Με έκπληξη διάβασα μια ανάρτηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 27/7.

Ads

Στην ανάρτηση εκτός των άλλων έγραφε: “Πριν από λίγο τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρα μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα μας. Ο κ. Τσίπρας είδε θετικά την πρότασή μου και ελπίζω να βρεθεί σύντομα ο τρόπος το Ίδρυμα Νιάρχος να προχωρήσει σε μία ακόμα σπουδαία πράξη κοινωνικής προσφοράς”. 

Η έκπληξη μου δεν είχε σαν αφορμή την δήλωση του Κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στο ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει την στήριξη  για την  πυρόσβεση της χώρας ,γιατί οι απόψεις του για την διάλυση του κράτους πρόνοιας είναι γνωστές. 

Αυτό  που μου έκανε εντύπωση  ήταν  αποδοχή αυτής της πρότασης από τον πρωθυπουργό.

Ads

Η αποδοχή της πρότασης στα μάτια του καθενός μπορεί να σημαίνει ουσιαστικά

  1. Την παραδοχή ότι πράγματι υπάρχουν πολλά προβλήματα ,ελλείψεις ,και αδυναμίες στον εξοπλισμό των μέσων πυρόσβεσης
  2. Σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει διάθεση και δυνατότητα να λυθούν τα προβλήματα με δημόσια έξοδα.
  3. Ταυτόχρονα δείχνει και έναν προσανατολισμό προς την περίφημη ‘’ιδιωτική πρωτοβουλία’’ εγκαταλείποντας η τουλάχιστον υποβαθμίζοντας τις δημόσιες   δομές κοινωνικής προστασίας.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΩΡΑ

Οι έλληνες εργαζόμενοι είναι αυτοί που πρώτοι επιβαρύνονται και πληρώνουν τους δυσβάστακτους φόρους  και ταυτόχρονα είναι αυτοί πληρώνουν το τίμημα σε θύματα και υλικές ζημιές σε οποιαδήποτε καταστροφή από φυσικά φαινόμενα [πυρκαγιές πλημμύρες κλπ] ,γιατί ζουν στις πλέον ανοχύρωτες και υποβαθμισμένες περιοχές.

Η κυβέρνηση αντί να απαντήσει θετικά στην πρόταση Μητσοτακη θα έπρεπε με δημοσίους πόρους άμεσα να σχεδιάσει και  να προχωρήσει σε

  • Ανανέωση του παμπάλαιου στόλου σε Αεροπλάνα και πυροσβεστικά οχήματα για να παρεμβαίνουν  γρήγορα  και αποφασιστικά στην πυρόσβεση
  • Πρόσληψη νέου προσωπικού για να καλυφτούν τα καινά στις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας
  • Εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού στις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης  ,πυρόσβεσης ,διάσωσης κλπ
  • Πανελλαδικός κεντρικός σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν ανάλογες μελλοντικά καταστροφικές συνθήκες.
  • Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να πάρει σοβαρά υπ’οψιν του την κλιματική αλλαγή που ήδη έχει συντελεστεί και δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Ο καπιταλισμός καταστρέφει στο βωμό του κέρδους το περιβάλλον και η φύση εκδικείται με εκδηλώσεις ανεξέλεγκτων καιρικών φαινομένων

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Πολλοί θα ρωτήσουν που θα βρεθούν τα χρήματα. Οι πηγές εσόδων μπορούν να είναι πολλές όμως εμείς θα αναφερθούμε σε μια η οποία μπορεί να αποδεσμεύσει πόρους άμεσα. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξοπλιστικές  δαπάνες.

Το 2016 η Ελλάδα  παρότι έχει μια διαλυμένη οικονομία δαπάνησε το 2,4 %του Α.Ε.Π της δηλαδή 4,5 δις δολάρια για πολεμικές δαπάνες. Κάνοντας μια μικρή σύγκριση η Γαλλία δαπανά το 1,8%του ΑΕΠ, η Τουρκιά το 1,6, η Γερμάνια το 1,2, η Ιταλία το 1,1 η Ισπανία το 0,9 % κλπ. Για δεκάδες χρόνια δαπανούμε αμύθητα ποσά σε εξοπλισμούς  με τον φόβο μιας Ελληνοτουρκικής σύρραξης.

Ο μόνος ‘’πόλεμος’’ που έχουμε βιώσει είναι αυτός των φυσικών καταστροφών που πάντα μας βρίσκουν απροετοίμαστους και θρηνούμε  εκατόμβες θυμάτων και τεράστιες υλικές ζημιές και  με δισεκατομμύρια κόστος κάθε φορά. 

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να ενταχτούν οι δαπάνες για την ενίσχυση του εξοπλισμού[Αεροπλάνα, οχήματα, σύγχρονα υλικά]  των φυσικών καταστροφών στον προγραμματισμό του υπουργείου Αμύνης  για τις  πολεμικές  δαπάνες  και με αυτόν τον προγραμματισμό δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε σε κανένα Ίδρυμα ,σε κανένα ιδιώτη για να αναπληρωθούν τα καινά που υπάρχουν για την κοινωνική προστασία. 

Ένα μέρος από τις “πολεμικές δαπάνες” να ενισχύσουν την προστασία των πολιτών  και να μετατραπούν σε “Ειρηνικές δαπάνες”. Η πλειοψηφία  της Ελληνικής κοινωνίας στην πρόταση του  Κ. Μητσοτάκη για μεταφορά κοινωνικών λειτουργιών και υπηρεσιών που υποκρυπτει και την λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων   να απαντήσουν “ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε”.