Θα προτιμούσαμε να κλαίμε μόνο από χαρά και συγκίνηση κι όχι και από τα δακρυγόνα, οι χιλιάδες διαδηλωτές που κατακλύσαμε ολόκληρη τη Λ. Αλεξάνδρας, από την Κηφισιάς έως την Πατησίων και τους δρόμους γύρω από το Εφετείο. Γιατί αυτή ήταν η εικόνα την ώρα που ακούστηκε από τα μεγάφωνα η ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Άνθρωποι που αγκαλιαζόμασταν συγκινημένοι και χαρούμενοι, γνωστοί μεταξύ μας και άγνωστοι.

Ads

Μπορεί η πλειοψηφία της κοινωνίας να γιόρτασε εκείνη τη στιγμή μια τεράστια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά δεν το χάρηκαν όλοι. Οι δυνάμεις καταστολής του Χρυσοχοϊδη, εκδικήθηκαν για την απόφαση του δικαστηρίου σκορπίζοντας χημικά στους διαδηλωτές που πανηγύριζαν. Γιατί μόνο ως εκδικητική μπορεί να ερμηνεύσει κανείς την χωρίς λόγο και αιτία κίνηση αυτή, εκτός κι αν τα τρία πλαστικά μπουκαλάκια με νερό που πετάχτηκαν, δικαιολογούν τη συντονισμένη επίθεση που ακολούθησε.

Παρακολουθώντας τη συγκέντρωση από το υπερυψωμένο τμήμα της Λουκάρεως, απ’ όπου είχαμε θέα στο Εφετείο, είδαμε ξαφνικά, λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ρίψη νερού και δακρυγόνων. Αρχίσαμε να ανηφορίζουμε την Λουκάρεως και μόλις φτάσαμε στη διασταύρωση Λουκάρεως – Κατσώνη, κατέβαινε μια διμοιρία ΜΑΤ πετώντας δακρυγόνα στον ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο στενό. Μια ομάδα ηλικιωμένων ανθρώπων, σχεδόν ικετευτικά, τους παρακαλούσε να σταματήσουν χωρίς να εισακουστεί. Κάναμε να φύγουμε αριστερά προς την Κατσώνη, όπου μας είχε περικυκλώσει δεύτερη διμοιρία και τα δακρυγόνα έπεφταν στα πόδια μας βροχή. Δεν υπήρχε έξοδος διαφυγής, ούτε προς τα Εξάρχεια, ούτε προς Αμπελοκήπους ούτε στην κάθοδο προς Αλεξάνδρας.

Διαβάστε επίσης:

Μόνη σανίδα σωτηρίας, η αλληλεγγύη των κατοίκων. Καταστηματάρχες πριν κλείσουν τα ρολά τους φυγάδεψαν όσους και όσες μπορούσαν καθώς και πολίτες που παρακολουθούσαν από τα μπαλκόνια και μας άνοιγαν τις εισόδους των πολυκατοικιών τους. «Αυτοί που σας ρίχνουν, είναι οι φίλοι τους που δεν δικάστηκαν», μας λέει με νόημα ο καταστηματάρχης που μας δέχτηκε.Για την επόμενη  μία ώρα, άνδρες των ΜΑΤ πηγαινοέρχονταν στα στενά, έχοντας ανάμεσα τους δήθεν διαδηλωτές με στυλιάρια, εισπράτοντας γιουχαΐσματα από τις εισόδους των πολυκατοικιών και τα μπαλκόνια. «Επισκεπτήριο Τετάρτη Παρασκευή» τους φώναζαν απαξιωτικά οι πολίτες από τα γύρω σπίτια, που θυμούνται καλά πως στις εκλογές του ’15, πάνω από το 50% των ανθρώπων της αστυνομίας και του στρατού, έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής.

Ads

Από σήμερα, η Χρυσή Αυγή είναι και με τη σφραγίδα του δικαστήριου, εγκληματική οργάνωση. Από σήμερα οι ναζί στη φυλακή. Οι φίλοι τους πάλι, όχι. Παραμένουν ελεύθεροι στις γειτονιές, σε ΜΜΕ και στον κορμό του κράτους. Μπορεί να μας το θύμισαν σήμερα με βίαιο τρόπο, αλλά τη χαρά, δεν μας την πήραν. Ήταν όλη δική μας. Και για την απόφαση και για έναν αγώνα αντιφασιστικό που συνεχίζεται