Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, απογοήτευσε τους πολίτες της σε τέτοιο βαθμό που πλέον οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού και τις ακροδεξιάς αρχίζουν να αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη που ταράζει τα ειρηνικά νερά των τελευταίων δεκαετιών στο εσωτερικό της, απειλώντας τη συνοχή και το μέλλον της. Οι επερχόμενες εκλογές, οι σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών, θα κρίνουν το μέλλον της. Θα δείξουν εάν οι λαοί της έχουν ένα κοινό και ώριμο νέο όραμα για το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Διαφορετικά θα αφήσουν τις αποκλίνουσες και διασπαστικές δυνάμεις να γκρεμίσουν ότι με τεράστιο κόπο και αγώνα κατάφεραν οι λαοί της Ευρώπης τα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας και ανάπτυξης. 

Ads

Οι Οικολόγοι-ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι το μοναδικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Ελλάδα,  που σε συνεργασία με τα άλλα Ευρωπαϊκά Πράσινα κόμματα στην Ευρώπη έχουμε διαμορφώσει δέσμη μέτρων για μια νέα πράσινη, ειρηνική και δίκαιη Ευρώπη, αποτελώντας σήμερα τον μόνο αισιόδοξο, ιδεολογικά και πολιτικά συγκροτημένο χώρο που προτείνει ένα υλοποιήσιμο και ρεαλιστικό όραμα για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που πλέον κάποια πράσινα κόμματα χωρών της ΕΕ αποτελούν την δεύτερη σημαντικότερη πολιτική δύναμή τους. Σε συνεργασία με την αριστερά και την σοσιαλοδημοκρατία η δύναμη αυτή μπορεί να διασώσει το κοινό μας Ευρωπαϊκό σπίτι από εκείνους που απερίσκεπτα οδηγούν την Ευρώπη σε αδιέξοδα τύπου «Brexit», χρειάζεται όμως μία κοινή αφήγηση και μία κοινή στόχευση που να εμψυχώνει τους απογοητευμένους πολίτες από τα λάθη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του παρελθόντος.

Πυρήνας αυτής της καινοτόμου πολιτικής θεωρούμε ότι μπορεί να είναι η Πολιτική Οικολογία, η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα που θέτει παγκοσμίως την ανάγκη για άμεση ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο της αναγκαίας μάχης για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, της μεγαλύτερης παγκόσμιας πρόκλησης της εποχής μας. Η λεγόμενη «απανθρακοποίηση» θέτει πλέον ζητήματα βιωσιμότητας και αειφορίας σε κάθε έκφανση την ανθρώπινης δραστηριότητας και μαζί με τις δεσμεύσεις από την Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, θα είναι πλέον το νέο πλαίσιο πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες. Εργαλεία μας είναι η κυκλική οικονομία μηδενικών εκπομπών, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η Πράσινη Βιομηχανία, η φορολογική μεταρρύθμιση και η δημιουργία «Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης Χρεών», αλλά και το πρασίνισμα της νέας Κοινής Αγροτικής Παραγωγής και η γενναία  χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας για την αποκέντρωση και την αυτοδιαχείριση της ενέργειας. Μόνο με αυτό τον συνεκτικό σύνολο δράσεων θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουμε, μπορεί να οδηγήσει τους λαούς της αλλά και του πλανήτη στην νέα τεχνολογική εποχή, όπου οι «δεινόσαυροι» των πετρελαϊκών κολοσσών θα εξαφανιστούν πριν εξαφανίσουν το ανθρώπινο είδος.

Το μέλλον λοιπόν είτε θα είναι πράσινο ή δεν θα υπάρξει καθόλου. Αναλυτικά οι θέσεις μας στο www.ecogreens.gr

Ads

Δρ. Ρήγας Τσιακίρης
Επιστημονικός συνεργάτης Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Δημαρά
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους