Χωρίς εκπλήξεις ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος περιλαμβάνει ελάχιστα καινούργια πρόσωπα και καμία νέα αποχώρηση.

Ads

Το σύνολο των επιλογών φαίνεται ότι καθορίστηκε κυρίως, από το ζήτημα  της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης με την αναβάθμιση του Θοδωρή Σκυλακάκη, ενώ στο νέο σχήμα υπάρχει και «άρωμα» της Επιτροπής Πισσαρίδη, της οποίας το πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ, με την είσοδο του μέλους της Επιτροπής, Παναγιώτη Τσακλόγλου, στην κυβέρνηση σε θέση υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Πρόσωπο «κλειδί» θεωρείται ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. συνεργάτης άλλοτε του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, θα διαχειριστεί τα κοινοτικά κονδύλια και θα «συγκατοικεί» με τον Χρ. Σταϊκούρα.

Σαφές μήνυμα έχει και η τοποθέτηση δίπλα στον «σαμαρικό» υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, Πάνου Τσακλόγλου.

Ads

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε:

  • Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
  • Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Την τοποθέτηση του  Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Την τοποθέτηση της  Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.
  • Την τοποθέτηση του Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Οι ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης 

Με καυστικό τρόπο σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις αλλαγές, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Oύτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι είναι «σαφής η επιλογή για σκληρά νεοφιλελεύθερη ατζέντα», κάνοντας ειδική αναφορά στην αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη και την είσοδο του Π. Τσακλόγλου στην κυβέρνηση.

Αντίστοιχα, το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για «βαθιά συντηρητική επιλογή κάνει η Κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό “Σκυλακάκη” και τις κατευθύνσεις του πορίσματος Πισσαρίδη». Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, «αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα».

Σε ανάλογο ύφος και το σχόλιο του ΚΚΕ. «Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ουσιαστικά ένα βασικό στόχο: την ταχύτερη εξειδίκευση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση και το σχέδιο Πισσαρίδη, που περιλαμβάνει νέα ευελιξία στην αγορά εργασίας, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα προνόμια στο κεφάλαιο» αναφέρει ο Περισσός.