Κατά το τυπικόν, τα μηνύματά τους έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί προσερχόμενοι στις κάλπες… Επί της ουσίας, τα μηνύματά τους θα στείλουνε το βράδυ οι ψηφοφόροι…

Ads

 
«Πάνδημη συμμετοχή, καθαρό μυαλό και καθαρές επιλογές» ζήτησε από τους πολίτες, κατά τη σημερινή ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στις 12.15 μ.μ., στο 231ο Εκλογικό Τμήμα Ιωαννίνων.
«Η υπέρτατη στιγμή της Δημοκρατίας. Ο πολίτης, με την ψήφο του, επιλέγει για το μέλλον του, για το μέλλον το παιδιών του, για το μέλλον της πολιτείας» τόνισε ο Κ. Παπούλιας. 

Την πεποίθησή του ότι την επόμενη εβδομάδα θα σχηματιστεί κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σε σχολικό συγκρότημα της Κυψέλης.
«Η ψήφος του πολίτη είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας και όλοι συμφωνούμε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες. Ο καθένας θα σταθμίσει και θα αποφασίσει όχι μόνο ποιός θα κυβερνήσει, αλλά και για την πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος.

Την ελπίδα του ότι ο λαός θα κρίνει «με ιστορική συνείδηση, ψυχραιμία και κοινή λογική» για την πορεία της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 20ο εκλογικό τμήμα, στο σχολικό συγκρότημα «Γεώργιος Σκεπάρνης» στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Ads

«Σήμερα είναι η πιο κρίσιμη ημέρα για τη χώρα, για την πορεία της, για τη φυσιογνωμία της, από το 1974. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι σήμερα αποφασίζουμε. Δεν έχουμε στην Ελλάδα εκλογές σε δύο γύρους, ένα γύρο εκτόνωσης και έναν γύρο απόφασης. Μιλήσαμε στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια. Είπαμε όλη την αλήθεια. Οι πολίτες γνωρίζουν πλήρως τις καταστάσεις, τα προβλήματα τους κινδύνους τις προοπτικές. Η ψήφος του λαού προφανώς μας αφορά και περιμένουμε την κρίση του με απόλυτο δημοκρατικό σεβασμό.

Η σημερινή όμως ψήφος, η σημερινή απόφαση του λαού, αφορά τον ίδιο τον πολίτη, την οικογένειά του, τα παιδιά του, το μέλλον του. Αυτό που θα προκύψει από την κάλπη θα μας προσδιορίσει τον τρόπο που θα ζήσουμε, άρα περιμένουμε να δούμε που πηγαίνει η χώρα και ελπίζουμε πραγματικά πως ο λαός θα κρίνει με ιστορική συνείδηση, έχοντας υπολογίσει τα πάντα με ψυχραιμία, με κοινή λογική, με ελπίδα και αισιοδοξία», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Όση ώρα ο Ευ. Βενιζέλος έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφος, από τα μπαλκόνια γειτονικής πολυκατοικίας ένοικοι τον αποδοκίμασαν, προκαλώντας και την αντίδραση των συγκεντρωμένων μελών του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Σήμερα, ο Ελληνικός Λαός ψηφίζει για το μέλλον των παιδιών του.
Ψηφίζει για Σταθερότητα, για Ανάπτυξη, για Ασφάλεια και για Δικαιοσύνη».
 

«Με το ΚΚΕ ισχυρό υπάρχει ελπίδα» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία άσκησε στις 11 το πρωί της Κυριακής το εκλογικό της δικαίωμα στο 1275ο εκλογικό τμήμα Αθηνών, στο 1ο Λύκειο Πετρούπολης.

«Νιώθουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό ότι έρχεται νέα θύελλα τον Ιούνιο και τους επόμενους μήνες, πολύ χειρότερη απ’ αυτή που γνωρίσαμε με την πολιτική ‘υπάρχουν λεφτά για το λαό’ ή ‘δεν υπάρχουν λεφτά για τον λαό’» τόνισε, σημειώνοντας:

«Οι καινούργιες παγίδες βρίσκονται στις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων που λένε ‘υπάρχουν καλοί διαπραγματευτές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπάρχουν καλές διαπραγματεύσεις’. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει, είναι μία μεγάλη παγίδα, όπως παγίδα είναι αυτά που λένε όλα τα κόμματα ότι ‘εγγυόμαστε τους μισθούς και τις συντάξεις’».

«Το ΚΚΕ» συνέχισε «απευθύνεται στον ελληνικό λαό με μία θέση: με εσένα στη μάχη, με το ΚΚΕ ισχυρό υπάρχει ελπίδα. Δεν πρέπει να είσαι εφησυχασμένος τις επόμενες ημέρες, δεν πρέπει να φτάσεις στο σημείο να γκρεμιστείς στα βράχια από τα διλήμματα και τις μεγάλες αυταπάτες. Εμείς θα είμαστε εδώ».

Σήμερα είναι γιορτινή μέρα, καθώς μετά από δυόμιση χρόνια βαρβαρότητας, η δημοκρατία επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 633ο εκλογικό τμήμα Αθηνών.

«Ο λαός θα βάλει σήμερα τη σφραγίδα και την υπογραφή του σε μια αλλαγή και θα στείλει ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη» εκτίμησε ο Α. Τσίπρας, καθώς -όπως είπε- στην κοινή μας πορεία δεν χωρά η βαρβαρότητα των μνημονίων.
Ο λαός, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «θα γυρίσει σελίδα, αφήνοντας πίσω του τις δυνάμεις της καταστροφής, και αύριο ενωμένοι να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα».

«Σήμερα οι Ελληνίδες και οι ‘Ελληνες ψηφίζουν για να είναι η Ελλάδα ζωντανή και η κοινωνία όρθια» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Περιστερίου.

Ο Φ. Κουβέλης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε ότι ο λαός σήμερα θα αποφασίσει πως θέλει να πορευθεί η Ελλάδα και η κοινωνία.

Στο 6ο Γυμνάσιο- Λύκειο Ζωγράφου η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας και υποψήφια στη Β΄Αθήνας (με σταυρό) των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη, λίγο πριν τις 9.30 άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

«Σήμερα είμαστε όλοι αποφασισμένοι, η ψήφος μας να είναι χρήσιμη για τον τόπο. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας για να δείτε τι έλειπε και τι λείπει σε αυτόν τον τόπο. Εμείς, χωρίς αρχηγό, ίσιοι μεταξύ ίσων, ζητάμε την ψήφο σας, τον σταυρό προτίμησής σας» δήλωσε η Ι. Κοντούλη.

Έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν σήμερα στην κάλπη με λογική και όχι με θυμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.
«Θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουμε με όσα περιθώρια λογικής τους έχουν αφήσει», είπε, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο της Μαρίκας Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για μια δυναμική γυναίκα στην οποία, όπως είπε, οφείλει πολλά.
 
 
Στο εκλογικό κέντρο του 2ου και 3ου Δημοτικού Κέρκυρας, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πανεπιστημιακός Γ. Ρούσης.
 «Οι σημερινές εκλογές» δήλωσε «θα δείξουν τον βαθμό συνειδητότητας του ελληνικού λαού, το κατά πόσον θα κατορθώσει να σπάσει τη δύναμη της συνήθειας και τον φόβο, και μέσα στην Αριστερά, το κατά πόσο θα ξεπεράσει την “αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι” και θα τιμωρήσει τον σεχταρισμό».

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελία του σχήματος, στα εκλογικά κέντρα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Περιστέρι, την Πετρούπολη και, στη συνέχεια, στα Λιόσια, εξελίχθηκε, από το πρωί, «επιδρομή της Χρυσής Αυγής», με την απειλή «θα τα πούμε το βράδυ».
Όλα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, όπως κατήγγειλε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «σε εκλογικό κέντρο στο Περιστέρι, όταν μία ομάδα τριάντα μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης εισέβαλε στο 6ο και 8ο Λύκειο Περιστερίου, έκανε πορεία μέσα στο εκλογικό κέντρο, με επιθέσεις και προπηλακισμούς ενάντια στους εκπροσώπους των κομμάτων της Αριστεράς που βρίσκονταν, καθώς και σε πολίτες που είχαν πάει για να ψηφίσουν, προειδοποιώντας για το τι θα συμβεί στο μέλλον και απειλώντας την Αριστερά και όσους διαμαρτύρονταν για αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια τρομοκράτησης του εκλογικού σώματος και παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία. Μετά τις έντονες αποδοκιμασίες, αποχώρησαν, δηλώνοντας σαφώς ότι θα συνεχίσουν τέτοιες επιθέσεις όλη μέρα».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, από ένα κίνημα πολιτών, που γεννήθηκε πριν δυο μήνες, μετατράπηκε σ’ ένα τυφώνα, που σαρώνει τη μεταπολίτευση, που κατακρημνίζει τα κόμματα-υπηρέτες των διεθνών τοκογλύφων. Ξημερώνει μια νέα ημέρα για τη Ελλάδα, για τους Ανεξάρτητους Έλληνες» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος από το 300ο εκλογικό τμήμα στη Σαμοθράκη, όπου μετέβη για να ψηφίσει.

* Ο Στέλιος Κούλογλου και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Vprc, Χριστόφορος Βερναρδάκης θα σχολιάζουν ζωντανά με video chat τα αποτελέσματα των εκλογών και απαντούν σε σχόλια και ερωτήσεις σας μέσω twitter, facebook και email.
Μείνετε μαζί μας συντονισμένοι! Μια σούπερ εκλογική βραδιά έρχεται. Με την εγκυρότητα του Τvxs.