Ακροδεξιούς τριγμούς εκτός και εντός «γαλάζιας» πολυκατοικίας συνεχίζει να προκαλεί η τροπολογία Καιρίδη για τη νομιμοποίηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο, μετά το «αντάρτικο» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξαιρέθηκε από την κομματική πειθαρχία της ΝΔ. H επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης έχει κατατεθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης» και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη (19/12).

Ads

Σε κλίμα αντιμεταναστευτικής υστερίας στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας, απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο και τα περί «α λα καρτ» κομματικής πειθαρχίας στο κυβερνών κόμμα που ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βελόπουλος κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ «που έχουν εθνική αξιοπρέπεια, και είναι πολλοί, να μην υποκύψουν».

«Κανάλι του Πακιστάν διαφημίζει την Ελλάδα και τον Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας να πάμε όλοι στην Ελλάδα. Αξίζει η ισλαμοποίηση της χώρας για 900 εκατ. ευρώ; Ευτελίζετε την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αντιλαμβάνομαι ότι περνάτε δύσκολες ώρες, εσείς σαμαρικός δεν ήσασταν;» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας. Υποστήριξε επίσης ότι η νομιμοποίηση των μεταναστών δεν γίνεται για το δημογραφικό, ούτε για τους αγρότες, ούτε για τους κτηνοτρόφους, αλλά για συγκεκριμένους επιχειρηματίες, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε:

«Σε εμάς δεν περνούν αυτά. Ό,τι λέτε είναι πολιτικές ανοησίες. Το θέμα είναι οντολογικό, υπαρξιακό, φιλοσοφικό, εθνικό».

Ads

«Αναρωτιέται εάν είμαι δεξιός, σαμαρικός, μητσοτακικός. Μην μου κάνετε έλεγχο του παρελθόντος μου, εσείς ο πασόκος. Πουλάει δεξιά ο πασόκος που έλεγε πως είχε σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου για να πάρει καμιά ψήφο (…) τον πήγα στον Καρατζαφέρη ως πασόκο» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ως δημαγωγό και λαϊκιστή. Στο ερώτημα αν ο ίδιος είναι «σαμαρικός» ανέφερε ότι η άποψη του πρώην πρωθυπουργού στην τροπολογία δεν μειώνει καθόλου ούτε τον σεβασμό του ούτε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπό του, άλλωστε «και σε μία οικογένεια μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες».

Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας -ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως η τροπολογία είναι «κεντρική πολιτική της κυβέρνησης», δείχνοντας απειλητικά την πόρτα της εξόδου σε όσους βουλευτές της ΝΔ δεν την υπερψηφίσουν- για τη σαφή διαφοροποίηση του Θάνου Πλεύρη, σχολίασε:

«Έχει διαφωνία το καταλαβαίνω, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έχει δίκιο».

«Αυτή η τροπολογία δεν είναι καθόλου ‘’έκπτωση’’ και δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά, αντιθέτως πιστεύω ότι είναι πολύ σκληρή αντιμεταναστευτική τροπολογία τηρουμένων των συνθηκών που ισχύουν σε όλο τον περίγυρό μας» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά».