Πρότειναν με μυστικές διαπραγματεύσεις, φοβούμενοι της αντιδράσεις των ακροδεξιών στο κόμμα τους, λύση διπλής ονομασίας «Μακεδονία-Σκόπια» αμετάφραστο και «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ήδη αναγνωρισμένο από τους πάντες, με τη διεθνή χρήση βασισμένη στην καλοσύνη των ξένων, και απείραχτα τα ζητήματα γλώσσας και ιθαγένειας, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση. Δεν κατάφεραν ούτε αυτό απέναντι στον υπόδικο σήμερα Γκρουέφσκι και ανέμιζαν προεκλογικά μετά τις φωτιές της Πελοποννήσου ένα δήθεν βέτο στο ΝΑΤΟ, που χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο τη θέση της Ελλάδας.

Ads

Σε μια εποχή που η Συρία έπαιρνε φωτιά (2011), ο Ερντογάν καθάριζε και τους τελευταίους κεμαλικούς ανοίγοντας παρτίδες με τους Ιρανούς (2011-2013), κάνοντας κυριολεκτικά χρυσές δουλειές, ο Ομπάμα στρεφόταν στην Ασία (2011-2013) αφήνοντας το ηπειρωτικό αντιρωσικό μέτωπο στους Γερμανούς και Μεσόγειο – Μέση Ανατολή στους Γάλλους, κίνηση που προσπάθησε να διορθώσει μετά τις αποτυχίες σε Κριμαία και Λιβυή αντίστοιχα (2012-2014), με ευρωζώνη σε οριακή στιγμή (καλοκαίρι 2012), Ισπανία-Ιταλία στο καναβάτσο και την Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και αργότερα με την έκρηξη των προσφυγικών ροών (2015-2016), τον proxy war Αμερικής-Ρωσίας στη Συρία (2015-2016), το άνοιγμα των ενεργειακών διαδρόμων προς την Ευρώπη (2013-σήμερα), τον πόλεμο των Σαουδαράβων στους αμερικανούς πετρελαιοπαραγωγούς (2014-2015), τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας (2016-σήμερα), η ελληνική διπλωματία σπαταλούσε κεφάλαιο για να μην θιγούν τα πελατειακά δίκτυα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και για να μην θιγεί το ποίμνιο του Άνθιμου.

Έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών, η καλύτερη στιγμή της ελληνικής διπλωματίας μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ: ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας, με πλήρη κάλυψη όλων των ελληνικών θέσεων και ελάχιστες, ανώδυνες παραχωρήσεις.

«Αντάλλαξαν το όνομα με τις συντάξεις», «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», απαντούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και υποδαύλιζε τα έκτροπα κι ευτράπελα της πιο μαύρης συμμαχίας που βγήκε ποτέ στους δρόμους, έχοντας πλήρη γνώση για τους τραγικούς χειρισμούς του Καραμανλή και της αδερφής του. «Ξέρετε με πόση υπευθυνότητα και πατριωτισμό φερθήκαμε από την αρχή που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας τις μυστικές διαπραγματεύσεις για να παραχωρήσει και γλώσσα και ταυτότητα. Συγκρουστήκαμε και στην Ευρώπη. Η συμφωνία αυτή δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, είμαστε απέναντι σε αυτή τη συμφωνία και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες», είπαν.

Ads

Εθνικοί απατεώνες, όλοι στο μαντρί, με πλήρη συγκάλυψη από τα αντιπολιτευόμενα, δήθεν πατριωτικά ΜΜΕ, θα τηρούν λένε τώρα την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι πιο αυθεντικοί εκπρόσωποι του κοτζαμπασισμού, που κατάφεραν να περνιώνται για την κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη της Ελλάδας, έχουν πράγματι δίκιο όταν διατείνονται πως είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της χώρας. Αυτής της χώρας.