Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος παίρνει πίσω την αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες και τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην καμένη Εύβοια, ρίχνοντας την ευθύνη για την απόφαση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ads

Είχε προηγηθεί η προαναγγελία κινητοποιήσεων από το δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο, το μοναδικό βουνό που διασώθηκε από τη φωτιά, «ακραία προκλητική».

Αντιδρώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με επιστολή προς τον πρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιο Δαγούμα, ζήτησε την ανάκληση των αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Δήμο Ιστιαίας, που χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέχρι την εκπόνηση του σχεδίου ανασυγκρότησης. Για «υπαναχώρηση» της κυβέρνησης μετά τη μαχητική αντίδραση των κατοίκων της Β. Εύβοιας, κάνει λόγο ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Διαβάστε επίσης: Άδειες αιολικών πάρκων και σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας

Ads

Να ανακαλέσει η ΡΑΕ τις άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ιστιαία ζητά ο Κ. Σκρέκας

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη σύσταση Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους», αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός και προσθέτει:

«Παρά τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου της Επιτροπής, σας καλώ όπως προχωρήσετε σε αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας».

Β. Αποστόλου: «Θα είμαστε σε επιφυλακή γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε»

«Θα είμαστε σε επιφυλακή γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε», δήλωσε ο Β. Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αφορμή την ανάκληση, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Βόρεια Εύβοια.

«Η μαχητική αντίδραση των κατοίκων της Β. Εύβοιας ανάγκασε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κάνει ένα βήμα πίσω στην αναδάσωση της Βόρειας Εύβοιας με ανεμογεννήτριες. Κι αυτό γιατί σε μια τέτοια προοπτική ο κ. Μπένος δεν θα είχε τόπο να σταθεί στην Εύβοια» δήλωσε ο βουλευτής και επισήμανε πως «θα είμαστε σε επιφυλακή γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα κι άλλες άδειες παραγωγών στην υπόλοιπη Εύβοια που ξεπερνούν τα 850 MW, κατά των οποίων έχουν γίνει σχετικές προσφυγές. Οφείλουμε και γι αυτές να δώσουμε μάχες».

Μπαράζ αδειών από τη ΡΑΕ

Η άδεια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, το μοναδικό βουνό που γλίτωσε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είναι μόνο μία από τις 17 άδειες αιολικών πάρκων στην Εύβοια, που αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια» στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, με κάποιες από αυτές να είναι σε πυρόπληκτες περιοχές.

Από αυτές οι οκτώ είναι στο βόρειο μέρος του νησιού και τρεις σε περιοχές που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές. Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση των δημάρχων των περιοχών Γιώργου Τσαπουρνιώτη (Μαντούδι – Αγια Αννα – Λίμνη) και Γιάννη Κοντζιά (Ιστιαία-Αιδηψός).

«Η απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο είναι ακραία προκλητική» έγραψε σε ανάρτησή του ο Γ. Κοντζιάς, τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό βουνό που διασώθηκε από τη φωτιά «με πολύ αγώνα και ιδρώτα». «Πρόκειται για ένα βουνό με μοναδικά δρυοδάση και τις ανεμογεννήτριες να είναι ορατές από παντού, Ιστιαία και Αιδηψό, Ευβοϊκό και Αιγαίο», έγραψε, καταλήγοντας ότι «ο αγώνας θα είναι καθολικός και θα γίνει χωρίς εκπτώσεις μέχρι τέλους, δεν θα λείπει κανείς και από αυτό το μέτωπο, συντονιζόμαστε και ξεκινάμε».

Μάλιστα, ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας έχει καταθέσει ήδη τρεις ενδικοφανείς προσφυγές κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια στις 22.7.2021 και αδειοδοτούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν στην εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι τρεις ανωτέρω αδειοδοτημένες επενδύσεις, όπως δηλώνεται ρητά στις αντίστοιχες αποφάσεις της ΡΑΕ, αποτελούν μέρος ενός ενιαίου έργου που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 208 MW στη νήσο Εύβοια.

Στις ενδικοφανείς προσφυγές που κατέθεσε ο Δήμος, καταδεικνύει τα σοβαρά νομικά σφάλματα των προσβαλλόμενων αποφάσεων και ιδιαίτερα την παραβίαση του Ελληνικού και του Ενωσιακού περιβαλλοντικού δικαίου με την αυθαίρετη χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές του Δήμου με πλούσια βιοποικιλότητα, που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura, καθώς και την παράνομη κατάτμηση ενιαίου έργου συνολικής ισχύος 208 MW σε επιμέρους έργα, χωρίς να εξετασθούν οι συνολικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, ο Δήμος ζητά την αναστολή λήψης αποφάσεων για αδειοδότηση ανεμογεννητριών, μέχρι την εκπόνηση σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Δήμο και ευρύτερα τη Βόρεια Εύβοια».

«Φαίνεται ότι δεν αρκούσαν για την κυβέρνηση και τα συμφέροντα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) οι υπάρχουσες 350 ανεμογεννήτριες και τα 34 γιγαντιαία αιολικά πάρκα στη νότια και την κεντρική Εύβοια γι αυτό και προβαίνει σε αλλεπάλληλες νέες αδειοδοτήσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Εύβοιας και πρώην υπουργός.

Τα ερωτήματα

Ο υπουργός αναφέρεται σε μια ρητή δέσμευση με άγνωστο όμως περιεχόμενο καθώς δεδομένου ότι η ΡΑΕ λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή με βάση τους νόμους που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και του ότι μετά τις πυρκαγιές η κυβέρνηση δήλωσε ότι η απόφαση αναδάσωσης δεν έχει σχέση, ούτε αναστέλλει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων, γεννάται το ερώτημα, με ποια αιτιολογία η ΡΑΕ θα ανακαλέσει τις άδειες.

Επίσης ασαφές παραμένει το περιεχόμενο της «ρητής δέσμευσης της κυβέρνησης», την οποία επικαλέστηκε και ο υπουργός, κ. Σκρέκας.