Ακόμη μία απόδειξη ότι η αστυνομία χτύπησε την αντιφασιστική συγκέντρωση απρόκλητα και στα «τυφλά», με στόχο να την διαλύσει, αποτελεί η μαρτυρία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, ο οποίος δέχθηκε ένα δακρυγόνο στο πρόσωπο, ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ads

«Ήμουν στη συγκέντρωση με φίλους και την οικογένειά μου» διηγείται στο Tvxs.gr. «Δεν ήμασταν σε κάποιο μπλοκ. Τραβάμε βίντεο τον κόσμο που χειροκροτά για την απόφαση. Δεν περνάνε δύο λεπτά και κατεβαίνει η διμοιρία των ΜΑΤ μέσα στον κόσμο και πετά τα δακρυγόνα, ένα από τα οποία ήρθε στα μάτια μου. Θα μπορούσε να τύχει σε οποιονδήποτε γιατί το πετάξανε μέσα στον κόσμο. Πετάξανε δακρυγόνα προφανώς για να διαλύσουν τη συγκέντρωση και απλώς έσκασε πάνω μου. Δεν σημαδέψανε. Στον κόσμο μέσα το ρίξανε και σε κοντινή απόσταση. Και δεν μπορεί να διανοηθεί άνθρωπος το πόσο απρόκλητο ήταν.».

image

«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα»,προσθέτει, «γιατί ο συγκεντρωμένος κόσμος ήταν πάρα πολύς, τράπηκε σε φυγή εξαιτίας της αστυνομίας και ευτυχώς δεν είχαμε κάποιον χειρότερο τραυματισμό, είτε από τη χρήση των χημικών, είτε από τον πανικό που προκλήθηκε στο πλήθος».

Ads

image

Κάνοντας μια πολιτική εκτίμηση των γεγονότων, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης υπογραμμίζει ότι «είναι σαφέστατες οι ευθύνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης».

«Μία ειρηνική, αντιφασιστική διαδήλωση, η οποία είχε χρόνια να γίνει σε μεγαλείο, σε παλμό και στην οποία συμμετείχαν και πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, αλλά κυρίως κόσμος που θέλησε να συμπαρασταθεί στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα αλλά και όλων των θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης, ήταν προφανής και εσκεμμένη η πολιτική απόφαση να διαλυθεί, χωρίς καμία απολύτως πρόκληση.

»Στη Βουλή θα αναφερθώ αύριο, εννοείται και θα το καταγγείλω. Έχω ήδη ετοιμάσει και επιστολή να μου γνωστοποιήσουν ποια διμοιρία ήταν η συγκεκριμένη που έδρασε στο μέρος που βρισκόμασταν, στην Λουκάρεως και Λάμπρου Κατσώνη. Αλλά σκέφτομαι και πολύ σοβαρά να ζητήσω και ποινικές ευθύνες από τους αρμοδίους για την παράνομη και απρόκλητη συμπεριφορά τους. Νομίζω ότι υπήρξε πολιτική εντολή, μόλις ανακοινωθεί η απόφαση, να μην μείνει πολύ ο κόσμος. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει συνυπευθυνότητα ποινική, σίγουρα υπάρχει πολιτική ευθύνη».