Θέση για τον τελικό του Champions League της 1ης Ιουνίου έκλεισε η Βασίλισσα Ρεάλ Μαδρίτης, επικρατώντας 2-1 της Μπάγερν Μονάχου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», έπειτα από μια τρομερή ανατροπή και σε συνδυασμό με το 2-2 του πρώτου αγώνα, είναι η ομάδα που θα βρεθεί στο «Γουέμπλεϊ»  απέναντι στην Ντόρτμουντ (που μία μέρα νωρίτερα απέκλεισε την Παρί Σεν Ζερμέν), στον πρώτο τελικό μεταξύ των δύο ομάδων.

Ads

Αυτή θα είναι η 18η φορά, που η πολυνίκης της διοργάνωσης με 14 κατακτήσεις, θα συμμετάσχει στον τελικό, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Και αυτά τα στατιστικά αντικατοπτρίζονται στο βάρος που ζυγίζει η ευρωπαϊκή της φανέλα, όπως αποδείχθηκε και στο αποψινό παιχνίδι.

Η ομάδα του Κάρλο Ανσελότι ήταν εκείνη που είχε τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες. Ωστόσο, ουσιαστικά κόντρα στη ροή του αγώνα, οι Βαυαροί άνοιξαν το σκορ με τον Αλφόνσο Ντέιβις (αναγκαστική αλλαγή αντί του Γκνάμπρι) στο 68′.

Και ενώ το ματς είχε μπει στην τελική του ευθεία και το σύνολο του Τόμας Τούχελ ήταν «αγκαλιά» με την πρόκριση στον τελικό, εμφανίστηκε ως απρόσμενος ήρωας ο 34χρονος δανεικός από την Εσπανιόλ Χοσέλου, ο οποίος με δύο «χτυπήματα» (88′ και 90’+1′) χάρισε τη σπουδαία νίκη στους Μαδριλένους.

Ads

Τέταρτη σερί φορά που η Ρεάλ αποκλείει σε νοκ-άουτ αγώνες την Μπάγερν, με τις δύο ομάδες πλέον να έχουν από τέσσερις προκρίσεις σε μεταξύ τους συγκρούσεις στα ημιτελικά.

Ο αγώνας

Οι «μερένχες» ανέλαβαν από τα πρώτα λεπτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, με την Μπάγερν να περιμένει στο μισό γήπεδο.

Σχετικά γρήγορα ήρθαν και οι πρώτες καλές στιγμές στην αναμέτρηση. Μία για τη Ρεάλ στο 6′ με το επικίνδυνο γύρισμα του Καρβαχάλ και άλλη μία για την Μπάγερν στο 8′ με την κακή επιλογή του Γκνάμπρι εντός της αντίπαλης περιοχής.

Για να φτάσουμε στο 13′ και στην τεράστια διπλή ευκαιρία και το δοκάρι των Ισπανών: Από εκτέλεση πλαγίου και ωραίο παράλληλο πέρασμα του Καρβαχάλ, η μπάλα έφτασε στην περιοχή στον Βινίσιους, το διαγώνιο σουτ του οποίου προσέκρουσε στο αριστερό δοκάρι, με τον Νόιερνα έχει επίσης μικρή επαφή. Ο Ροντρίγκοπήρε το «ριμπάουντ», σούταρε, όμως ο Νόιερ έβαλε το «στοπ». Οι γηπεδούχοι είχαν αυξήσει την πίεσή τους και είχαν και νέα στιγμή στα καπάκια, στο 15’με τον Βινίσιους.

Την ίδια ώρα λιγοστά πράγματα επιθετικά από την Μπάγερν, με τον Τόμας Τούχελ να αναγκάζεται να διαχειριστεί και τον τραυματισμό του Γκνάμπρι, ο οποίος στο 27′ παραχώρησε τη θέση του στον Αλφόνσο Ντέιβις. Ύστερα από δύο λεπτά, μάλιστα, οι Βαυαροί είχαν μεγάλη ευκαιρία χάρη στην έμπευση και το τρομερό βολ-πλανέ του Κέιν, με τον Λούνιν να πέφτει και να διώχνει σε κόρνερ.

Η τελευταία φάση στο πρώτο ημίχρονο άνηκε εκ νέου στη Ρεάλ, στο 40′, με τον Νόιερνα πραγματοποιεί ακόμα μία εντυπωσιακή επέμβαση στο σουτ του Βινίσιους.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς νέες αλλαγές. Δυνατό μπάσιμο με μία φάση για κάθε ομάδα, στο 47′ η Ρεάλ μετά την ατομική ενέργεια του Βινίσιους και στο ίδιο λεπτό η Μπάγερν με τον Ντέιβις.

Αφού λοιπόν η γερμανική ομάδα είχε νέα στιγμή με τον Κέιν στο 54′, η Ρεάλ άρχισε να χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Για την ακρίβεια, ο Βινίσιους, ο οποίος το έκανε προσωπική μονομαχία με τον Νόιερ. Βέβαια, ο Γερμανός τερματοφύλακας έβγαινε συνέχεια νικητής και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο.

Στο 55′ από υπέροχη ενέργεια του Βραζιλιάνου άσου και προβολή του συμπατριώτη του, Ροντρίγκο, η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι, με τον Νόιερ να βάζει νέο εντυπωσιακό «στοπ» στον πρώτο στο60′.

Και αφού άντεξε στην πίεση η Μπάγερν, άρχισε να φτιάχνει νέες ευκαιρίες. Προειδοποιητική βολή με τον Μουσιάλα στο 66′ και γκολ στο 68′: Ο Αλφόνσο Ντέιβις πάτησε περιοχή από αριστερά, με ωραίες προσποιήσεις προσπέρασε τον Ρίντιγκερ, έφερε την μπάλα στο δεξί και με ψύχραιμο πλασέ νίκησε τον Λούνιν για το 0-1.

Ένα γκολ ουσιαστικά κόντρα στη ροή του αγώνα, στο οποίο επιχείρησε να απαντήσει άμεσα η Ρεάλ. Μάλιστα, στο 71′ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μέσω κόντρας, όμως το γκολ ακυρώθηκε ορθώς μετά από εξέταση της φάσης από τον Μαρτσίνιακ στο VAR, καθώς είχε προηγηθεί φάουλ του Νάτσο στον Κίμιχ.

Η Μπάγερν -η οποία από το τελευταία τέταρτο της κανονικής διάρκειας έπαιζε πλέον με τριάδα στα στόπερ- έφτασε πολύ κοντά στο 0-2 στο76′ με τον Κέιν. Δεν το κατάφερε και το πλήρωσε.

Ο Χοσέλου μπήκε στο 81′. Στο 88′ έφερε αρχικά το ματς σε σκορ παράτασης (1-1), με τη βοήθεια της απίστευτης γκέλας του Νόιερ. Ο Βινίσιους σούταρε, ο Γερμανός πορτιέρε μπλόκαρε ασταθώς, με την μπάλα να του γλιστρά και τον Ισπανό φορ να έρχεται να πάρει το «ριμπάουντ» σκοράροντας από κοντά!

Και πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, ήρθε η ολική ανατροπή, στο90’+1′, ύστερα από το παράλληλο γύρισμα του Ρίντιγκερ και την προβολή του Χοσέλου που έγραψε το 2-1. Το γκολ ακυρώθηκε αρχικά για οφσάιντ, αλλά μπήκαν γραμμές και άλλαξε η απόφαση.

Τίποτα δεν διαφοροποιήθηκε μέχρι το φινάλε στα πολλά λεπτά καθυστερήσεων που είχαν ήδη δοθεί (εννέα για να παικτεί τελικά ένα τέταρτο λόγω της διακοπής στο 2-1). Έτσι, οι Μαδριλένοι πήραν τη σπουδαία νίκη.

 

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Ανσελότι): Λούνιν – Καρβαχάλ, Ρίντιγκερ, Νάτσο Φερνάντες, Μεντί – Βαλβέρδε (81′ Χοσέλου), Τσουαμενί (69′ Καμαβινγκά), Κρόος (69′ Μόντριτς), Μπέλινγκχαμ – Ροντρίγκο (81′ Ντίας), Βινίσιους.

Μπάγερν Μονάχου (Τόμας Τούχελ): Νόιερ – Κίμιχ, Ντε Λιχτ, Ντάιερ, Μαζραουί – Λάιμερ, Πάβλοβιτς – Σανέ (76′ Κιμ), Μουσιάλα (84′ Μίλερ), Γκνάμπρι (27′ Αλ. Ντέιβις) – Κέιν (84′ Τσούπο-Μότινγκ).

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)

VAR: Τόμας Κβιατκόφσκι (Πολωνία)