Μήπως είναι ο νέος Μάρκος Παγδατής; Φυσικά, μιλάμε για το Νικ Κύργιο, που μπορεί οι περισσότεροι –οι μάλλον όλοι- να μην γνωρίζαμε ή πιο σωστά να μην τον είχε πάρει το αφτί μας αλλά ωστόσο την προηγούμενη Τρίτη νίκησε 3-1 στα σετ το Νο1 του τένις, τον Ισπανό σούπερ σταρ, Ράφα Ναδάλ στα προημητελικά του Γουίμπλετον. Από τότε εκτοξεύθηκε από τη θέση Νο 144 στη Νο66. Της Τόνιας Γκόρου

Ads

Οι ρίζες του ξεκινάνε από την Ήπειρο και τους Γεωργάνους Ιωαννίνων, από όπου ο παππούς του, Χρήστος, με τη σύζυγο του, Σπυριδούλα, έφυγαν για την Αυστραλία στις αρχές των 6οs, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ο πατέρας του Νικ, Γιώργος, είναι ελαιοχρωματιστής και η Μαλαισιανή μητέρα του, Νιλ, μηχανικός κομπιούτερ, ενώ έχει άλλα δύο αδέρφια, τον Χρήστο που είναι δικηγόρος και την Χαμιλά που είναι ηθοποιός. Ο Νικ είναι ο μικρότερος της οικογένειας και γεννήθηκε στην Κανμπέρα της Αυστραλίας και από νωρίς είχε κλίση στον αθλητισμό.

Το γεγονός ότι ασχολήθηκε με το τένις, το οφείλει στη μητέρα του. Όταν ήταν επτά ετών, η μητέρα του τον πήγε σε ένα γήπεδο τένις της γειτονιάς ελπίζοντας ότι οι ρακέτες και τα κίτρινα μπαλάκια θα συγκινούσαν τον γιο της, ο οποίος ήταν υπέρβαρος εκείνη την περίοδο. Ο Νικ μέχρι τα οκτώ πήγε στο Κολέγιο Ραντφορντ και στα 12 του μετακόμισε στο Daramalan College στην Καμπέρα. Μάλιστα, το πρώτο άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε ήταν το μπάσκετ και όλοι έλεγαν πως ήταν εκκολαπτόμενο αστέρι. Στα 14 του όμως αποφασίζει να ακολουθήσει το τένις και μετά από δύο χρόνια λαμβάνει πλήρη υποτροφία από το αυστραλιανό ινστιτούτο των σπορ.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο αθλητής με τις τρεις πατρίδες, με μεγάλο όπλο το σερβίς του, πυροβόλησε 37 φορές έναντι 11 τον ανήμπορο Ναδάλ. Κάποιες από αυτές τις κανονιές του πλησίαζαν σε ταχύτητα τα 200 χλμ/ώρα. Ο Κύργιος είναι ο πρώτος αθλητής κάτω τον 20 ετών που νικά το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης τα τελευταία 9 χρόνια.

Ads

Η μεγαλύτερη τενιστική ελπίδα της Αυστραλίας αφού πήγε στο Γούιμπλετον με wild card, συνεχίζει με θράσος και… τώρα ποιος τον πιάνει!