Όσο απομακρυνόμαστε από την ορθολογική σκέψη και την ενσυναίσθηση, όλο και περισσότερο σε αυτή τη χώρα, μεγαλώνει ανάλογα και η μοναξιά όσων από εμάς παρακολουθούμε τη μία με θυμό, την άλλη με λύπη, την άλλη με απόγνωση, αυτά που ζούμε.

Ads

Από τη μία, έχουμε έναν Ερντογάν και μαζί χίλιους λόγους να τον έχουμε απέναντι καθώς είναι αποδεδειγμένα ένας δικτάτορας που έχει καταδυναστεύσει τις δημοκρατικές φωνές του λαού του, είναι υπεύθυνος για αίμα που έχει χυθεί προκειμένου να ικανοποιήσει τις επεκτατικές του ορέξεις και όταν στριμώχνεται, μας απειλεί ποικιλοτρόπως.

Από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία για να καλύψει τις διπλωματικές της αποτυχίες, αλλά και την ανικανότητα της να διαχειριστεί γενικότερα το μεταναστευτικό, δοκιμάζει από την άγρια καταστολή (βλέπε Λέσβος) και την καταστρατήγηση κάθε νομιμότητας (βλέπε πρόσφατη τροπολογία για το μεταναστευτικό) έως την δημιουργία αφηγημάτων που τα πληρώνουμε ήδη ακριβά, αλλά θα τα πληρώσουμε ακριβότερα στο μέλλον.

Ένα από αυτά, είναι η ταύτιση των γεγονότων του Έβρου με το «έπος του ΄40», όπως γράφουν οι κυβερνητικοί γραφιάδες. Αυτό το αφήγημα,  έγινε η σανίδα σωτηρίας της κυβέρνησης, η οποία δεχόταν τα πυρά από τους νησιώτες με αφορμή τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης. Αφού λοιπόν, και την επίταξη των σπιτιών αρνήθηκαν οι νησιώτες και τα κλειστά κέντρα κράτησης, έπεσε η ράβδος των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων έφαγαν συν τοις άλλης και το ξύλο της χρονιάς τους, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει άρον άρον ο Μητσοτάκης, αποσύροντας τους από τη Λέσβο και τη Χίο. Απόλυτα ξεγυμνωμένη η κυβέρνηση, που δεν μπορούσε πλέον να υποστηρίξει ότι για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων, ευθύνεται μία φράση της Τασίας Χριστοδουλόπουλου και με τις αποφάσεις να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη από τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων της και των τοπικών γαλάζιων αρχόντων, άρπαξε με λύσσα τη σανίδα που πέταξε ο σουλτάνος Ερντογάν κι από τότε ζούμε στο σύμπαν μιας νέας φανταστικής Εθνικής Αντίστασης. Γιατί προφανώς, αν ήταν αληθινή, οι εχθροί δεν θα ήταν οι άμαχοι κατατρεγμένοι πρόσφυγες, αλλά ο στρατός του Ερντογάν.

Ads

Χάριν αυτής της σανίδας σωτηρίας, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, βύθισε τη χώρα στο σκότος. Για το νέο της αφήγημα, κήρυξε τη χώρα υπό «εισβολή που υποστηρίζεται από την Τουρκία» προκαλώντας τεράστιο κύμα ρατσιστικού μίσους παντού.

Παραστρατιωτικές ομάδες και ένοπλοι ντόπιοι, πήραν τα όπλα και έφτασαν στον Έβρο για να κυνηγήσουν πρόσφυγες με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, επιχειρηματιών και ΜΜΕ. Ιδρύθηκε μάλιστα και Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών!  Ο ελληνικός στρατός άρχισε να πυροβολεί σκάφη στα οποία επέβαιναν  πρόσφυγες στον Έβρο. Μία από αυτές τις σφαίρες σκότωσε τον 22χρονο Σύριο πρόσφυγα Μωάμεθ αλ-Άραβα. Νωρίτερα είχε πνιγεί εξάχρονο παιδί μετά από παρέμβαση της Ελληνικής ακτοφυλακής.  Επί τρεις ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει την αλήθεια για τη δολοφονία του Σύριου πρόσφυγα, κατηγορώντας την τουρκική πλευρά για τη διάδοση «fake news».

Στο Αιγαίο η ελληνική ακτοφυλακή προσπαθεί να βυθίσει βάρκες, διαπράττοντας βίαιες επαναπροωθήσεις, πράξη η οποία αποτελεί τεράστια παραβίαση του διεθνούς και θαλάσσιου δικαίου. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή του δικαιώματος αίτησης ασύλου για ένα μήνα και την άμεση απέλαση χωρίς εγγραφή οποιουδήποτε περνά τα σύνορα, παραβιάζοντας ξανά το διεθνές δίκαιο.

Στα ελληνικά νησιά του βορείου Αιγαίου, ρατσιστικές ομάδες περιπολούν, χτυπώντας εργαζόμενους ΜΚΟ, δημοσιογράφους και εθελοντές.

Στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της ακροδεξιάς γραμμής της κυβέρνησης, τα ΜΜΕ, τα οποία στην πλειοψηφία τους ενεργούν κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου. Η δε δημόσια τηλεόραση, έφτασε στο εξευτελιστικό σημείο, να αναρτήσει ποστ στο οποίο έγραφε «τα γυναικόπαιδα που βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν αληθινά αλλά μέρος του σχέδιου των Τούρκων». Όσο για τους δημοσιογράφους – πρωταγωνιστές των ιδιωτικών καναλιών, πρωτοστάτησαν στα fake news και έκαναν ότι μπορούσαν για να επιβάλλουν τη γραμμή «Οι εχθροί, οι εισβολείς, οι λαθρομετανάστες». Από το να φωτογραφίζονται στον Έβρο ως σύγχρονες Μπουμπουλίνες, έως να ηρωοποιούν κάθε ακροδεξιό στοιχείο και να αποκρύπτουν όσα εκθέτουν την κυβέρνηση.

Την «δόξα» μας ζήλεψαν οι νεοναζί του εξωτερικού και ήρθαν να συνδράμουν το σύγχρονο «έπος του ΄40». Εξάλλου ο αρθρογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, μας διαβεβαίωσε, πως «κάνουμε αυτό που κάναμε και το ΄40».

Μέχρι να ξανά συνδεθούμε με την ιστορική μνήμη και να θυμηθούμε ότι το ’40 πολεμούσαμε τους φασίστες και όχι δίπλα στους φασίστες, πολεμούσαμε τους ναζί και όχι τα θύματα των ναζί, μέχρι να καταλάβουμε όλοι, ότι ο περιβόητος Εθνικός Διχασμός πυροδοτείται από αυτά τα μυθεύματα και τις στρεβλώσεις, από τα αφηγήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που βολεύουν το ακροδεξιό ακροατήριο, έχουμε δυστυχώς πολύ δρόμο. Εντωμεταξύ υπό τις σάλπιγγες του έπους του ΄40, θα έχουν υπογραφεί όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια, όπως πέρασε ήδη η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Φοβάμαι όμως ότι το φασιστικό δηλητήριο θα περισσεύει καθώς η κυβέρνηση νομιμοποίησε εκ νέου τον φασισμό, επιστρατεύοντας τους οπαδούς του σε ρόλο κουμπουροφόρου εθνικού ήρωα. Ανάμεσα στους «ήρωες που φυλάνε Θερμοπύλες» εκεί στις ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες στα σύνορα του Έβρου, ήταν και ο ναζί ευρωβουλευτής Γ. Λαγός.

Σε ένα πράγμα όμως συμφωνούμε απόλυτα με την κυβέρνηση. Το παρατηρητήριο της ΝΔ που αλιεύει fake news, πρόσφατα δημοσίευσε 18 σημεία, ψεύτικης πληροφόρησης κατά τη γνώμη τους. Ένα από τα fake news ήταν η φράση  «ο Μητσοτάκης μετατρέπεται σε Όρμπαν της ΝΑ Ευρώπης». Θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Ο Κ. Μητσοτάκης, δεν μετατρέπεται σε Όρμπαν, έχει ήδη ταυτιστεί με τις πολιτικές του και  αν συνεχίσει έτσι, σε λίγο ο Όρμπαν θα ωχριά μπροστά του. Γιατί, μπορεί ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης να μην βρίζει τους πρόσφυγες όπως έκανε ο Όρμπαν, το κάνουν όμως τα πρωτοπαλίκαρά του και δεν τα επαναφέρει στην τάξη, πυροβολούν οι στρατιώτες του και τα ΜΑΤ του. Μπορεί στα λόγια να είναι φιλελεύθερος σε αντίθεση με τον Όρμπαν που εφάρμοσε την κατάλυση του φιλελεύθερου κράτους, στην πράξη όμως, επαναφέρει τον σκοταδισμό στην εκπαίδευση και τη δημόσια ζωή. Κι όταν θαλασσοπνίγεται και αποδεικνύεται ανίκανος να δώσει πολιτική λύση, προσδένεται ευχαρίστως στο ακροδεξιό άρμα που είναι ήδη στα σπλάχνα της κυβέρνησής του και αποφασίζει: «Πιάστε ένα έπος του ΄40 μπας και σωθούμε».