Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ έπαψε από πολύ νωρίς να είναι μείζον αθλητικό γεγονός, αν υποθέσουμε ότι υπήρξε ποτέ.

Ads

Αντίθετα, εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό γεγονός, που προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις ισχυρών ποδοσφαιρικών – και όχι μόνο – δυνάμεων, με την FIFA, ενώ, σε ένα παράλληλο επίπεδο, αναδεικνύει την υποκρισία της Δύσης σε ό,τι αφορά στην επιλεκτική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάλογα με τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύβονται.

Οι χιλιάδες νεκροί εργάτες στο χτίσιμο των ποδοσφαιρικών «παλατιών» του Μουντιάλ ήταν η αρχή, η οποία φαίνεται μάλιστα να ξεχάστηκε και πολύ γρήγορα.

Πλέον, οι αντιθέσεις εκφράζονται με αφορμή την απόφαση της FIFA να απαγορεύσει, διά «ροπάλου» ποινών, στους ποδοσφαιριστές, να φορέσουν το περιβραχιόνιο «One Love» (για τη στήριξη στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα) στους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Ads

Οι χώρες που δεν θα φορέσουν τα θεματικά ΛΟΑΤΚΙ+ περιβραχιόνια είναι Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Δανία, Ουαλία και Αγγλία.

Η ολλανδική ομοσπονδία λίγο μετά την απόφαση ανακοίνωσε:

«Μετανιώνουμε που δεν ήταν εφικτό να βρούμε μια λύση μαζί. Παραμένουμε πιστοί στο μήνυμα αγάπης (OneLove) και θα συνεχίσουμε να το διαδίδουμε όμως η προτεραιότητα μας στο Μουντιάλ είναι να κερδίζουμε παιχνίδια».

Στη συνέχεια με κοινή ανακοίνωσή τους, οι εθνικές ομοσπονδίες τοποθετήθηκαν υπέρ της προστασίας των παικτών στο συγκεκριμένο ζήτημα:

«Ως εθνικές ομοσπονδίες δεν μπορούμε να αφήσουμε τους παίκτες μας να δεχθούν κυρώσεις, γι΄αυτό ζητούμε από τους παίκτες μας να μη φορούν τα περιβραχιόνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την FIFA, αυτό είναι πρωτοφανές».

«Πυρά» κατά FIFA

Στην Γερμανία, ωστόσο, δεν μπορούν να το χωνέψουν.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του προέδρου της γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) Μπερντ Νόιεντορφ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της FIFA ως «επίδειξη ισχύος», «ξεκάθαρη απειλή» και «χαμηλό χτύπημα» εκ μέρους της.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η εθνική ομάδα της Γερμανίας αποφάσισε να συμπορευθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά και έτσι ο αρχηγός Μανουέλ Νόιερ δεν θα φορέσει την Τετάρτη το περιβραχιόνιο.

Η δικαιολογία είναι η ίδια με αυτή της κοινής ανακοίνωσης των ομοσπονδιών, ότι, δηλαδή, «δεν θέλουμε αυτή η διένεξη να γίνει στις πλάτες των παικτών», όπως είπε ο Νόιεντορφ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το προπονητικό κέντρο της γερμανικής ομάδας στο Κατάρ και επισήμανε ότι η απόφαση ελήφθη «σε ένδειξη αλληλεγγύης» προς τις άλλες ομάδες.

«Δεν υπάρχει εδώ μοναχικός δρόμος», ανέφερε και χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη στάση της FIFA, καθώς, όπως τόνισε, οι ομάδες είχαν ενημερώσει την FIFΑ ήδη από τον Σεπτέμβριο, αλλά η Διεθνής Ομοσπονδία περίμενε μέχρι λίγες ώρες πριν από τον  αγώνα της Αγγλίας, η οποία θα ήταν η πρώτη ομάδα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία «One Love». Ήταν για εμάς μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη υπό μεγάλη πίεση, δήλωσε.

Η Γερμανία ωστόσο θα συνεχίσει τον διάλογο με τη FIFA, σημείωσε ο επικεφαλής της DFB, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα είμαστε ξεκάθαροι στη στάση και τις δηλώσεις μας».

Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Όλιβερ Μπίρχοφ μετέφερε από την πλευρά του την απογοήτευση των παικτών και ιδιαίτερα του αρχηγού της ομάδας, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «χθες το βράδυ κοιμήθηκε θεωρώντας ότι θα φορούσε το περιβραχιόνιο» και ενημερώθηκε μόλις σήμερα. «Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που συνέβη και με αυτόν τον τρόπο και δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε», πρόσθεσε.

Στα «κάγκελα» τα γερμανικά ΜΜΕ

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στη Γερμανία. Ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γιοχάνες Σέτσλ ζήτησε την αποχώρηση της γερμανικής εθνικής ομάδας από τη διοργάνωση «και μάλιστα σήμερα», ενώ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Human Rights Watch Βάντζελ Μιχάλσκι, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv, έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική απόφαση» και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη «συνθηκολόγηση ενώπιον των ισχυρών της FIFA».

Η εφημερίδα BILD δημοσιεύει σχόλιο με τον τίτλο «Ντρεπόμαστε για σας!» και τάσσεται υπέρ της εμφάνισης των παικτών με το περιβραχιόνιο, παρά τις απειλές για κυρώσεις. «Ας δείξουν στον Νόιερ κίτρινη κάρτα! Ας τον διώξουν με κόκκινη! Ας μας αφαιρέσουν βαθμούς και ας μας στείλουν στο σπίτι από τους προκριματικούς! Ντρεπόμαστε για την Ομοσπονδία και για την εθνική ομάδα, παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη ο πρώτος αγώνας. Είναι πολύ δειλοί για να φορέσουν ένα περιβραχιόνιο που γράφει “One Love”. Αδιανόητο!», γράφει η εφημερίδα, η οποία τις τελευταίες ώρες διεξάγει μέσω της ιστοσελίδας της δημοσκόπηση με τα ερωτήματα, αν η γερμανική ομάδα πρέπει να αψηφήσει τη FIFA και ο αρχηγός να φορέσει το περιβραχιόνιο, αν πρέπει να αποχωρήσει από τη διοργάνωση ή αν πρέπει να αγωνιστεί κανονικά, χωρίς το περιβραχιόνιο. Μέχρι τώρα οι δύο πρώτες επιλογές προηγούνται σημαντικά στις προτιμήσεις των χρηστών.

Σε ανάλογο πνεύμα, το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το οποίο μεταδίδει τους αγώνες του Μουντιάλ, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του σχόλιο με τίτλο «Ζήτω η στενομυαλιά!», στο οποίο γίνεται λόγος για «χαμένη ευκαιρία για να σταθούμε απέναντι στον μηχανισμό εξουσίας της FIFA» και επισημαίνεται ότι οι επτά ευρωπαϊκές ομάδες θα μπορούσαν να είχαν αποφασίσει να φορέσουν όλοι οι παίκτες τους το περιβραχιόνιο. «Έντεκα Γερμανοί, έντεκα Ολλανδοί, έντεκα Δανοί κ.λπ… Τότε θα έπρεπε να απαγορευτεί για όλους, δεν θα μπορούσαν πλέον να παίξουν και θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Οι διαμαρτυρίες πρέπει κάποιον να πλήξουν, διαφορετικά δεν είναι διαμαρτυρίες», επισημαίνεται από το ZDF.

«Αντάρτικο» από το BBC

Πάντως, η απεσταλμένη του BBC στο Κατάρ, Άλεξ Σκοτ, φόρεσε περιβραχιόνιο με ουράνιο τόξο κατά τη διάρκεια του αγώνα της Αγγλίας.

Η απόφαση της Σκοτ ήρθε σε συνέχεια της απόφασης του BBC να μην μεταδώσει την τελετή έναρξης της Κυριακής στο κύριο, πρώτο κανάλι του.

Εκατομμύρια θεατές του BBC One είδαν αντίθετα μια εκτεταμένη σειρά συζητήσεων και ταινιών που επικρίνουν το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ και τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων.

Αυτό, πάντως, όπως γράφει ο Guardian, δεν εμπόδισε 8 εκατομμύρια τηλεθεατές – χωρίς να υπολογίζεται ο κόσμος που παρακολούθησε το παιχνίδι σε δημόσιους χώρους, παμπ κλπ – να παρακολουθήσουν το εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο οποίο οι οικοδεσπότες, το Κατάρ, έχασαν με 2-0 από τον Ισημερινό.

Συμβολικές διαμαρτυρίες και για την Τεχεράνη

Ακόμη μεγαλύτεροι ήταν οι αριθμοί στην αναμέτρηση της Αγγλίας με το Ιράν, όπου εκδηλώθηκε μια ακόμη, «παράπλευρη», πολιτική διάσταση αυτού του Μουντιάλ.

Έτσι, οι παίκτες και των δύο ομάδων, βρήκαν την ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν με τον δικό τους, «υπόγειο» τρόπο, για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τεχεράνη, σε συνδυασμό με την απόφαση της FIFA σχετικά με το περιβραχιόνιο για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Οι παίκτες του Ιράν έμειναν σιωπηλοί κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας τους, με κάποιους οπαδούς να αποδοκιμάζουν τον ύμνο από τις εξέδρες του γηπέδου.

Ενώ, λίγο αργότερα, οι παίκτες της εθνικής Αγγλίας γονάτισαν στον αγωνιστικό χώρο, περνώντας το δικό τους μήνυμα στο Μουντιάλ.

Πάντως, το «no politica» της FIFA, εκφράστηκε με φόντο το νέο ρατσιστικό μακελειό στις ΗΠΑ, όταν ένοπλος εισέβαλε σε ντισκοτέκ της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στο Κολοράντο Σπρινγκς και άρχισε να πυροβολεί, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.