Συνήθως ο πρώτος γύρος του Ελληνικού πρωταθλήματος ολοκληρώνεται το νωρίτερο αρχές Δεκεμβρίου, το αργότερο Ιανουάριο και ο προπορευόμενος στη βαθμολογία, παίρνει τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα.

Ads

Στην τρέχουσα περίοδο με το πέρας της 13ης αγωνιστικής το προηγούμενο διήμερο, έκλεισε πολύ νωρίς ο α΄γύρος, λόγω της περίεργης συγκυρίας με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ (20/11-18/12), που σήμανε παύση σε όλα τα πρωταθλήματα της γης (τουλάχιστον στις πρώτες κατηγορίες).

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν τερμάτισε πρώτος και αήττητος, έχοντας ζηλευτές επιδόσεις με την καλύτερη επίθεση και άμυνα, εξασφαλίζοντας σημαντική βαθμολογική διαφορά από τους «διώκτες» του.

Οι πράσινοι έδειξαν από την αρχή μεγάλη σταθερότητα, συνοχή, σοβαρότητα και πειθαρχεία στο παιχνίδι τους, παρά δε τις κατά διαστήματα απουσίες σημαντικών παικτών (Αϊτόρ, Παλάσιος), έβρισκαν λύσεις.

Ads

Είναι εμφανής η επίδραση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην ομάδα, κάτι που αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους, με το Σέρβο προπονητή να ξεχωρίζει όχι μόνο για την αγωνιστική συμπεριφορά και ταυτότητα που έχει δώσει στο τριφύλλι, αλλά και γενικότερα με τις ουσιαστικές και χωρίς φανατισμό δηλώσεις του.

Η ΑΕΚ είναι στη δεύτερη θέση της κατάταξης, παίζοντας το καλύτερο ίσως από πλευράς θεάματος ποδόσφαιρο, προϊόν της δουλειάς του Ματίας Αλμέιδα. Έχει ποιοτικό ρόστερ, μεγάλο ενθουσιασμό λόγω της επιστροφής στη φυσική έδρα της, στο νέο γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια και είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσει ως το τέλος τον τίτλο.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να τερματίσει τρίτος στον πρώτο γύρο, επίδοση εξαιρετική αν σκεφτούμε πως βρίσκεται σε φάση ανανέωσης, με την προώθηση νέων παικτών, κάποιοι εκ των οποίων ήδη έχουν ξεχωρίσει (π.χ. ο νεαρός Κωνσταντέλιας).

Ο Ολυμπιακός που ισοβαθμεί στην τρίτη με το δικέφαλο του βορρά, έχει μέχρι τώρα μία βασανιστική και δύσκολη περίοδο, με τραυματικές ήττες στην Ευρώπη και προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας,  αποτέλεσμα μελετημένου σχεδιασμού.

Έχει κάποιους εξαιρετικά ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, παρουσιάζει βελτίωση το τελευταίο διάστημα και όλοι στον Πειραιά προσδοκούν ανάκαμψη, βασιζόμενοι στη διακοπή λόγω Μουντιάλ και τη νέα προετοιμασία της ομάδας υπό την καθοδήγηση του Μίτσελ.

Ο Βόλος είναι η ευχάριστη έκπληξη ως τώρα, ομάδα σύγχρονη και θεαματική, κατέχει την πέμπτη θέση στην κατάταξη, έχοντας ισορροπία εντός και εκτός έδρας και βρίσκοντας λύσεις σε ότι αφορά την αντικατάσταση ποδοσφαιριστών που «πουλάει», με άλλους εξ ίσου ποιοτικούς.

Ο Άρης είχε πορεία στον πρώτο γύρο αντιστρόφως ανάλογη της αξίας του ρόστερ του, έχει μείνει πίσω όντας έκτος στη βαθμολογία, μακριά από τους στόχους που έβαλε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος η διοίκηση του (1ος ή 2ος , κατάκτηση Κυπέλλου).

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δύο αγωνιστικές, η ομάδα φαίνεται να «ξεμπουκώνει» και να αφομοιώνει τα «θέλω» του Άγγλου προπονητή Άλαν Πάρντιου. Ωστόσο παρόλο που υπάρχουν ακόμη 13 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, συν 10 των playoffs, το βασικό ζητούμενο για τους κίτρινους της Θεσσαλονίκης, είναι η σταθερότητα και οι νίκες.

Αυτές οι έξι ομάδες είναι πολύ πιθανό, για κάποιους σίγουρο, πως θα τερματίσουν στην εξάδα στην κανονική περίοδο, με διαφοροποιήσεις ίσως στην τελική κατάταξη και θα συμμετάσχουν στο μίνι πρωτάθλημα των playoffs.

Από την έβδομη θέση και κάτω, ακολουθούν οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες, που κάποιες έχουν βγει εκτός στόχων προς το παρόν, δηλαδή ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης και ο ΟΦΗ, που προσδοκούσαν την είσοδο στα playoffs, αλλά η μέχρι τώρα πορεία τους δεν δείχνει ανάλογες δυνατότητες.

Ειδικά ο ΟΦΗ πιο πολύ κοιτάει προς τα κάτω και την εξασφάλιση της παραμονής, παρά προς την είσοδο στην εξάδα.

Ο Παναιτωλικός είναι 7ος και παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα από το γκρουπ των ομάδων κάτω από την έκτη θέση, έχει εξασφαλίσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την παραμονή και κατά διαστήματα παίζει ωραίο επιθετικό ποδόσφαιρο, έχει δε και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Νίκο Καρέλη με 9 γκολ.

Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός και Ιωνικός, είναι στις τελευταίες θέσεις και θα παλέψουν για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής

ΠΑΣ Γιάννινα-Άρης 0-4
(60′ πέν. Φαμπιάνο, 79′ Ενκουλού, 81 ‘ Οντουμπάγιο, 90’+3’ Πάλμα)

Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 2-0
(80΄Ιωαννίδης, 90+4΄Μάγκνουσον)

Λαμία-Παναιτωλικός 1-3
(12′ Ντε Βινσέτι – 7′, 30′ πεν. Καρέλης, 90+7′ Πέδρο)

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-0

ΠΑΟΚ-Βόλος 3-0
(28′ πέν. Ολιβέιρα, 30′ Α. Ζίβκοβιτς, 60′ πέν. Αουγκούστο)

Αστέρας Τρίπολης-Ιωνικός 1-0
(18′ Σίτο)

ΟΦΗ-Λεβαδειακός 2-1
(74’ Νέιρα, 82’ Ντουρμισάι – 1’ αυτ. Ντουρμισάι)

Η βαθμολογία του α΄γύρου

image

Οι πρώτοι σκόρερ

1. Νίκος Καρέλης (Παναιτωλικός)  9
2. Αϊτόρ (Παναθηναϊκός) 8
3. Λιβάι Γκαρσία (ΑΕΚ) 7
4. Λουίς Πάλμα (Άρης) 6
5. Άντραζ Σπόραρ (Παναθηναϊκός) 5

Η επόμενη 14η αγωνιστική

image