Την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη – εκ των θερμότερων «Μακεδονομάχων» της ΝΔ, με παρουσία μάλιστα σε συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών – φέρει το μνημόνιο για την οικονομική συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία. 

Ads

Η διαδικασία ενσωμάτωσης σειράς εφαρμοστικών ρυθμίσεων, πράξεων και συνθηκών μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επικύρωσή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πέρυσι, είναι σε πλήρη εξέλιξη, σε συνέχεια και της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου ο Ζόραν Ζάεφ είχε γεύμα εργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να προωθηθεί η οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Διαβάστε επίσης:

Ανάμεσα στις εφαρμοστικές ρυθμίσεις είναι και το μνημόνιο για την «Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία». Αυτό υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ads

image

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τον Μάιο του 2019 δήλωνε: «Δεν μπορείς να καταψηφίζεις την κυρία συμφωνία γιατί είναι επιζήμια για την Ελλάδα και μετά να υπογράφεις τις εφαρμοστικές της συνθήκες… είμαστε καθολοκληρία αντίθετοι με την συμφωνία, δεν θέλουμε να συνεχιστεί ομαλά η εφαρμογή της… θέλουμε να καταλάβουν οι Σκοπιανοί ότι έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις και ότι εμείς δεν θα τους πούμε Μακεδόνες ποτέ».

Τα τρία συνολικά μνημόνια κατανόησης με τη Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, όπου θα αποτελέσουν crash test για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το κόμμα της ΝΔ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Με ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν η στάση των «Μακεδονομάχων» της ΝΔ – μεταξύ αυτών και του Αντώνη Σαμαρά – που χαρακτήριζαν την Συμφωνία των Πρεσπών μειοδοτική.