Η πρώτη δίκη σε πρώτο βαθμό, της λεγόμενης «Δημητριάδας», όπως αποκαλείται από δημοσιογράφους το μπαράζ SLAPP αγωγών του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ (ανάμεσα τους και το tvxs) πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. H αγωγή που εκδικάστηκε ήταν σε βάρος της ΕΦΣΥΝ, της ερευνητικής ομάδας Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Στους δύο πρώτους για τις έρευνες τους στο θέμα των παρακολουθήσεων, στον δε κ. Κουκάκη, επειδή κοινοποίησε στα social media αυτές τις έρευνες.

Ads

Ο ίδιος ο ενάγων δεν εμφανίστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου κατέθεσε μόνο μία μάρτυρας κατηγορίας, η οποία δήλωσε υπάλληλος του γραφείου του.

Προς υπεράσπιση των κατηγορουμένων κατέθεσαν ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. Αναφέρθηκαν κι οι δύο στην τεράστια σημασία των αποκαλύψεων υπογραμμίζοντας πως το θέμα των υποκλοπών είναι θέμα μείζονος δημοσίου συμφέροντος και ελευθεροτυπίας.

Ο κ. Αλιβιζάτος μάλιστα τόνισε, πως αν έπρεπε να διδάξει στους μαθητές του τον ορισμό της αγωγής SLAPP (παραπλανητικές αγωγές, που «ασκούνται από τάχα θιγόμενους, ισχυρά πρόσωπα για να εκφοβίσουν όπως ανέφερε), αυτή θα ήταν η περίπτωση που θα χρησιμοποιούσε.

Ads

«Η αγωγή είχε υποβληθεί στις 4 Αυγούστου και η παραίτηση έγινε την επόμενη μέρα. Είναι σαν να έχει αποδεχθεί την υποψία των γεγονότων. Το μόνο εντός πολλών εισαγωγικών επιλήψιμο θα μπορούσε να είναι το εξώφυλλο. Αλλά όταν την επόμενη παραιτείται είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν υπάρχει κάτι;» διερωτήθηκε ο κ. Αλιβιζάτος. Απαντώντας δε στον δικηγόρο του κ. Δημητριάδη υπογράμμισε πως «μιας που μιλάμε για κράτος δικαίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η υπόθεση αυτή είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας».

«Καμία εφημερίδα δεν έγραφε για την παρακολούθηση του Κουκάκη, και όταν τελειώσει αυτή η δίκη, μπορώ να σας πω γιατί δεν έγραφαν και ποιος έπαιρνε στα γραφεία τους για να μη γράφουν. Και δεν μπήκε στο κάδρο μέχρι την παρακολούθηση Ανδρουλάκη» είπε με τη σειρά του ο Τάσος Τέλλογλου ο οποίος αναφέρθηκε σε συνδέσεις του Δημητριάδη με την υπόθεση υποκλοπών με φόντο τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και το Predator.

Πρόσθεσε ότι από την έρευνα τους που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, το Predator είναι δύσκολο έως αδύνατο να μην έχει χρησιμοποιηθεί από μη κρατικές αρχές στην Ελλάδα και μίλησε για τις σχέσεις με τον Μπίτσιο και τον Λαβράνο.

«Ήταν πολύ σημαντικό και συγκινητικό ότι ήρθαν μέλη κοινωνίας πολιτών, δημοσιογράφοι φίλες και φίλοι και μας στήριξαν στη δίκη. Σε ένα ηθικό και προσωπικό επίπεδο είναι σημαντικό» είπε στο tvxs o δημοσιογράφος των Reporters United Θοδωρής Χονδρόγιαννος.

«Θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντική δίκη για την ελληνική δημοσιογραφία. Καταδείχτηκε σαφέστατα ότι είναι αγωγές που επιδιώκουν να εκφοβίσουν ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Το κατέδειξαν τόσο οι δικηγόροι μας όσο και οι μάρτυρες ο κ. Αλιβιζάτος και ο κ. Τέλογλου» μάς είπε ο Σωτήρης Μανιάτης (ΕΦΣΥΝ).

Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Η υπόθεση

Στις 5 Αυγούστου 2022, κατατέθηκαν οι αγωγές κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», του ερευνητικού μέσου Reporters United, των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου, καθώς και κατά του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ο κ. Δημητριάδης ζητά αποζημίωση 250.000 ευρώ από την «ΕΦΣΥΝ», και 150.000 ευρώ από τους Reporters United και τους δημοσιογράφους της.

Επιπλέον, απαίτησε από τον Κουκάκη, δημοσιογράφο που όπως αποκαλύφθηκε είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και ο ίδιος με κατασκοπευτικό λογισμικό, να κατεβάσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έρευνα της Reporters United που αναφερόταν στο πρόσωπό του και το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς και να καταβάλει αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ.

Στις 24 Νοεμβρίου του 2023, κατέθεσε και δεύτερη αγωγή κατά τεσσάρων στελεχών της «Εφημερίδας των Συντακτών» και τριών δημοσιογράφων των Reporters United. Αυτή η δεύτερη αγωγή – συνολικού ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για όλους τους εναγόμενους – επίσης αφορά ρεπορτάζ τους σχετικά με τις φερόμενες σχέσεις του Δημητριάδη με το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού. Επίσης, κατατέθηκε άλλη μία αγωγή κατά της Alter Ego Media.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε πριν λίγες ώρες επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των πολλαπλών καταχρηστικών αγωγών με σκοπό την φίμωση του Τύπου (SLAPPs) από τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, με τις οποίες αξιώνει εξοντωτικά ποσά ως αποζημίωση για τα ρεπορτάζ τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει πριν λίγες μέρες, ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε καταχρηστική αγωγή (SLAPP) και εναντίον του tvxs.gr ύψους 550.000 ευρώ, για δημοσιεύματα γύρω από την εμπλοκή του με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τέλος, με κοινή ανακοίνωσή τους, διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου ζητούν την απόσυρση της αγωγής, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες «καταστολής» της ερευνητικής δημοσιογραφίας στη χώρα.