Ο Ισπανός ράπερ Pablo Hasel συνελήφθη πυροδοτώντας εξεγέρσεις σε διάφορες πόλεις.  Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη κουνώντας πανό και πλακάτ που έλεγαν: «Ελευθερία για τον Pablo Hasel». Ο καλλιτέχνης καταδικάστηκε για προσβολή της μοναρχίας και ότι επευφημούσε  την τρομοκρατία.

Ads

Εκατοντάδες καλλιτέχνες, διασημότητες και πολιτικοί έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς τον Hasel, απαιτώντας αλλαγή στον λεγόμενο «Gag law»(νόμο φίμωσης) της χώρας.

Η σύλληψή του καταγγέλθηκε επίσης από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία χαρακτήρισε τη φυλάκιση του ράπερ για στίχους τραγουδιών και tweets “άδικη και δυσανάλογη”. Ο ράπερ είχε κατηγορήσει τον πρώην Ισπανό βασιλιά Juan Carlos ως «μεθυσμένο τύραννο» και αρχηγό της μαφίας, επαίνεσε τον ΕΤΑ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, ονόμασε την εθνική αστυνομία «δολοφόνους» και κατηγόρησε την εθνική φρουρά ότι βασανίζει και δολοφονεί μετανάστες.

Η ανεκτικότητα στην διαφορετική φωνή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και επίπονη στην γηραιά ήπειρο.  Ο εύκολος δρόμος της ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης έχει γίνει κανόνας για τα νεοδεξιά κόμματα που έχουν νέους σε ηλικία ηγέτες, αλλά που εκπροσωπούν ότι πιο παλιό και σκοταδιστικό. Οι Κυρανάκηδες και οι Μπογδάνοι αναδύονται παντού χρησιμοποιώντας την Trumpική αντιλήψη της πολιτικής. Όσο πιο χυδαία και ακραία, τόσο πιο μαζικά. Στοχοποιούν την αριστερά και την ευαισθησία της  για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να την ταυτίσουν με την βία. Εκστασιάζονται βλέποντας τον Κουφοντίνα να πεθαίνει επιδεικνύοντας ανάλγητη στάση και κατηγορώντας όποιον έχει το θάρρος να τον  υπερασπιστεί. Αδιαφορώντας ότι τα δημοκρατικά πολιτεύματα υπερασπίζονται τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως. και ότι αυτή είναι μια κυρίαρχη διαφορά τους από τα τυραννικά καθεστώτα.

Ads

Οι φοιτητές είναι ανεύθυνοι για την διαμαρτυρία τους απέναντι σε έναν νόμο που και οι καθηγητές τους θεωρούν παλαιολιθικής έμπνευσης (ακόμα και οι κυβερνώντες, προκειμένου να τον υπερασπιστούν (sic) αναγνωρίζουν ότι είναι χουντικής καταγωγής)
Πρέπει να αποδεχτούμε ότι στις δημοκρατίες οι φωνές πρέπει να είναι ελεύθερες και τα δικαιώματα του καθενός να τα υπερασπιζόμαστε όλοι. Αλλιώς δεν θα υπάρχει τίποτα για κανέναν…