Στην «πολιορκία των Αθηνών» κρίνεται σήμερα και αύριο η έκβαση της μάχης των τρακτέρ, με τη μεν κυβέρνηση να ποντάρει στο δόγμα της εκτόνωσης και αποκλιμάκωσης, τους δε αγρότες – στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον – να επιμένουν στον «μη διάλογο» και την όξυνση.

Ads

Η μεγάλη κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα έχει αρχίσει από τα ξημερώματα, οι εκπρόσωποι 68 μπλόκων δίνουν ραντεβού, στο πρώτο μεγάλο συλαλλητήριο του τριημέρου, στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα, ενώ το παρών στις κινητοποιήσεις θα δώσουν επίσης η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, γιατροί και επιστημονικοί φορείς.

Στο «επιχειρησιακό» σκέλος της αναμέτρησης, η είσοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα παραμένει απαγορευμένη, τα αντι-μπλόκα της αστυνομίας έχουν στηθεί από χθες το βράδυ στις εισόδους του λεκανοπεδίου, από τις Αφίδνες έως το Χαϊδάρι, ενώ τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες έχουν οδηγίες να σταθμεύσουν αυστηρά εκτός κέντρου.

Συλλαλητήριο και… φασολάδα

Οι αγρότες διαμηνύουν ότι θα στρατοπεδεύσουν έως την Κυριακή στο Σύνταγμα, το απογευματινό συλλαλητήριο θα συνοδευθεί από μουσικές εκδηλώσεις και καζάνια με δωρεάν φασολάδα, ενώ ο έμπειρος «στρατηγός του κάμπου» Βαγγέλης Μπούτας ζήτησε χθες από την κυβέρνηση να διατεθούν και χημικές τουαλέτες. Η τύχη του αιτήματος παραμένει άγνωστη, ενώ αντιθέτως απερρίφθη κατηγορηματικά από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή το έτερο αίτημα Μπούτα να επιτραπεί – για «συμβολικούς λόγους » – η κάθοδος 150 τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Ads

Με τρακτερ ή άνευ πάντως, η Αθήνα αναμένεται να ζήσει ένα αρκούντως έντονο Σαββατοκύριακο, με την κυβέρνηση να επιλέγει επί του παρόντος στάση αναμονής επενδύοντας αφ’ ενός –σιωπηρά – στον κοινωνικό αυτοματισμό και, αφ’ ετέρου, στον διχασμό των αγροτών.

Στο μέτωπο της πολιτικής διαχείρισης, άλλωστε, το κυβερνητικό plan B περιλαμβάνει μια – σχετικά – βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό των αγροτών, μόνον υπό την προϋπόθεση ωστόσο, ότι οι αγρότες θα προσέλθουν σε διάλογο.

image

Ο διάλογος και η βελτιωμένη πρόταση

Ο εν λόγω διαλογος δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί από τη Δευτέρα καθώς – σύμφωνα τουλάχιστον με κυβερνητικές πηγές – στο Μαξίμου φθάνουν μηνύματα ρηγμάτων στο αγροτικό μέτωπο.

«Σχεδόν οι μισοί αγρότες είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου», δήλωνε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη διαφοροποίηση του μπλόκου των Τεμπών που αποφάσισε να μην μετάσχει στην κάθοδο στην Αθήνα και εμφανίζεται ανοιχτό σε διάλογο. Ο Παναγιώτης Καλογιάννης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Τεμπών επανεβεβαίωσε χθες την πρόθεση διαλόγου, αν και επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός με την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο «μπέρδεψε τους αγρότες για τη στάση του».

Στην περίπτωση που ο εν λόγω διάλογος όντως προχωρήσει, το χαρτί που σκοπεύει να παίξει η κυβέρνηση είναι η διαβούλευση με τους αγρότες στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) επί βελτιωτικής πρότασης που ήδη σχεδιάσει το υπουργείο Εργασίας και προβλέπει μείωση των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη όμως μείωση και της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν.

Εντός των εισηγήσεων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και εκείνη της διατήρησης του ΟΓΑ ως αυτοτελούς Ταμείου – προοπτική, πάντως, που θεωρείται δύσκολη μέχρι στιγμής καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτήσει μπαράζ αιτημάτων για ανάλογες εξαιρέσεις και από τους ασφαλισμένους άλλων Ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση, δε, η «βελτιωτική πρόταση» Κατρούγκαλου θα πρέπει να αποσπάσει και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, κάτι που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν θεωρείται δεδομένο…