Είτε κανείς ανήκει στους υποστηρικτές είτε στους πολέμιους της αλλαγής της ώρας κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, παραμένει ακόμη γεγονός που επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Όπως κάθε άνοιξη, τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου γίνεται η μεταβολή στη θερινή ώρα.

Ads

Για φέτος, με σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε για την αλλαγή ώρας:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..»

Διεθνής διελκυστίνδα αντιπαράθεσης και η ώρα

Το debate για την αλλαγή ώρας καλά κρατεί και αποτελεί ένα σημείο τριβής, καθώς υπάρχουν δύο στρατόπεδα και γι’ αυτό το ζήτημα σε όλον τον κόσμο.

Ads

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας υιοθετήθηκε για πρώτη φορά, σε δοκιμαστική φάση, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 οπότε και τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας που προέκυψε ως ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας, κατά τη διεθνή πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ‘70, ξεσηκώνει αντιδράσεις και έχει γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε κείνους που τη βρίσκουν επιβεβλημένη κι εκείνους που υποστηρίζουν ότι διαταράσσεται ο ανθρώπινος βιορυθμός με τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε προτείνει την κατάργηση της αλλαγής ώρας σε θερινή και χειμερινή από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021. Ακριβώς όμως όλων αυτών των αντιδράσεων που σημειώθηκαν, δεν έχει τεθεί σε ισχύ.