Ανατρεπτικά… ήταν τα όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης ως καλεσμένος σε εκπομπή του Αlpha, αφού παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ρητά ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκείνος ισχυρίστηκε ότι θα την ανατρέψει όταν δοθεί η ευκαιρία.

Ads

Ο υπουργός Ανάπτυξης – στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία φέρει τη δική του υπογραφή – υποστήριξε μάλιστα ότι μία τέτοια ευκαιρία θα δινόταν αν το εθνικιστικό κόμμα VMRO είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές αφού έτσι θα άλλαζε η συμφωνία. Δεν εξήγησε πάντως πως ακριβώς θα άλλαζε αφού είναι γνωστό ότι το VMRO επιδίωκε μία συμφωνία με σκέτο το όνομα Μακεδονία.

Αναφορικά με την αναγραφή και κατόπιν διαγραφή του όρου «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι «έγινε ένα λάθος από το υπουργείο Εξωτερικών, δεν το πρόσεξε ο υπεύθυνος και όταν έγινε αντιληπτό το λάθος διορθώθηκε και βάλαμε και τους Αμερικάνους και άλλαξαν την ανακοίνωσή τους».

«Εμείς είχαμε πει προεκλογικά, μέσα στα συλλαλητήρια, την ώρα που δινόταν αυτή η μάχη, ότι αν κυρωθεί αυτή η συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων και είμαστε η επόμενη κυβέρνηση θα τη σεβαστούμε. Φυσικά αυτό δεν τη καθιστά ιστορική ή καλή, την καθιστά όμως υποχρεωτική», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία είναι ωφέλιμη για τη χώρα μας ο υπουργός απάντησε: «Είναι κακή συμφωνία, όταν μας δοθεί η ευκαιρία για την αλλαγή στα δύο κρίσιμα σημεία που είναι η εθνικότητα και η γλώσσα θα την αλλάξουμε. Όμως για να φτάσουμε στο σημείο να την αλλάξουμε, θα πρέπει να μη χρεωθεί η Ελλάδα το κόστος της καταπάτησής της».

Ads

Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πει στους Αμερικάνους ότι θέλει να αλλάξει τη συμφωνία και αυτοί απάντησαν ότι «δεν θα σας δοθεί η ευκαιρία γιατί οι Σκοπιανοί θα την τηρήσουν κατά γράμμα».