Αέρας πρωταθλητισμού και κανόνες ευγενούς άμιλλας φαίνεται ότι θα είναι τα χαρακτηριστικά των προσεχών εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς ονόματα που πλαισιώνουν τα αθλητικά δρώμενα της χώρας κυριαρχούν στα ψηφοδέλτια περιφερειών και δήμων.

Ads

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δύο κεντρικά ονόματα, αυτό του Γιάννη Σγουρού και του αντιπάλου του Βασίλη Κικίλια, που διεκδικούν την περιφέρεια Αττικής. Πρώην παίκτης μπάσκετ και σημαντικός παράγοντας αθλητισμού εναντίον του, επίσης, πρώην μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ.

Στο δήμο Πειραιά τα ψηφοδέλτια βάφονται «κόκκινα», καθώς ο διεθνής ποδοσφαιριστής του ΟΣΦΠ Γιώργος Αμανατίδης, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Μίχα, έχοντας απέναντι τον ερυθρόλευκο Τάσο Μητρόπουλο με την ανεξάρτητη παράταξη του Πέτρου Μαντούβαλου. Παραμένοντας στην ίδια κυανή απόχρωση, αλλά αλλάζοντας άθλημα, συναντάμε το Γιώργο Σιγάλα που βάζει υποψηφιότητα για το δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά με το Βασίλη Μιχαλολιάκο. Γκολ στην κάλπη προσδωκεί να βάλει και ο Φώτης Στρακόσια, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού επιτυγχάνοντας, έτσι, το συνδυασμό δύο αθλημάτων -ποδοσφαίρου και μπάσκετ- με την ελπίδα ότι το «πείραμα» θα πετύχει.

Μικρότερη αλλά διόλου ευκαταφρόνητη παρουσία έχουν οι «παλαίμαχοι» των πρασίνων. Ο Αριστείδης Καμάρας, επιτυχημένος και ως δικηγόρος, κατέρχεται ως υποψήφιος Δήμαρχος στο νέο Δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης. Ο τότε συμπαίκτης του, Τότης Φυλακούρης, μετατρέπεται την Κυριακή σε εκλογικό του «εχθρό», θέτοντας υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος Αγίου Δημητρίου με τον συνδυασμό του Νίκου Λαζαρόπουλου. Από την αγωνιστική της 7ης Νοεμβρίου δε θα μπορούσε να λείπει και το τρίτο βασικό χρώμα της ποδοσφαιρικής παλέτας. Η ΑΕΚ εκπροσωπείται με τρανταχτά μάλιστα ονόματα, καθώς ο Άκης Ζήκος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηνών με το Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ ο Ντανιέλ Μπατίστα θα δοκιμάσει να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών με τον Γιάννη Κασσαβό.

Ads

Η ποδοσφαιρική κοινότητα, όμως, δεν περιορίζει τις πολιτικές δραστηριότητές της στο νομό Αττικής. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ και του Ολυμπιακού και νυν προπονητής, Βασίλης Παπαχρήστου είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στα Ιωάννινα με τον Ανδρέα Καχριμάνη. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μακεδονίας με τον Μάρκο Μπόλαρη και θα έχει αντίπαλο του, τον επίσης πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ (αλλά και Παναθηναϊκό) Χρήστο Τερζανίδης που είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μακεδονίας με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, έχει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, καθώς περιλαμβάνει ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο την μεγάλη δόξα του Άρη, τον Ντίνο Κούη, αλλά και τον παίκτη του Ηρακλή, Λάκη Παπαιωάννου. Επίσης, ο Κώστας Γκιουλέκας πήρε και παράγοντες από τα τρία μεγάλα σωματεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, τον Δημοκράτη Παπαδόπουλο που είναι αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ) τον αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Αλέξη Κεσόπουλο και τον Πρόεδρο του ΑΣ Άρης, Νικόλαο Παπαδόπουλο.

Εκλογικός πυρετός έχει προσβάλει και τα υπόλοιπα αθλήματα, όπως μαρτυρούν τα ονόματα Ολυμπιονικών, αθλητών βόλει, χάντμπολ και πρωταθλητών στίβου. Για παράδειγμα, ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος, Λούης Τσάτουμας είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας με τον Γιώργο Τσόγκα, ενώ ο κατά πολλούς κορυφαίος παίκτης χάντμπολ στην Ελλάδα, Νίκος Γραμματικός, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Σαλαμίνα με τον Σπύρο Σοφρά. Η λίστα συνεχίζεται και περιλαμβάνει τη χάλκινη Ολυμπιονίκη ιστιοπλοϊας στο Πεκίνο, μαζί με την Σοφία Μπεκατώρου, η Σοφία Παπαδοπούλου, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καλλιθέας με τον σημερινό Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ασκούνη, και την παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού, η Αννα Βερούλη, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηνών με τον Νικήτα Κακλαμάνη. Τέλος, ο πρώην αθλητής πετοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, Βαγγέλης Κουτουλέας, είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας με τον Γιώργο Τσόγκα.