Ένα πολύ παλιό ανέκδοτο με το αλεξίπτωτο και την ερώτηση τι θα γίνει αν φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα από το έδαφος χωρίς να έχει ανοίξει ούτε το εφεδρικό, καταλήγει με τη διαπίστωση ότι αν κάποιος απέχει πλέον μόλις 3 μέτρα από το έδαφος, μπορεί να πηδήξει και θα σωθεί, καθώς δεν είναι δα και απόσταση που τρομάζει !

Ads

Κάπως έτσι και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% μετατίθεται με τους θεσμούς για το 2021. Μόνο που το 2022 παύει έτσι κι αλλιώς η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5 % και άρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν το ανέκδοτο, θα έχει φτάσει σχεδόν στο έδαφος αλλά το αλεξίπτωτο δεν θα έχει ανοίξει…

Κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ήταν βασικότατη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Παρότι, ουσιαστικά είχε δρομολογηθεί ήδη  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω του “μαξιλαριού”, εντούτοις δεν είναι σε θέση να να το προχωρήσει η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για το Βερολίνο, έχοντας “ξεχάσει” τα πλεονάσματα στην Αθήνα. Δεν έχει διαγραφεί από τη μνήμη ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί στο δεύτερο μνημόνιο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 4,5 % και έκανε βασικό της αντιπολιτευτικό αφήγημα ότι το 3,5% ήταν ένα υψηλό πλεόνασμα που η ίδια θα μείωνε. Όσο μειώθηκε τότε, άλλο τόσο θα μειωθεί τώρα.

Δεν έχει ξεχαστεί, εξάλλου, η φράση του Μητσοτάκη ότι “θα αγοράσει αξιοπιστία” με τις μεταρρυθμίσεις του και στη συνέχεια θα επιτύχει τη μείωση των πλεονασμάτων από τους εταίρους. Φαίνεται ότι έχει δρόμο ακόμη τόσο για μεταρρυθμίσεις όσο και για την αξιοπιστία. Αυτή που, περιέργως, είχε κατακτήσει ο αριστερός Τσίπρας από τη Μέρκελ και τους Ευρωπαίους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutche Welle. Ο Τσίπρας υπερτερούσε έναντι όλων των Πρωθυπουργών της κρίσης και είχε κατακτήσει αξιοπιστία και σεβασμό κυρίως επειδή, είτε συμφωνούσε είτε διαφωνούσε, περιέγραφε όσα ρεαλιστικά μπορούσε να κάνει, αντί της πάγιας τακτικής Πρωθυπουργών όπως ο Σαμαράς που συμφωνούσαν σε όλα, αλλά δεν εφάρμοζαν ούτε τα μισά, επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Ads

Η μείωση των πλεονασμάτων που μετατέθηκε στο 2021 “και βλέπουμε”, θα είναι μάλλον σαν τις υπόλοιπες θορυβώδεις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔόπως η αστρονομική ανάπτυξη 4%, η μείωση της φορολογίας για τη “μεσαία τάξη”, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόλις αναλάμβανε η Νέα Δημοκρατία, η απεμπλοκή όλων των επενδύσεων μέσα σε μια εβδομάδα, οι μπουλντόζες στο Ελληνικό  κλπ. Αντί για ελαφρύνσεις η κυβέρνηση έβαλε σε καραντίνα τους δύο Υπουργούς που μίλησαν για μειώσεις φόρων χωρίς να έχουν την έγκριση του οικονομικού επιτελείου.

Με βάση το δείγμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η μείωση των πλεονασμάτων αναιρεί και όλες τις υπόλοιπες πολιτικές του, θετικές η αρνητικές, που είχαν βασιστεί στην υπόθεση ότι η μείωση στο 2,5% θα δημιουργούσε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Όπως στο ανέκδοτο, η ΝΔ πιστεύει ότι αν φτάσει στο 2021 χωρίς να έχει εκπληρώσει καμία υπόσχεσή της, βασισμένη και στη μιντιακή της υπεροπλία, τότε θα μπορέσει να αντιστρέψει την εικόνα. Μόνο που έχει ξεκινήσει ήδη η πτώση χωρίς αλεξίπτωτο…