Αν ο διαφωτισμός άφησε μια παρακαταθήκη στην δόμηση του αστικού κράτους είναι ότι αυτό δεν μπορεί να είναι εκδικητικό απέναντι στους φτωχοδιαβολους. Η εγκύκλιος του Κικιλια έρχεται να μαζέψει ο, τι ξέφυγε από την απόφαση του Βρουτση.

Ads

Δεν φτάνει από εδώ και πέρα να μην πάρει κανένας πρόσφυγας ΑΜΚΑ (πριν αποκτήσει νομιμοποιητικά έγγραφα), πρέπει να στερήσουμε τη δυνατότητα περίθαλψης και στους λίγους που πρόλαβαν να πάρουν.

Πόσοι ήταν; Πόσα χρήματα γλύτωσε το Κράτος από αυτή την κίνηση; Πόσα είναι αυτά τα λεφτά σε απόλυτους αριθμούς, που με ιερή αγανάκτηση ο Κικιλιας είπε ότι δεν θα πληρώνει ο ελληνικός λαός; Σε ποιο ποσοστό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε πολύ μεγάλες περιουσίες αντιστοιχούν; Της αύξησης των συντάξεων από 3.000 σε 4.600 ευρώ;

Λαϊκιζω, το ξέρω. Και ίσως φαίνεται περίεργο να μιλάω για φτωχοδιαβολους, αφού αυτό προϋποθέτει κάποιου είδους παραβατικοτητα. Είναι παραβατικοί αυτοί οι άνθρωποι και επικαλούμαι τον ανθρωπισμό του Κράτους; Όχι, βέβαια. Όχι με την νομικη έννοια του όρου.

Ads

Για την κυβέρνηση αυτή, όμως, έχουν διαπράξει ένα ύψιστο αδίκημα: είναι φτωχοί. Κι αφού είναι φτωχοί πρέπει να τιμωρηθούν με την υγεία τους, με την υγεία των δίπλα τους, με την ζωή τους ακόμα. Ας βρουν λεφτά και τους γιατρευουμε. Όσο δεν έχουν, η υγεία δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα δικαιώματά τους.

Το ότι η εγκύκλιος αυτή ήταν η πρώτη κίνηση του Κικιλια μόλις γύρισε από τις διακοπές του στη Μύκονο, καταγράφεται απλώς ως ειρωνεία.

Από το Facebook