Άλλη μία σπουδαία περίπτωση κοινωνικής παρέμβασης στον αντιρατσιστικό αγώνα, που κάθε μέρα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Ads

Η Ναόμι Οσάκα πανηγύρισε την κατάκτηση του δεύτερου US Open και τρίτου Grand Slam στην καριέρα της. Στον μεγάλο τελικό του αμερικανικού όπεν, η τενίστρια από την Ιαπωνία (Νο 9 στον κόσμο) επικράτησε 2-1 σετ της Βικτόρια Αζαρένκα από την Λευκορωσία, σε έναν αγώνα που διήρκεσε 1 ώρα και 51 λεπτά (1-6, 6-3, 6-3 τα σετ).

Έτσι, η Οσάκα διατήρησε το αήττητο σε τελικούς Major τουρνουά κι αυτό είναι ένα επίτευγμα αξιοσημείωτο, δεδομένης της νεαρής ηλικίας της. Μάλιστα η Οσάκα έσπασε ακόμη ένα ρεκόρ, καθώς έγινε η πρώτη τενίστρια από το 1994 που κερδίζει το US Open έχοντας χάσει το πρώτο σετ του τελικού.

‘Όμως αυτό που έχει εντυπωσιάσει και προβάλλεται με έμφαση από όλα τα διεθνή ΜΜΕ, είναι ο τρόπος που επέλεξε η Οσάκα να παρέμβει, αναφορικά με τις δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς.
 
Η 22χρονη εμφανίστηκε στη διοργάνωση με επτά διαφορετικές μάσκες που η κάθε μία γράφει από ένα όνομα ανθρώπου που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά!

Ads

Η Ιαπωνέζα αναφέρθηκε και στην κίνηση της να φορέσει στους 7 αγώνες της ισάριθμες μάσκες, στις οποίες ήταν γραμμένα τα ονόματα Αφροαμερικανών που έχασαν την ζωή τους από αστυνομική βία στις ΗΠΑ.

«Νιώθω ότι πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους ν’ αρχίσουν να μιλούν» δήλωσε και μάλιστα στον επίσημο λογαριασμό του US Open twitter αναρτήθηκαν τα ονόματα των θυμάτων.

Η Ναόμι Οσάκα, η οποία ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά κατάγεται από την Ιαπωνία, συμμετείχε στις διαδηλώσεις που έγιναν στη Μινεάπολη, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ  τον περασμένο Μάιο και θέλησε με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσει και το κοινό του τένις σε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά, με τεράστια προβολή σε όλο τον κόσμο.

«Όσοι περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορία, τόσο πιο πολύ θα ενδιαφέρονται»! «Θέλω να υπάρξει ευαισθητοποίηση», είχε εξηγήσει σε συνέντευξή της πριν την έναρξη του US Open και συνέχισε:

«Βασικά έχω επτά μάσκες. Είναι αρκετά λυπηρό το ότι έχω επτά μάσκες και δεν αρκούν για όλα τα ονόματα. Ελπίζω να φθάσω στον τελικό για να μπορέσω να τις φορέσω και να τις δει και ο κόσμος όλες. Για εμένα, θα ήθελα να υπάρξει μεγαλύτερη επαγρύπνηση. Γνωρίζω πολύ καλά πως το τένις είναι ένα άθλημα που το παρακολουθούν όλοι στον κόσμο και όμως, μπορεί να υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει το όνομα και την ιστορία της Μπριόνα Τέιλορ. Ίσως το γκουγκλάρουν, ίσως το ψάξουν. Για μένα είναι σημαντικό να υπάρξει ευαισθητοποίηση. Για εμένα, αυτό σημαίνει ευρεία ενημέρωση. Νιώθω πως όσοι περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορία, τόσο πιο πολύ θα ενδιαφέρονται»!

Η ευχή της έγινε πράξη καθώς κατάφερε να φορέσει όλες τις μάσκες αφού προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του US Open. Ανεξαρτήτως του αν θα σήκωνει το τρόπαιο ή όχι, η Ναόμι Οσάκα έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία του τένις!

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Οσάκα μεταξύ άλλων ρωτήθηκε: «Τι μήνυμα ήταν αυτό που ήθελες να περάσεις» με την νεαρή πρωταθλήτρια να ρωτά το δημοσιογράφο: «Ποιο ήταν το μήνυμα που έλαβες εσύ;»

Και συνέχισε: «Το θέμα ήταν να προκαλέσω την κουβέντα. Ο κόσμος να αρχίσει να μιλάει γι’ αυτό. Όλα όσα έκανα εκτός γηπέδου, με επηρέασαν και μέσα στο court. Με έκαναν πιο δυνατή γιατί ένιωσα μεγαλύτερη επιθυμία για τη νίκη. Ήθελα να δείξω περισσότερα ονόματα σε όλους»!

Να σημειωθεί ότι η σπουδαία τενίστρια φόρεσε φανέλα του αδικοχαμένου Κόμπε Μπράιαντ και σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο της Νέας Υόρκης! Πόσταρε μάλιστα τη σχετική φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μίλησε για την επιλογή της να φορέσει τη φανέλα του καλού της φίλου του θρύλου του μπάσκετ σε μια τόσο σημαντική στιγμή!

Συγκεκριμένα έγραψε: «Φορούσα αυτή τη φανέλα κάθε μέρα μετά τα παιχνίδια μου. Ειλικρινά νομίζω ότι μου έδινε δύναμη. Για πάντα»!

Είναι υπέροχα νέα αυτά με μεγάλους-ες σούπερ σταρ του αθλητισμού, που επηρεάζουν εκατομμύρια φίλους των σπορ πάνω στη γη, να βγαίνουν μπροστά σε πανανθρώπινους αγώνες, για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σίγουρα έπεται συνέχεια…..

Στο βίντεο ο τελικός του US Open με τον θρίαμβο της Οσάκα