Χθες υπήρχαν πάλι πολλοί διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στη «λίστα μελλοθανάτων», όπως την λένε οι γιατροί μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο (κα Β Παπαευαγγέλου ) ανακοίνωνε μερική πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής και πράγματι, σε ορισμένα νοσοκομεία υπήρχαν μερικές κενές κλίνες covid ΜΕΘ!

Ads

Κάποιος, λοιπόν, αξιολογούσε χθες ως περιπτώσεις τόσο «χαμηλών προσδοκιών» τους αναμένοντες ώστε να προτιμήσει να τις κρατήσει κενές. Πιθανώς με τον φόβο ότι την επομένη κάποιος νεότερος, πιο βιώσιμος ή γνωστός υπουργού (όπως κατήγγειλε συγγενής θανόντος ότι τού συστήθηκε) θα τις χρειαστεί. Σύμφωνα άλλωστε με τη ρήση του κ Καπράβελου (δ/ντή ΜΕΘ ΑΧΕΠΑ), η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι έτσι κι αλλιώς για τα μάτια του κόσμου.

Το ποιος ίσως ζήσει και ποιος κατά πάσα πιθανότητα θα πεθάνει, δεν αποφασίζεται από κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, αλλά κεντρικά από τον ΕΚΑΒ. Αν λοιπόν οι συγγενείς θεωρήσουν ότι αδικήθηκαν διότι ο ιατρός – υπάλληλος του ΕΚΑΒ δεν έκανε σωστά την δουλειά του (δια πράξεων ή παραλείψεων), μπορούν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Εδώ έρχεται ο απίθανος  αναπληρωτής υπουργός κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος δεν είναι μόνο πολιτικά και επιστημονικά αλλά και νομικά αναιδής, όπως θα έλεγε ακόμη κι ο κ Ξανθός. Και νομοθετεί ο γίγας επιλεκτικά.

Πρακτικά, με τις προχθεσινές κυβερνητικές ρυθμίσεις στο ακαταδίωκτο, από τα στελέχη του ΕΚΑΒ περιλαμβάνεται μόνο ο πολιτικός προϊστάμενος του, ο αυτοαποκαλούμενος και «μαέστρος» αυτού. Έχουμε κι άλλοτε ασχοληθεί με την πλούσια θητεία του, τόσο επί αυτής όσο και επί της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο σήμερα το θέμα είναι άλλο. 

Ads

Απαλλάσσοντας προκαταβολικά από οιαδήποτε εμπλοκή την κορυφή του οργανισμού η ευθύνη μετατοπίζεται στην ιεραρχία κάτω από αυτόν. Κι αν ο κ. Κοντοζαμάνης φρόντισε ώστε ο κ διοικητής να μην βρεθεί στην θέση της κας Δούρου, ποιος θα φροντίσει για τους υφιστάμενους ιατρούς του, να μην βρεθούν στην θέση των αξιωματικών στο Μάτι;

Κανείς δεν λέει να λειτουργήσει ο κ. διοικητής ως αλεξικέραυνο κάθε πιθανής δίωξης, δίκαιης ή άδικης. Ούτε να καθολικευτεί το ακαταδίωκτο σε όλους τους λειτουργούς της Υγείας.

Όμως μια κυβέρνηση που δεν παραδέχεται ότι υπήρξε καν υγειονομική καταστροφή (όποιος χρειάστηκε κλίνη ΜΕΘ την … είχε, διαβεβαιώνει ακόμη ο Πρωθυπουργός), που δεν παραδέχεται ότι υπάρχει triage (διαλογή) παρά τον διψήφιο ή και τριψήφιο αριθμό διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, που δεν συντάσσει κανένα πρωτόκολλο προτεραιότητας, παρά τις προσπάθειες Γεραπετρίτη στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, σίγουρα δημιουργεί όρους αβεβαιότητας δικαίου. Κι επ’ αυτού το μόνο που κάνει είναι να εξαιρέσει τον άνθρωπο της. Δεν προβλέπει καν την κάλυψη των αστικών απαιτήσεων ή την κάλυψη των δικαστικών εξόδων των υπαλλήλων.

Για όλους λοιπόν τους υπολοίπους, πέραν του κ διοικητή; Γαία πυρί μιχθήτω.