Θα μπορούσε να είναι απλώς γραφικό, αλλά εξελίσσεται σε διπλωματικό κίνδυνο: Η κυβέρνηση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στα εσωκομματικά αδιέξοδα της ΝΔ και αλλάζει, μέσα σε δύο ώρες, επίσημο εθνικό έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, και δη την Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ για την στρατηγική εταιρική σχέση.

Ads

Όλα αυτά, διότι το αρχικό κείμενο της Κοινής Δήλωσης – το οποίο σημειωτέον ήταν υπογεγραμμένο και από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Μάικ Πομπέο – η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηριζόταν «ιστορική».

Στο αρχικό κείμενο της κοινής δήλωσης που αναρτήθηκε στα αγγλικά στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «The United States and Greece reiterate their support for the integration of all the countries of the Western Balkans into European and transatlantic institutions according to the choice of their citizens. They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the historic Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith». Στη νεότερη έκδοση το κείμενο παραμένει το ίδιο, αλλά αφαιρείται η λέξη «historic». Και κάπως έτσι,  η «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών – historic Prespes Agreement» γίνεται ξανά μόνον «Συμφωνία των Πρεσπών – Prespes Agreement».

Διαβάστε επίσης: 

Πρόκειται προφανώς για έναν πρωτοφανή τραγέλαφο στα χρονικά της ελληνικής διπλωματίας – έναν τραγέλαφο, που ήρθε μετά την θύελλα της κριτικής για την, επίσης ιστορική, κολοτούμπα της ΝΔ στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. «Σας συγχαίρω που συμφωνείται πλέον απόλυτα μαζί μας και χαρακτηρίζετε “ιστορική” την συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα που συμφωνούμε ότι είναι ιστορική η συμφωνία, τι κρύβεστε;, Τι φοβάστε; Φέρτε και τις κυρώσεις των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, να τις ψηφίσετε ένας – ένας και μία – μία. 158 συγγνώμες θα πάρουμε, δεν είναι πολλές», ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα από την Βουλή.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ακολούθησε πολιτικός πανικός εντός κυβέρνησης και ΝΔ, με οργισμένες αντιδράσεις βουλευτών κυρίως από την βόρεια Ελλάδα και το «σαμαρικό» μπλοκ. Η… διέξοδος δόθηκε με ευθεία παρέμβαση του Μαξίμου που ζήτησε και συμφώνησε με την αμερικανική πλευρά να αλλάξει το αρχικό κείμενο της Κοινής Δήλωσης. Κατόπιν, δε, του – πρωτοφανούς – αιτήματος της ελληνικής πλευράς το κείμενο άλλαξε και στην επίσημη ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας απ’ όπου επίσης αφαιρέθηκε ο χαρακτηρισμός «ιστορική» για την συμφωνία των Πρεσπών.

Το θέμα όμως αποκτά και σοβαρή ενδοκυβερνητική διάσταση με τεταμένο κλίμα μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών, παρόντος μάλιστα στην Ελλάδα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια διότι υπέγραψε το αρχικό κείμενο της Κοινής Δήλωσης με την αναφορά «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» και έδωσε το πράσινο φως για την ανάρτησή τους στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για τους ίδιους κύκλους που εξ αρχής της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ έχουν στοχοποιήσει τον Νίκο Δένδια για «πολιτικά επιζήμια» και «θετική» στάση στην συμφωνία.

Μετά το φιάσκο με την Κοινή Δήλωση εντείνεται και το αδιέξοδο εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου για την ψήφιση των τριών Μνημονίων συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, τα οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην φέρνει στην Βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς και οι λοιποί «μακεδονομάχοι» της ΝΔ επιμένουν να κάνουν ξεκάθαρο στο Μαξίμου πως δεν προτίθενται να τα ψηφίσουν, εισηγητής για τις συμφωνίες δεν βρίσκεται μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας, και τα Μνημόνια… κρύβονται έως ότου βρει τρόπο απεγκλωβισμού ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικά της αμηχανίας ήταν και τα όσα είπε την περασμένη Πέμπτη στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας καταλήγοντας στο ότι… «δεν υπάρχει πρεμούρα» για την ψήφιση των τριών Μνημονίων. Ο κ. Τασούλας υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης εξαρχής ήταν να καταθέσει τα εν λόγω νομοσχέδια στη Βουλή κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, συμβολίζοντας τη σαφή πρόθεσή της να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσής τους, η οποία όμως δεν… επείγει. «Δεν υπάρχει κάτι το επείγον. Νομίζω ότι την κυβέρνηση την ενδιέφερε να τα καταθέσει εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή. Μου έχει δοθεί η εικόνα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η κύρωσή τους. Δεν υπάρχει τέτοια πρεμούρα»…