «Αν ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε όντως μεταχθεί στον Κορυδαλλό, έστω για μία εβδομάδα, και ύστερα κατόπιν απόφασης της κας. Νικολάου γινόταν η μεταγωγή του στο Δομοκό, το περιεχόμενο της από 31/12/20 επιστολής της θα ανταποκρινόταν στην αλήθεια και άρα η θέση της θα είχε νομικό έρεισμα. Εφόσον όμως δε δίνει στον κρατούμενο τα έγγραφα μεταγωγής του, παρά το σχετικό αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη και της συνηγόρου του, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα για να αρνείται την επιστροφή του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >