Αν η κυβέρνηση κάνει κάτι καλό για τους πρόσφυγες, θεωρώ αυτονόητο, ότι όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι θα πρέπει να την υποστηρίξουν. Δεν θα το κάνει ποτέ σύσσωμη η εκλογική της βάση, καθώς εκλέχτηκε με άλλη ατζέντα, οπότε μόνο εμάς έχει δίπλα της αν αποφασίσει να βοηθήσει αλλά και να συμμορφωθεί με τον νόμο. Έχει μόνο εμάς και για έναν άλλο λόγο. Ένα ισχυρό της όπλο, το δυναμικό των δημάρχων και περιφερειαρχών, οι οποίοι είναι μπλε στην πλειοψηφία τους και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανθρώπινη διαχείριση του προσφυγικού, γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση με κάποιες εξαιρέσεις.

Ads

Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα, τίποτα από όσα συμβαίνουν στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού δεν μας κάνει να αισιοδοξούμε. Με το καλημέρα σας η κυβέρνηση εισέπραξε άλλη μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απάνθρωπη και παράνομη κράτηση προσφύγων σε αστυνομικό τμήμα, τα κλειστά κέντρα κράτησης  είναι όνειδος για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για τους κανόνες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και οι φωνές κυβερνητικών στελεχών που μιλούν ακραία ρατσιστικά δεν παύουν.

Το δε σίριαλ Δοξιάδη – Αγαπηδάκη, απέδειξε ότι δυστυχώς, ακόμα και σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως το προσφυγικό, η κυβέρνηση επιλέγει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σε συνδυασμό με την επιβράβευση όσων αδιάκοπα κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα με λόγο που απέχει χιλιόμετρα από αυτό που αποκαλούμε πολιτικό πολιτισμό.

Η κυβέρνηση από τη μία παραδέχεται το πρόβλημα, το οποίο αρνιόταν προεκλογικά, μέσω των δηλώσεων Χρυσοχοϊδη ο οποίος απεύθυνε έκκληση στους θεσμούς, δεν «μαζεύει» όμως τους ακραίους της όταν εκφράζουν ρατσιστικό λόγο. Θεσπίζει την επιτροπή για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και επιλέγει, όχι μια ομάδα από τις δεκάδες που υπάρχουν στη χώρα, με εμπειρία και γνώση πάνω στο προσφυγικό, αλλά τους ορκισμένους εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν δε, ο Δοξιάδης, φτάνει στο σημείο να ζητήσει την απόλυση συναδέλφου γιατί ισχυρίζεται ότι έθιξε την υπόληψη της κυρίας Αγαπηδάκη, επαναλαμβάνοντας πως ήταν δική του πρόταση η επιλογή της, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εισπράττουμε σιωπή.

Ads

Να επανέλθουμε λοιπόν στην ουσία. Το θέμα δεν είναι ποιος πρότεινε την κυρία Αγαπηδάκη και ποιες είναι οι παρέες της. Το θέμα δεν είναι πόσες αγιογραφίες θα της κάνει ο κύριος Δοξιάδης, ή η κρατική τηλεόραση. Το θέμα δεν είναι καν πόση ευαισθησία θα εκφράσει μέσω των δηλώσεων της η νέα εθνική συντονίστρια (γεγονός θετικό αδιαμφισβήτητα μέσα σε ένα περιβάλλον ξενοφοβικό), καθώς από δηλώσεις ευαισθησίας έχουμε περίσσευμα. Το θέμα είναι οι πρόσφυγες που υποφέρουν.

Το θέμα είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες και όχι τα ναρκισσιστικά παραληρήματα των δήθεν σωτήρων τους. Το θέμα είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες και όχι το προφίλ που θέλει να χτίσει η κυβέρνηση, η οποία με το άλλο της χέρι σπέρνει ξενοφοβία.

Η κυρία Αγαπηδάκη έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει και με χαρά υπηρετεί, της έχει αφήσει να διαχειριστεί λιγότερους από τους μισούς από τους ανήλικους πρόσφυγες; Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης της Διεθνούς Αμνηστίας ξεκαθάρισε ότι: «Το 93% των παραπάνω παιδιών, εξαιρούνται από τις ευάλωτες κατηγορίες και η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους θα γίνεται με ταχύρρυθμες διαδικασίες. Τί σημαίνει αυτό;

Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην χώρα μας μπορεί να απελαθούν, χωρίς οι αιτήσεις τους να εξεταστούν ουσιαστικά, σε χώρες που κινδυνεύουν ή διώκονται».

Η κυρία Αγαπηδάκη και ο κύριος Δοξιάδης γνωρίζουν πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση για πρωτοφανή παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας μετά από απόρριψη αίτησης ασύλου 28 ανθρώπων χωρίς καν να δώσουν συνέντευξη; Προφανώς το γνωρίζουν, όπως και το τι σημαίνει κλειστά κέντρα κράτησης. Άρα στην πράξη, καμία ευαισθησία δεν διαφαίνεται γιατί αν υπήρχε έστω ελάχιστη, θα έκαναν το αυτονόητο. Να καταγγείλουν αυτές τις πρακτικές ή έστω να προσφέρουν τη βοήθεια τους με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει τις ντροπιαστικές πρωτοβουλίες.

Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερηφανευτεί ότι τα κατάφερε στο προσφυγικό, καθώς έχει καταγγελθεί και εκείνη από οργανώσεις για τις συνθήκες κυρίως στα νησιά. Και πολύ σωστά της ασκήθηκε σκληρή κριτική έστω κι αν τώρα αντιλαμβάνεται η ΝΔ ότι δεν ήταν απλό το θέμα. Όμως η παρούσα κυβέρνηση, εκλέχθηκε με μια ατζέντα εχθρική στα συμφέροντα των προσφύγων και με την υπόσχεση ότι θα λύσει το θέμα σε χρόνο dt. Και αυτό το γνωρίζουν ο κύριος Δοξιάδης και η κυρία Αγαπηδάκη που δεν λένε κουβέντα για τους ακραίους της ΝΔ, αντιθέτως δέχονται τη στήριξη στελεχών όπως ο κος Μπογδάνος. Δεν λένε κουβέντα για το ότι η ΝΔ έχει εγκληματικές ευθύνες για την ακροδεξιά μετατόπιση της κοινωνίας. Δεν βλέπουν άραγε τους αγανακτισμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, που διαδηλώνουν ενάντια στους πρόσφυγες και δηλώνουν προδομένοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Και ποιος θα τους γλιτώσει από τα νύχια τους, αν πραγματικά θελήσουν να προσφέρουν υπηρεσία στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα; Οι μόνοι που θα στεκόντουσαν δίπλα τους σε αυτή την περίπτωση, είναι άνθρωποι σαν τον Δημήτρη Μανιάτη, του οποίου την απόλυση ζητάει ο υπάλληλος της κυβέρνησης Απόστολος Δοξιάδης.

Ας σταματήσουν λοιπόν τα ναρκισσιστικά παραληρήματα και η επίδειξη επιβολής δύναμης και εξουσίας στην πλάτη των προσφύγων. Οι πρόσφυγες είναι το θέμα μας και όχι ο καθρέφτης σας.