Ποιος πιστεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εκλογές; Πάντως όχι οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι λένε ανοιχτά ότι η μετάθεση των εκλογών για μετά τον χειμώνα, προοιωνίζεται ήττα. Οι βουλευτές ασφαλώς ανησυχούν για την επανεκλογή τους, δεδομένης και της απλής αναλογικής, εξ ου και έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εργασία. Προεκλογικά κινούνται ήδη και οι υπουργοί. Αρα το επιχείρημα Μητσοτάκη να μην αφήσει τη χώρα στα χέρια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης καταρρίπτεται από την πραγματικότητα μιας παράλυτης κυβέρνησης, από τώρα και έως τις εκλογές.

Ads

Βουλευτές της ΝΔ μας λένε ότι ο χρόνος των εκλογών δεν έχει κλείσει. Ευλόγως: Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα δεσμευτεί από τα λόγια του· μπορεί ανά πάσα στιγμή να επικαλεστεί εθνικούς λόγους για εκλογές, αντιστρέφοντας τους ίδιους λόγους για τους οποίους φραστικά απέκλεισε τις γρήγορες εκλογές. Ετσι κι αλλιώς, αυτα τα είπα-ξείπα θα χαθούν μες στην καταιγίδα της ογκούμενης κρίσης και της προεκλογικής πόλωσης.

Πρώτο συμπέρασμα, άρα: ζούμε προεκλογική περίοδο, δηλαδή με πολιτική αβεβαιότητα και κυβερνητική επιβράδυνση, κι αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Και με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον πανευρωπαϊκό κυκλώνα, με συνδυασμένες την ενεργειακή σπάνη, την πληθωριστική πίεση, την πτώση του ρυθμού παραγωγής και την ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ολες αυτές τις κρίσεις, συν την ελληνοτουρκική ένταση, με το αμίμητο «Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας γίνει έτσι». Λες και ο ιστορικός κυκλώνας των κρίσεων είναι απλώς προσωπικό στοίχημα ενός πρωθυπουργού σε αποδρομή.

Ads

Ρήγμα με τους δικαστές

Γιατί όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει βάλει τη χώρα σε αυτή την προεκλογική αγωνία; Οι αμφίρροπες δημοσκοπήσεις είναι ένας λόγος: καταγράφεται ήδη ότι η αυτοδυναμία είναι δυσχερής έως ακατόρθωτη. Αλλος λόγος, η απροθυμία του Νίκου Ανδρουλάκη να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, που θα τον ισοπέδωνε πολιτικά. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ έχει και άλλα τεράστια υπαρξιακά προβλήματα: από το πώς θα επιβιώσει στην πόλωση, έως πώς θα επιβιώσει με τον υπόδικο Λοβέρδο της Novartis.

H Novartis, δηλαδή η κατάρρευση της «σκευωρίας», είναι άλλο ένα αγκάθι για τον Κ. Μητσοτάκη, πολύ πιο επώδυνο από όσο έχει εμφανιστεί στα μίντια. Γιατί; Διότι το βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, σε συνδυασμό με το Βατερλώ του κυβερνητικού ρουλεμάν, έδειξε σοβαρές ρωγμές στην επιρροή της κυβέρνησης επί της Δικαιοσύνης. Οι ανώτατοι δικαστικοί, κάποιοι εξ αυτών οδεύοντας προς τη σύνταξη και μην περιμένοντας κρίσεις και ιεραρχική εξέλιξη, γνωμοδότησαν υπέρ του σκανδάλου, κόντρα στη θεωρία της σκευωρίας. Είναι ρωγμή σοβαρή. Ο εσπευσμένος διορισμός του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, γνωστού και σαν ο «ο ψηλός,ο Παναθηναϊκάκιας», «εισαγγελέας ειδικών αποστολών» και «υποχείριο του Σαμαρά», στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δείχνει τη βιασύνη να τεθεί υπό έλεγχο το ξεστρατισμένο σύστημα.

Το βούλευμα παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Ενα πρώτο αποτέλεσμα είναι ότι ο υπόδικος Α. Λοβέρδος θα φτάσει σε δίκη για το σκάνδαλο Novartis, χωρίς να μπορεί να επικαλείται εκκρεμείς διώξεις σκευωρών. Δεύτερο αποτέλεσμα είναι οι φορολογικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις των δηλώσεων Πόθεν έσχες των Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου, για τις αδιευκρίνιστες εισροές χρημάτων στους λογαριασμούς τους.

Ενα τρίτο αποτέλεσμα είναι η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Αδ. Γεωργιάδης. Οι παλινωδίες του για το βούλευμα που τον ζεμάτισε, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών, με αιχμές κατά υπουργών και κυβέρνησης. Είναι και αυτή μια κίνηση απαλλαγής των δικαστών από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κυβέρνησης.

Το βαρίδι Άδωνις

Ο Γεωργιάδης βρίσκεται στα σχοινιά και με άλλους τρόπους, εκτός από τα χρήματα που του κατέθετε η γραμματέας του. Εχει βρεθεί εκτεθειμένος από τις μαζικές διώξεις για τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου κατηγορούμενοι έχουν βρεθεί και συνεργάτες του. Εχει βρεθεί εκτεθειμένος από τη θερμή σύστασή του για χορήγηση ιθαγένειας στον Τουρκοκύπριο καταζητούμενο μαφιόζο-φιλάνθρωπο. 

Παρά τη μέχρι τούδε πολιτική κάλυψη που παρέχεται στον υπουργό Ανάπτυξης από το πρωθυπουργικό γραφείο, είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλοί τον βλέπουν σαν βαρίδι. Ισως γι΄ αυτό τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί και σχετική σκανδαλοθηρία εις βάρος της προσωπικής ζωής του ιδιοκτήτη της Ελληνικής Αγωγής. Οσοι διακινούν το σκανδαλοθηρικό υλικό γνωρίζουν ότι αυτό είναι ο ασφαλέστερος τρόπος εξουδετέρωσης ή και εξόντωσης ενός πολιτικού προσώπου που κάνει κήρυγμα σε πατριώτες και νοικοκυραίους. Το ροκάνισμα του Γεωργιάδη μπορεί να λάβει διαστάσεις ― κατά τον τρόπο που διαλύονται οι καριέρες των Βρετανών Συντηρητικών.

Η ανθρωποφαγία είναι συνήθης στα συστήματα εξουσίας. Ετσι καταβροχθίστηκε ακαριαία από τους βουλευτές των Τόρις ο Μπόρις Τζόνσον: Οι απειλούμενοι φύλαρχοι και λοχαγοί καταβροχθίζουν τον ηγέτη, εφόσον αυτός δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή αναπαραγωγή τους. Με ροκάνισμα: με αποκαλύψεις «ηθικών» σκανδάλων, ανεπαρκειών, συναλλαγών. Από ένα τέτοιο ροκάνισμα δεν θα γλιτώσει ούτε ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν οι φύλαρχοι, οι πολιτευτές και οι χορηγοί κρίνουν ότι δεν τους εξυπηρετεί.

Είναι κι αυτός ένας επιπλέον λόγος, ίσως ο σοβαρότερος, που οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη σε παλινωδίες και μπρος-πίσω, σε απρεπή συμπεριφορά και διαρκή εκνευρισμό. Το ρίσκο του δεν είναι μόνο να χάσει τις εκλογές, είναι να αποκαθηλωθεί όπως ο πατέρας του, και να προσπαθεί κατόπιν, όλο τον υπόλοιπο βίο του, να ξαναγράψει την ιστορία στα μέτρα του, να διορθώσει την υστεροφημία του, όπως ο πατέρας του στις περίφημες συνεντεύξεις Παπαχελά…