Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ads

Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν οι αποτυχίες, καθώς δεν μπόρεσε να κλείσει ραντεβού με τον Αμερικανό Πρόεδρο για μία τετ-α-τετ συνάντηση, από την οποία η φωτογραφία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καλή προπαγάνδα στους υποστηρικτές του: «Ο ηγέτης του Σύμπαντος με τον Αμερικανό Πρόεδρο» θα ήταν η λεζάντα αυτής της φωτογραφίας στα κυβερνητικά ΜΜΕ.

Αυτός που είχε δηλώσει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε οικονομική πολιτική με το πρεστίζ, έκανε βόλτα στις λεωφόρους της πόλης σε μία αυτοκινητοπομπή τουλάχιστον 20 οχημάτων. Αρκετές δεκάδες Τούρκοι αξιωματικοί ασφαλείας, ειδικά απεσταλμένοι από την Τουρκία, προστάτευσαν τον Πρόεδρο.

Ο Ερντογάν, ένθερμος αντίπαλος του μηχανισμού του ΟΗΕ που βασίζεται στο προνόμιο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πιστεύει ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε». Έτσι, δημοσίευσε με αφορμή τη Γενική Συνέλευση ένα βιβλίο με τίτλο «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός» σε τέσσερις γλώσσες: Την τουρκική (216 σελίδες), την αραβική, την αγγλική και τη γαλλική. Η τουρκική έκδοση δεν έκανε επιτυχία στα βιβλιοπωλεία. Η τιμή εκκίνησης αυτού του αριστουργηματικού έργου ήταν 60 τουρκικές λίρες (έξι ευρώ), αλλά από τότε οι βιβλιοπώλες έχουν κάνει δύο εκπτώσεις: Αρχικά, 42 τουρκικές λίρες και τώρα 28!

Ads

Το τουρκικό κράτος διοργάνωσε μία μεγάλη εκστρατεία προώθησης και διαφήμισης στη Νέα Υόρκη για την αγγλική έκδοση. Φορτηγά με την αφίσα του εξωφύλλου του βιβλίου διασχίζουν τις λεωφόρους της «Big Apple». Το εξώφυλλο του βιβλίου εμφανίζεται, επίσης, στις γιγαντιαίες οθόνες στην πλατεία «Times Square». Το κόστος όλων αυτών των δραστηριοτήτων δεν ανακοινώθηκε από τους αξιωματούχους παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ένα άλλο μεγάλο θέαμα, προς ανάδειξη του μεγαλείου της Τουρκίας του Ερντογάν, ο Πρόεδρος ήταν ο πρωταγωνιστής της τελετής εγκαινίων του «Τουρκικού Σπιτιού», ενός κτιρίου 36 ορόφων ακριβώς απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ στο Μανχάταν. Αυτό το κτίριο, του οποίου η κατασκευή διήρκεσε τέσσερα χρόνια, στεγάζει τις διπλωματικές αποστολές της Άγκυρας, τα πολιτιστικά κέντρα, ένα εμπορικό κέντρο και ιδιωτικές κατοικίες. Το συνολικό κόστος είναι, ως φαίνεται, 291 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ).

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία επικρίνει σκληρά αυτές τις πολιτικές δαπάνες του δημόσιου προϋπολογισμού: «Οι φοιτητές των πανεπιστημίων στην Τουρκία δεν μπορούν να βρουν δωμάτια, για να μείνουν, περνούν τη νύχτα έξω σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι στην Τουρκία. Και βλέπετε πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα», γράφει ο Ζαφέρ Αραπκιρλί, αρθρογράφος της καθημερινής εφημερίδας «Cumhuriyet».

Ένα τυχαίο γεγονός ήρθε στο φως ως προς τη διεύθυνση αυτού του νέου κτιρίου. Βρίσκεται ακριβώς στον αριθμό 821 στην πλατεία των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός ο αριθμός είναι το αντίστροφο του ποσού που χάθηκε ή σπαταλήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα. Η τουρκική αντιπολίτευση διεξήγαγε καμπάνια με το σύνθημα «Πού πήγαν τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια;».

Ο Ερντογάν επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη, με άδεια χέρια. Θα αναχωρήσει σύντομα για τη Μόσχα, όπου θα τον υποδεχτεί ο Πρόεδρος Πούτιν. Πρέπει ήδη να λύσει δύο πρόσφατα προβλήματα με τη Ρωσία:

Η ρωσική αεροπορία έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα τις υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού περιοχές στη Βόρεια Συρία. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε δημοσίως ότι όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν το συριακό έδαφος.

Ο Ερντογάν, που πλήρωσε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Μόσχα για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S400, δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει λόγω της άρνησης του δυτικού μπλοκ. Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει τις διμερείς του πρωτοβουλίες σε Ουάσινγκτον και Μόσχα. Εξακολουθεί να επιμένει να συμμετέχει στο αμερικανικό πρόγραμμα των βομβαρδιστικών F35, αλλά και να θέλει να αγοράσει ένα νέο πακέτο S400.
Η επιστροφή από τη Μόσχα μπορεί να μην διαφέρει πολύ από αυτή της Νέας Υόρκης.

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]