Σε ρυθμούς επανόδου στην αγωνιστική δράση βρίσκεται πλέον το NBA, μετά τη συμφωνία για ολοκλήρωση της φετινής σεζόν μέσω των play-off.

Ads

Οι Μιλγουόκι Μπακς ήταν η ομάδα που έφερε τα πάνω κάτω στο ΝΒΑ με την απόφασή τους να μην κατέβουν στο Game 5 με τους Ορλάντο Μάτζικ. Έκαναν πράξη αυτό που κυκλοφορούσε ως απλή φημολογία εντός της “φούσκας” μετά τους πισώπλατους πυροβολισμούς που δέχθηκε ο Τζέικομπ Μπλέικ: δεν κατέβηκαν σε αγώνα! Οι εξελίξεις μετά από αυτή την κίνησή τους ήταν ραγδαίες, δεδομένου ότι ακολούθησε ένα δραματικό 24ωρο στο ΝΒΑ, την ίδια ώρα που ολόκληρος ο αμερικανικός αθλητισμός “πάγωσε” για αρκετές ώρες.

Η σεζόν στο ΝΒΑ θα ολοκληρωθεί στα παρκέ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα «ελάφια» σταματούν εδώ τις προσπάθειές τους για κοινωνική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση. Δημοσίευσαν ένα βίντεο στους επίσημους λογαριασμούς τους στα social media, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες που υπηρετούν.

Τι είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις για να δεις την αλλαγή να έρχεται; Είμαστε έτοιμοι για θυσίες” αναφέρεται αρχικά στο μήνυμα των Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι συνεχίζουν: “Η ομορφιά αυτής της χώρας είναι η δυνατότητα να υπερασπίζεσαι αυτά που πιστεύεις. Είτε συμφωνείς είτε όχι με αυτό που υπερασπίζεται ο κόσμος, πρέπει να δείχνεις σεβασμό όταν κάποιος παίρνει θέση για κάτι και να μην μιλάς απλά γι αυτό, να περνάς σε δράση. Έχεις τη δυνατότητα να υπερασπιστείς αυτά που πιστεύεις. Οι Μιλγουόκι Μπακς αυτό κάνουν τώρα”.

«Αν ο Λεμπρόν δεν άλλαζε γνώμη, δεν θα άρχιζε το NBA»

Ads

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο των συζητήσεων αναφορικά με το μποϊκοτάζ των play-off και την απόφαση να συνεχιστούν. Όπως μεταφέρεται από την αθλητική έκδοση του «Yahoo» και τον δημοσιογράφο Κρις Χέινς, ο Λεμπρόν Τζέιμς είχε καταλυτικό ρόλο στην οριστική κατάληξη της υπόθεσης.

Ο «Βασιλιάς» ήταν επίσης ένας από τους πολλούς παίκτες που ήταν εκνευρισμένος με τον χειρισμό της κατάστασης από τους Μπακς, θεωρώντας ότι τους έβαλαν σε μία κατάσταση μειονεκτική που δεν τους προσέφερε κάτι. Κι αυτό γιατί οι παίκτες δεν είχαν ένα πλάνο δράσης, που θα μπορούσε να τους δώσει εγγυήσεις για να επιστρέψουν να παίξουν. Σύμφωνα με τη λογική του Τζέιμς, εφόσον αρνούνταν να παίξουν, τότε που θα τελείωνε το παιχνίδι και ποιες ήταν τελικά οι απαιτήσεις που έπρεπε να ικανοποιηθούν;

Το ρεπορτάζ συνεχίζει με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, στην οποία τελικά ο Λεμπρόν Τζέιμς είπε ότι θα συνεχίσουν στο πρωτάθλημα, ωστόσο ο «Βασιλιάς» τόνισε ότι πρώτα θέλει να μιλήσει με την πλευρά των ιδιοκτητών.

«Ο Τζέιμς ήταν αυστηρός προς τους ιδιοκτήτες, τονίζοντας ότι πρέπει να κάνουν περισσότερο στο να βοηθήσουν τη μαύρη κοινότητα και να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο, χρησιμοποιώντας τις πηγές τους για μια οργανωμένη μάχη κατά του ρατσισμού του συστήματος. Οι ιδιοκτήτες υποσχέθηκαν ότι θα πιάσουν δουλειά που θα βοηθήσει τη μαύρη κοινότητα. Ο Τζέιμς ένιωσε πια έτοιμος να επιστρέψει. Πάντα στήριζε τους Μπακς, αλλά ήθελε ενότητα και μία συγκεκριμένη απόφαση για δράση. Αν και ο Τζέιμς είναι ένας παίκτης, θα ήταν αδύνατον για τη Λίγκα να συνεχίσει, αν δεν είχε αλλάξει στάση».

image

Υπέρ του μποϊκοτάζ ο Μάικλ Τζόρνταν

Ο θρύλος του ΝΒΑ και ιδιοκτήτης των Χόρνετς στηρίζει την προσπάθεια των παικτών να αντιδράσουν στις κοινωνικές αδικίες μποϊκοτάροντας τα play-off.

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο μοναδικός μαύρος μεγαλομέτοχος ομάδας του πρωταθλήματος, σύμφωνα με το ESPN εξήρε τη στάση των αθλητών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την απόφασή τους να αντιδράσουν τόσο δυναμικά κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Μάλιστα, ο Air, που είναι ιδιοκτήτης των Χόρνετς, επικοινώνησε τόσο με τον πρόεδρο της Ένωσης Παικτών (NBPA), Kρις Πολ, όσο και με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ θέλοντας να κατανοήσει τι ακριβώς ζητούν οι παίκτες.

Ο Τζόρνταν είχε κατηγορηθεί από τα χρόνια του ως παίκτης πως απέφευγε να πάρει θέση σε κοινωνικά ζητήματα για να μη χάσει δυνάμει αγοραστές των προϊόντων του, ωστόσο τόσο μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, όσο και στην παρούσα κατάσταση πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των Αφροαμερικανών και κατά της κακομεταχείρισής τους.

image