Πολλά συγχαρητήρια στους κορυφαίους αθλητές και στις αθλήτριες μας! Σ’ όσους μας έδωσαν χαρά με τα μετάλλιά τους, καθώς και σ’ εκείνους που τώρα δεν ανέβηκαν στο βάθρο αλλά έδωσαν τίμιο αγώνα μετά από πολύχρονες προσπάθειες.

Ads

Σχεδόν κάθε κορυφαία αθλητική επιτυχία, συνοδεύεται από άρθρα που περιγράφουν την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη υποστήριξης των κορυφαίων αθλητών μας από την πολιτεία. Τυπικό παράδειγμα άρθρου: «Πολλά τα μετάλλια, πολλές και οι δυσκολίες» του Γ. Τσεκούρα στο Tvxs.gr.

Διαβάζοντάς τα, δημιουργείται η αίσθηση ότι η κατανομή της πίτας της κρατικής χρηματοδότησης στον αθλητισμό είναι σαν την αντεστραμμένη πυραμίδα. Αναλογικά πολύ περισσότερα χρήματα πάνε σε στελέχη και διοικούντες του αθλητισμού, ενώ στους αθλητές παγκοσμίου κλάσης ελάχιστα.

Ακούγεται επίσης, ότι σε σχέση με την γραφειοκρατία της διοίκησης, αναλογικά πολύ λιγότερα διατίθενται και για τη βάση του αθλητισμού, για τον αναπτυξιακό αθλητισμό. Έτσι ακούγεται…  Ίσως δεν είναι άσχετο με το ότι στις έρευνές μας βρίσκουμε ότι Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΔΕΝ ΑΘΛΕΙΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ. Έρευνες με δείγμα χιλιάδων μαθητών κάθε φορά, που εδώ και 30 χρόνια δείχνουν ότι σταθερά απέχουμε δραματικά από το στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καθημερινή άθληση τουλάχιστον 60 λεπτών των παιδιών και εφήβων.  

Ads

image

*Σχήμα: Υποθετικό μοντέλο για υφιστάμενη κατανομή των δημόσιων χρηματοδοτήσεων στον αθλητισμό

Δεν ισχυρίζομαι ότι το μοντέλο του σχήματος είναι 100% αληθινό. Όμως με τόσα που ακούμε ίσως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για το 2022 επιχορηγεί με 46 εκ. ευρώ όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, απ΄τα οποία 30.7 εκ € προέρχονται από το στοίχημα. Πέρα από την κατανομή ανά ομοσπονδία άλλα στοιχεία δεν ανακοινώθηκαν.

Το υφυπουργείο αθλητισμού και οι ομοσπονδίες απασχολούν εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους, άλλοι μόνιμοι, άλλοι με συμβάσεις, πολλοί αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες, κλπ.  Πόσο κοστίζουν οι μισθοί τους;

Χρειάζεται επιτέλους να μάθουμε από τους κυβερνώντες ποιο είναι το πραγματικό μοντέλο της κρατικής χρηματοδότησης στον αθλητισμό. Πώς κατανέμεται η πίτα της δημόσιας χρηματοδότησης στον αθλητισμό σε σχέση με τις 4 κατηγορίες του σχήματος; Ποια είναι τα ακριβή ποσά για κάθε μεταβλητή της κάθε κατηγορίας, δηλ. μισθούς προπονητών, μισθούς διοικητικών υπαλλήλων υπουργείου και ομοσπονδιών -μονίμων και αποσπασμένων από άλλες υπηρεσίες-, μισθούς υποστηρικτικού επιστημονικού προσωπικού, ταξίδια αθλητών, ταξίδια στελεχών, αθλητικές υποδομές, γραφεία, κάθε λογής έξοδα στελεχών, κλπ.;

Αυτά τα ποσά σε πόσους κρατικά αμοιβόμενους προπονητές και ενεργούς αθλητές αναλογούν σε κάθε ομοσπονδία, στον υψηλό και αναπτυξιακό αθλητισμό αντίστοιχα;

Σημαντικό είναι να μάθουμε και ποια είναι η συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, με τι ποσά συμμετέχουν οι γονείς και οι ίδιοι οι αθλητές, οι χορηγοί κλπ. Τουλάχιστο να έχουμε μέτρο σύγκρισης σε σχέση με άλλες χώρες.

Κακά τα ψέματα, τα ποσά είναι λίγα, αλλά κι αυτά είναι χρήματα φορολογουμένων. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δίνουν στη δημοσιότητα ετήσιες αναλυτικές εκθέσεις με όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία (και όχι μόνο).

Ως πολίτης αλλά και ως επιστήμονας ρωτώ.  Ώστε μετά να μιλήσουμε για αποτελεσματικές πολιτικές στον αθλητισμό με βάση στοιχεία.

Ερώτηση: Μήπως κακώς αμφιβάλω ότι θα αργήσω να πάρω δημόσια απάντηση (με όλα τα πραγματικά δεδομένα για όλες τις μεταβλητές) από τους κυβερνώντες; Θα μπορούσε να ενδιαφερθεί κάποιος βουλευτής με σχετική ερώτηση;  

Αναφορά

Γ. Τσεκούρας (2022). Πολλά τα μετάλλια, πολλές και οι δυσκολίες

Του Αθανάσιου Παπαϊωάννου, κοσμήτορα ΣΕΦΑΑΔ παν/μιου Θεσσαλίας