Μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χρεώθηκε την αποτυχία -από τους πολίτες και τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ- ότι του ξεγλίστρησαν από τα χέρια δύο κατάδικοι, ο Λαγός και ο Παππάς. Λίγοι γνωρίζουν όμως, ότι δεν είναι οι μόνοι ναζί εγκληματίες, που αφέθηκαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη.

Ads

Η πρώτη δολοφονική επίθεση της ΧΑ πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 1998. Ο φοιτητής  τότε της Φιλοσοφικής και μέλος της ΕΦΕΕ Δημήτρης Κουσουρής και δύο ακόμη φίλοι του είχαν δεχτεί δολοφονική επίθεση έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων. Ο πρώτος σώθηκε λόγω του νεαρού της ηλικίας όπως είπαν οι γιατροί και ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική, με κακώσεις και αιμάτωμα στο κρανίο. 

Στις 24 Ιουνίου, ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος γνωστός και ως «Περίανδρος» αναγνωρίστηκε ως ένας από τους δράστες. Το φθινόπωρο του 1998 συστήθηκε ειδική εξαμελής ομάδα για τη σύλληψή του όμως ο Περίανδρος για εφτά χρόνια -από το 1998 έως το 2005 οπότε και παραδόθηκε στις αρχές-  παρέμενε  καταζητούμενος και κυκλοφορούσε ελεύθερος.  Υπουργός Δημόσιας Τάξης από το 1999 έως το 2003, ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Ο φιλοκυβερνητικός τύπος τότε, παρουσίαζε τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ως τον υπουργό που «… σπάει αυγά για να κάνει ομελέτα». Την ίδια στιγμή όμως, ρεπορτάζ ανέφεραν πως η έρευνα για την αναζήτηση του Περίανδρου,  εξαντλήθηκε στο χτύπημα του κουδουνιού της πόρτας της φερόμενης ως κατοικίας του στο Ψυχικό. «Τα υπονοούμενα ήταν ευκόλως αντιληπτά. Η αστυνομία δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να εντοπίσει τον δράστη» διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της «Μηχανής του Χρόνου».

Ads

Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου 2005, επτά χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας του Κουσουρή, ο φυγόδικος Περίανδρος εμφανίστηκε στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Ενημερώθηκε η Ασφάλεια και ακολούθησε η σύλληψή του. Παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα εκτελέσεων ποινών και από εκεί στις φυλακές Άμφισσας. Οι υπόλοιποι δεν ταυτοποιήθηκαν και δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Βρέθηκα στην αίθουσα του δικαστηρίου και θυμάμαι τους φίλους του Περίανδρου να χαιρετούν ναζιστικά. Θυμάμαι και τα πηγαδάκια που έκαναν με τις δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και τις πλάτες που τους έκαναν οι άνδρες των ΜΑΤ όταν μας απειλούσαν και μας έβριζαν.

22 χρόνια μετά, η ΧΑ καταδικάστηκε για τα εγκλήματα της και δύο από τα βασικά στελέχη της αφέθηκαν πάλι να φύγουν από τα χέρια του ίδιου υπουργού, του Μ. Χρυσοχοΐδη.

Από την αρχή της τελευταίας θητείας του, επιδίδεται σε απίστευτο κρεσέντο αυταρχικότητας. Από την υπόθεση Ινδαρέ έως τις πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και τις δηλώσεις του για την αστυνομία που θα εισβάλλει στα σπίτια μας έστω και χωρίς εισαγγελέα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, συμβολίζει την πλευρά της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν διστάζει την επιστροφή σε σκοτεινές εποχές. Ακόμα κι αν ένα μέρος των ψηφοφόρων του ίδιου και της ΝΔ επικροτούν, το στίγμα παραμένει. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, δεν είναι μόνο ένας αυταρχικός υπουργός που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ο υπουργός, που διαχρονικά αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι,  οι εγκληματίες ναζί.