Aντιδράσεις προκαλεί η καθυστερημένη ανακοίνωση συνολικά 243 κρουσμάτων του κορωναϊού που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες μέρες στη νέα  δομή φιλοξενίας προσφύγων που έχει δημιουργηθεί στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, μετά την καταστροφή της Μόριας.

Ads

Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση είναι για το γεγονός ότι άφησε ανεξέλεγκτο το θέμα της υγειονομικής κάλυψης των αιτούντων άσυλο, πριν ακόμη την καταστροφή της Μόριας και από τη στιγμή που επέτρεψε να δημιουργηθούν συνθήκες υπερμετάδοσης, ήταν επόμενο να προκληθεί τόσο μεγάλη έξαρση, επισημαίνεται από διάφορες πηγές. Ο αριθμός των 243 κρουσμάτων, ποσοστιαία, είναι πολύ μεγάλος όπως και η ανησυχία.

Ερωτηματικά έχουν προκληθεί για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, γνώριζε ήδη για δεκάδες κρούσματα ενώ αυτά ανακοινώνονται συνολικά 10 μέρες αργότερα.  Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε «διαχείριση» του αριθμού των κρουσμάτων, κρατώντας τα κρυφά επί μέρες, επιλέγοντας τη στιγμή που θα τα ανακοινώσει μαζικά, δεν έχει μείνει επίσης ασχολίαστο.

Συνωστισμός και συνθήκες έξαρσης του κοροναϊού και στη νέα δομή

Ads

Η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο νέο ΚΥΤ και την οποία διαχειρίζεται πλέον ο ΕΟΔΥ, ευνοεί τη διασπορα καθώς καταγγέλλεται σημαντικός συνωστισμός στο σημείο που λαμβάνονται δείγματα για διαγνωστικά τεστ, μεγάλη προχειρότητα και γενικότερα πολύ κακές συνθήκες, προβληματικές υποδομές ακόμη και για την πρόσβαση στο νερό. Οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν αφορούν μόνο τους αιτούντες άσυλο αλλά και τους εργαζόμενους που εισέρχονται στη δομή.

Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση είχαν οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας την Κλινική Covid 19 των Γιατρών χωρίς Σύνορα και αυτή της Ύπατης Αρμοστείας έξω από τη Μόρια ενώ στη συνέχεια ανεγέρθηκε δομή υγείας με έξοδα της ολλανδικής κυβέρνησης αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, κάτι που θεωρείται η αιτία της έξαρσης της πανδημίας στις τάξεις των προσφύγων.

Ήδη από τότε είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις ότι η κακή διαχείριση της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων από την κυβέρνηση, διακινδυνεύει μια έξαρση μεγάλης κλίμακας.