«Με λίγα λόγια ό,τι παρουσιάζεται στα μάτια μας για αστική νομιμότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η βία της κυρίαρχης τάξης ανυψωμένη εκ των προτέρων σαν υποχρεωτικός κανόνας…. η έννομος τάξη παρουσιάζεται σαν ένα ανεξάρτητο δημιούργημα της δικαιοσύνης και η βία του κράτους σαν μια απλή της συνέπεια, σαν μια κύρωση των νόμων». (Ρόζα Λούξεμπουργκ)

Ads

Η βία και ο βιασμός είναι:

Η εκδήλωση της αστυνομικής βίας όπως και οι διαρκείς αποκαλύψεις για βία και βιασμούς σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής μας ζωής δεν είναι αποκομμένα αλλά είναι:

-Το παράγωγο της καπιταλιστικής ιδεολογίας και συμπεριφοράς η οποία βασίζεται στην αρχή του ανταγωνισμού και της αποδοτικότητας με βάση το κέρδος, καθώς και τον ανοιχτό ή συγκαλυμμένο αυταρχισμό και την ανάλογη καταπίεση από τα παιδικά κιόλας χρόνια της ανθρώπινης ανάπτυξης (βλ μικροοικογένεια, σχολείο, εκκλησία, στρατός, εργασία κλπ) που συνοδεύουν και εξωθούν στον ανταγωνισμό αυτόν προτάσσοντας την ‘’δύναμη‘ ’και την εξουσία κάθε μορφής για την επιβολή του.

Ads

– Η βία (αστυνομική, εργασιακή, ψυχολογική, σεξουαλική) που, σε τελική ανάλυση, αποτελεί έκφραση συμπεριφοράς της αστικής κυρίαρχης τάξης ενάντια σε αυτούς που εκμεταλλεύεται  καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Μιας συμπεριφοράς η οποία μέσω της κοινωνικής αλλοτρίωσης, της ερωτικής αποξένωσης και γενικότερα της αστικής ιδεολογικής ηγεμονίας διαχέεται και αναπαράγεται και από τις άλλες υποτελείς τάξεις, κατά τρόπο που και ο καταπιεζόμενος να γίνεται συχνά καταπιεστής κάποιου άλλου.

– Δεν είναι απλά ένα σύστημα αντιποίνων και άσκησης βάναυσης δύναμης, αλλά ο τρόπος που κατά κανόνα η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί τον πλούτο και τη δύναμή της για να εκμεταλλευθεί με κάθε τρόπο τις καταπιεζόμενες τάξεις.

-Η ίδια η αστική τάξη αποτελεί οικονομική δύναμη που καθορίζει πρωτίστως την πολιτική βία, καθώς μέσω αυτής διασφαλίζει την κυριαρχία και ιδιοκτησία της επί των παραγωγικών σχέσεων.

-Η βία της οικονομικής κυριαρχίας των ισχυρών αυτού του κόσμου καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπων στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τo θάνατο.

-Η βία παίρνει τη μορφή του προπονητή, του θιασάρχη, του οικονομικού παράγοντα που σε τελευταία ανάλυση νομίζει ότι με την εξουσία και τον παρά του μπορεί να βιάζει τους πάντες.

-Τώρα οι αποκαλύψεις πρέπει να προχωρήσουν και στα ‘’σαλόνια’’ της αστικής τάξης εκεί όπου η δυσωδία της διαφθοράς συναγωνίζεται σε μέγεθος την προσπάθεια συγκάλυψής της.

Να σπάσουμε λοιπόν τον φόβο… να σπάσουμε τη σιωπή

Τα πρώτα βήματα έγιναν, τα πρώτα στόματα άνοιξαν και ήταν γροθιά στο στομάχι μας.

Όχι ότι δεν τα υποψιαζόμαστε αλλά όλα αυτά που ακούγονται μας έχουν σοκάρει.

-Για τα κορίτσια και τα αγόρια που βιάστηκαν.
-Για τα παιδιά που με βιασμό ικανοποιούσαν τις διαστροφικές ορέξεις των ‘’προστατευόμενων’’ της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας (αλήθεια τι λέει η κυρία Μενδώνη, ο πρωθυπουργός και όλοι αυτοί που σιωπούν για τους δικούς τους;)
-Για το κλάμα, τον πόνο, τη θλίψη και τη ντροπή όλων αυτών, να σπάσουμε τον φόβο και τη σιωπή.

Και εμείς ….Εμείς να γίνουμε ασπίδα προστασίας…

Είναι καθήκον μας για τους ‘’σκλάβους της ανάγκης εργαζόμενους’’ είναι καθήκον μας… τι άλλο να πούμε παρά μόνο να μην ”κουκουλωθεί” τίποτα.