Η Αθήνα είναι  μια ζωντανή πόλη με κατοικίες, εμπορικές αγορές, στέκια, τυπογραφεία, θέατρα, εργαστήρια, θερινά σινεμά, όλα διάσπαρτα στις πολλές γειτονίες της: κάθε κοινότητα έχει το δικό της κέντρο, τη δική της ζωή, με τις μεικτές χρήσεις γης να δημιουργούν ένα χαρμάνι ζωντάνιας και νεύρου, σε αντίθεση με τις «υπνουπόλεις – ησυχαστήρια». Μια πόλη που έχει ενσωματώσει χιλιάδες μετανάστες, ήδη από την δεκαετία του 1990 και αντιστέκεται στο μίσος του φασισμού, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Ads

Ταυτόχρονα, είναι μια πόλη αποσπασματική κι αμήχανη, που χτίστηκε χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, με ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους,  στενά πεζοδρόμια και θεμελιώδεις ελλείψεις σε υποδομές. Μια δύσκολη πόλη, με έντονα τα χνάρια της κρίσης στο σώμα της, στα κτίρια, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια.

Η απερχόμενη διοικητική αρχή, με βασικά στελέχη της, να βρίσκονται σε  άλλες παρατάξεις, παραδίδει, την πόλη με εξαιρετικά άσχημες στατιστικές επιδόσεις :

  • Ανακύκλωση απορριμμάτων 5% αντί για 50% και ταφή απορριμμάτων 92% αντί για 25%.
  • 5% εκτέλεση του προγράμματος τεχνικών έργων για το 2018, δηλαδή αξιοποιήθηκαν μόλις 2εκ € σε προϋπολογισμό  ύψους 40 εκ €.
  • Μηδέν δαπάνες (0) για ηλεκτροφωτισμό για το 2018.

Η πίστη στην δυνατότητα να μετατραπεί η Αθήνα σε μια πόλη αξιοβίωτη πρέπει να κατακτήσει τις καρδιές και τις ψυχές των Αθηναίων, και να μας  ενεργοποιήσει  για μια πόλη που θα βελτιώσει τις υποδομές της, με συντηρημένα πεζοδρόμια, επαρκή  φωτισμό σε κάθε δρόμο, υπόδειγμα στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Ads

Μια πόλη που θα προστατεύει τους κατοίκους της , και τις παραδοσιακές χρήσεις γης, από τις εξωφρενικές αυξήσεις των ενοικίων, εξαιτίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων των  ηλεκτρονικών πλατφορμών και θα σταθεί απέναντι  στην μετατροπή της σε μια μεγάλη “ξενοδοχειούπουλη”. 
Μια πόλη που μπορεί να επιβιβαστεί στις πρώτες θέσεις του τραίνου της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης Η συγχώνευση του φυσικού με το ψηφιακό, η δεύτερη εποχή των μηχανών, η τεχνητή νοημοσύνη,  οι εκθετικές τεχνολογίες, μπορούν, υπό προϋποθέσεις,  να μεταμορφώσουν την Αθήνα και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα φαινομενικά ανυπέρβλητα.

Μια πρωτεύουσα ανθεκτική στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που δεν παραλύει με τα ακραία φυσικά φαινόμενα, μια πόλη που στέκεται απέναντι στο τέρας του ναζισμού και δημιουργεί βιώσιμες συνθήκες για τους κατοίκους της.

Ανδρέας Ψαθάς
Διπλ.Μηχανικός
Υπ.Διδάκτορας ΕΜΠ
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη στον Δήμο Αθηναίων.