Περισσότεροι από 2.000 αγρότες από την Κρήτη έφτασαν γύρω στις 7 το πρωί, με τρία πλοία στο λιμάνι του Πειραιά – δύο από το Ηράκλειο και ένα από τα Χανιά –  όπου βρίσκονταν δυνάμεις των Αστυνομίας και του Λιμενικού. Η τροχαία δεν επέτρεψε στο λιμάνι του Ηρακλείου αγρότες με τρακτέρ που είχαν ξεκινήσει από το οροπέδιο Λασιθίου να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής. 

Ads

Οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν με τον ΗΣΑΠ στην Ομόνοια και αυτή την ώρα διαμαρτύρονται έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου βρίσκονται παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις.

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια στις 5 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα, όπου θα κατασκηνώσουν για το διήμερο συλλαλητήριο

image

Ads

Οι δρόμοι του κέντρου κλείνουν εκ περιτροπής. 

Καθ’ οδόν 

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους για Αθήνα και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης. Τα Τέμπη θα είναι ανοικτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα.

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας είναι καθ’ οδόν με 17 τρακτέρ, αλλά και λεωφορεία. 

image

Στην Αττική κλειστός θα είναι ο κόμβος Μαρκόπουλου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Στα διόδια των Αφιδνών έχουν στηθεί αστυνομικά μπλόκα που ελέγχουν τις νταλίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μεταφέρουν τρακτέρ.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου επιμένουν να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, ωστόσο στον Ισθμό της Κορίνθου βρίσκονται παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις για να τους εμποδίσουν.

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν το απόγευμα οι αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Η Αθήνα «υπό πολιορκία»

Το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία, που για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.