Διαχρονικά οι υπουργοί αθλητισμού ασχολούνται με τους ισχυρούς στον αθλητισμό, αδιαφορώντας για το ότι δουλειά τους είναι ο αθλητισμός να προσφέρει τα μέγιστα οφέλη στην κοινωνία. Τα παραδείγματα άπειρα, κοιτάξτε μόνο γύρω σας και σκεφτείτε πόσες ευκαιρίες δωρεάν ή φτηνής άθλησης, για όλα τα παιδιά και τους ενήλικες έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Όσο περνούσαν τα χρόνια, ενώ η δόμηση των πόλεων γινόταν όλο και πιο πυκνή και οι αλάνες όπου οι νέοι κάποτε έπαιζαν έγιναν ΟΛΕΣ ιστορία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε σχολεία και γειτονιές αντί ν’ αυξηθούν παράκμαζαν. 

Ads

Τα νέα παιδιά αντί να έχουν ευκαιρίες να γυμνάζονται παχαίνουν σαν κοτόπουλα στα διαμερίσματα, με γονείς τρομοκρατημένους απ’ την εγκληματικότητα, μην τ’ αφήσουν  δευτερόλεπτο απ’ το χέρι και μετά τα ψάχνουν στα εξαφανισμένα του Silver Alert. Κι ας λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά καθημερινή άθληση που ανεβάζει τους καρδιακούς τους παλμούς, καθώς και τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.  Απ’ την άλλη, ότι αρνητικό στον αθλητισμό ευδοκιμεί και μεγαλουργεί, θες απάτη, στοιχηματισμός, αθλητική βία, ντόπινγκ, σεξουαλική και κάθε μορφής κακοποίηση των νέων αθλητών… οι ειδήσεις καθημερινές και όσο περνούν τα χρόνια εντυπωσιάζουν με την αποκρουστική τους πρωτοτυπία.

Κι ενώ οι επιστήμες εξελίσσονται ραγδαία, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών και ψυχοπαιδαγωγικών επιστημών, κανείς υπουργός δεν νομοθέτησε ώστε οι νέοι μας να ωφεληθούν από αθλητικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.  Το μόνο για το οποίο νοιάζονται οι υπουργοί μας είναι να «τα βρουν» με τους ισχυρούς ιδιώτες του αθλητικού εποικοδομήματος. Όπως με τα στελέχη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), την οποία ο σημερινός υπουργός κ. Αυγενάκης αποφάσισε να ανταμείψει πολλαπλώς, αναβαθμίζοντάς την σε οργανισμό που αποδίδει επαγγελματικά δικαιώματα προπονητών! 

Ναι, καλά ακούσατε. Στο Αρ. 37. Παρ. 3 του Σχέδιου Νόμου (Σ.Ν.) που κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στη βουλή, αναφέρεται «Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου, τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών αναλόγως του επιπέδου τους καθορίζονται  από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.)».  Δηλαδή η κυβέρνηση αναθέτει σε έναν ιδιώτη που οργανώνει πρωταθλήματα να καθορίζει επαγγελματικά δικαιώματα!!  Κι αυτό πρωτοτυπία στα 200 χρόνια ιστορία του νέου Ελληνικού κράτους.

Ads

Κι ενώ είναι δουλειά των νομοθετών-εκπροσώπων που ψηφίζει ο λαός να καθορίζουν επαγγελματικά δικαιώματα με βάση αξιοκρατικά κριτήρια που αφορούν στην ποιότητα σπουδών, η έννοια της αξιοκρατίας γίνεται κουρελόχαρτο στο Σ.Ν. του κ. Αυγενάκη.  Οι λίγες μέρες ταχύρρυθμων σεμιναρίων που παρέχει η Ε.Π.Ο., δυνητικά και σε απόφοιτους δημοτικού, θεωρούνται σπουδαιότερες από τα 4 έτη πανεπιστημιακών σπουδών στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) της χώρας, με τουλάχιστον ένα έτος σπουδών στην ειδικότητα ποδοσφαίρου στο τελευταίο έτος, συν τα βασικά μαθήματα στη διδακτική του ποδοσφαίρου και σε άλλα σχετικά μαθήματα στα προηγούμενα έτη.

Για να περάσει ένας μαθητής σε Τ.Ε.Φ.Α.Α. θέλει πάνω από 15.000 μόρια, η βάση ήταν 17.450 για Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών. Για να ικανοποιήσουν οι φοιτητές Τ.Ε.Φ.Α.Α. τις απαιτήσεις των καθηγητών τους και να πάρουν πτυχίο, χρειάζεται να διαβάσουν χιλιάδες σελίδες βιβλίων από καμμιά πενηνταριά μαθήματα όπως ανατομία, φυσιολογία,  βιοχημεία της άσκησης, μηχανική της κίνησης, αθλητική ψυχολογία, παιδαγωγική κλπ., να κάνουν εκατοντάδες ώρες πρακτική σε εργαστήρια, σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, κλπ., να περάσουν πρακτικές δοκιμασίες κοκ.  Η ύλη είναι μεγάλη και οι εξετάσεις απαιτητικές. Στη λίστα της Σαγκάης τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. κατατάσσονται σε θέσεις 100-300 παγκοσμίως. Όλα τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., τα προγράμματα σπουδών τους, το διδακτικό, εργαστηριακό, ερευνητικό έργο τους, οι εγκαταστάσεις τους κλπ., έχουν αξιολογηθεί από εξωτερικούς κριτές επανειλημμένως και είναι όλα διεθνώς πιστοποιημένα.  Όσοι απόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. ξενιτεύτηκαν διαπρέπουν σε πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και σε κάθε μορφής αθλητικής εργασίας στο εξωτερικό.

Κι ενώ τα ολιγοήμερα σεμινάρια της Ε.Π.Ο. οδηγούν σε κατηγορία προπονητών Α και ακόμη παραπάνω για προπονητές επαγγελματικών ομάδων, στο Αρ. 38 Παρ. 4(β) του κ. Αυγενάκη  «κατά παρέκκλιση» σε σχέση με όλα τα άλλα αθλήματα, κατατάσσει τα πτυχία με ειδικότητα ποδοσφαίρου των Τ.Ε.Φ.Α.Α. στην κατηγορία Β και υποχρεώνει τους κατόχους τους να πληρώνουν υψηλό χρηματικό αντίτιμο στην Ε.Π.Ο. για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα κατηγορίας Α.  Αυτά περί αξιοκρατίας, ισονομίας κλπ.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτή η «κατά παρέκκλιση» νομοθέτηση υπέρ της Ε.Π.Ο. δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για να το υιοθετήσουν και άλλες αθλητικές ομοσπονδίες και τελικά τα πτυχία των Τ.Ε.Φ.Α.Α. να μην έχουν κανένα αντίκρισμα για θέση εργασίας προπονητή οποιουδήποτε αθλήματος. 

Προπονητές για κάθε άθλημα δεν βγάζουν μόνο τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. αλλά και τα Ι.Ε.Κ. και οι σχολές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.  Το αν αυτό είναι σωστό ποτέ δεν έχει αξιολογηθεί. Τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. εγγράφως έχουν ζητήσει από τον κ. Αυγενάκη, τουλάχιστον αυτοί οι απόφοιτοι να έχουν παιδαγωγική επάρκεια, αφού εκπαιδεύουν παιδιά και εφήβους.  Η παιδαγωγική επάρκεια δεν αποκτιέται με ολιγοήμερα σεμινάρια, αν ήταν τόσο απλό ο καθένας θα αναγορευόταν δάσκαλος δημοτικού σχολείου και το Ελληνικό κράτος δεν θα είχε αναβαθμίσει τις διετείς παιδαγωγικές ακαδημίες σε τεταρτοετείς πανεπιστημιακές σχολές πριν 35 χρόνια. Τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. ζήτησαν τουλάχιστον έξι μήνες σπουδές σε μαθήματα ψυχοπαιδαγωγικής εφαρμοσμένης στο νεανικό αθλητισμό.

Όμως στο Σ.Ν. του κ. Αυγενάκη η έννοια της παιδαγωγικής επάρκειας δεν υπάρχει πουθενά, σα να του είναι άγνωστη λέξη.  Λες και δεν του πέρασε απ’ το μυαλό ότι τα πολλά φαινόμενα βίας και παρενόχλησης νέων αθλητών από προπονητές, που όλο και περισσότερο αποκαλύπτονται, ίσως να οφείλονται και στην κακή εκπαίδευση αυτών των προπονητών.  Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει περισσότερο απ’ ότι νομίζει, και ότι γι’ αυτό όλο και περισσότεροι πρώην αθλητές τολμούν να μιλήσουν δημοσίως για απίστευτα τραυματικές εμπειρίες που βίωσαν ως νέοι αθλητές. Θέλει ο κ. Αυγενάκης να διατηρήσει αυτό το θλιβερό και αντιπαιδαγωγικό στάτους κβο στο νεανικό αθλητισμό; Τι λέει ο πρωθυπουργός;  Συμφωνεί κι αυτός μ’ αυτά που κατέθεσε ο κ. Αυγενάκης στη βουλή;

Ενημερώνουμε τον κ. Αυγενάκη ότι το σύνολο της μορφωμένης Ελληνικής κοινωνίας διαφωνεί μαζί του και στηρίζει απολύτως τις θέσεις των Τ.Ε.Φ.Α.Α.. Για παράδειγμα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.), στην οποία συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι και κοσμήτορες δεκάδων τμημάτων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δηλαδή πάνω από 50 κορυφαίοι επιστήμονες υψηλότατου κύρους, ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισαν υπέρ των παρακάτω θέσεων της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Π.Θ.:

  1. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών δεν πρέπει να καθορίζονται από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου όπως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) αλλά με νόμο του κράτους που αναγνωρίζει ως ανώτερης επαγγελματικής αξίας τα πανεπιστημιακά πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.).
  2. Τα πανεπιστημιακά πτυχία με ειδικότητα σε αθλήματα των Τ.Ε.Φ.Α.Α. πρέπει να αναγνωρίζονται ως τα ανώτερα πτυχία κατάρτισης προπονητών σε όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα, τα οποία δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα προπονητή σε όλες τις κατηγορίες πρωταθλητισμού ανεξαρτήτως αθλήματος.
  3. Όλοι οι προπονητές ανεξαρτήτως αθλήματος και οπωσδήποτε οι προπονητές νέων παιδιών και εφήβων να έχουν εκπαίδευση που περιλαμβάνει τουλάχιστον έξι μήνες παιδαγωγική κατάρτιση που προσφέρεται από πανεπιστήμια.

Προφανώς και συνυπογράφουν τα παραπάνω οι 65.000 χαμηλά αμειβόμενοι απόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. καθώς και οι οικογένειές τους.  Κύριε Αυγενάκη και κύριοι βουλευτές, με 18.000 μόρια για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α., δικαιούνται κι αυτοί οι νέοι άνθρωποι μια θέση εργασίας σε αντικείμενο συναφές με την επιστήμη που διάλεξαν.

Aγαπητέ αναγνώστη, αν συμφωνείς με τα παραπάνω, μπορείς κι εσύ να ψηφίσεις το σχετικό ψήφισμα που έβγαλαν κάποιοι συνάδελφοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. στο διαδίκτυο:  https://bit.ly/2SjqMsx

Αναφορές

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (2020). Φυσική Δραστηριότητα. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

Βουλή των Ελλήνων (10/6/2021).  Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας. 
https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetiko…