Η μεγαλύτερη στιγμή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ έφτασε, σήμερα (17:00, ΑΝΤ1) θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στην Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και των μαχητών συμπαικτών του, με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία του Εμπαπέ, του Γκριζμάν και των υπόλοιπων σταρ.

Ads

Η αγωνία κορυφώνεται σε Αργεντινή και Γαλλία, αλλά και για τους φίλους του ποδοσφαίρου σε όλο τον πλανήτη, που ανεξαρτήτως προτίμησης προσδοκούν θέαμα, συγκινήσεις, ένταση και πολλά γκολ.

Ας δούμε μερικές βασικές πληροφορίες για τον τελικό.

  • Κατ’ αρχήν σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση και – εφόσον χρειαστεί – η διαδικασία των πέναλτι.
  • Οι φιναλίστ έχουν από δύο κατακτήσεις του τροπαίου, αυτός δε είναι ο έκτος τελικός για την Αργεντινή και τέταρτος για τη Γαλλία.
  • Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί δώδεκα φορές στο παρελθόν και η Αργεντινή υπερτερεί με έξι νίκες έναντι τριών των Γάλλων.
  • Σε επίπεδο τελικής φάσης Μουντιάλ έχουν συγκρουστεί τρεις φορές. Το 1930 η Αργεντινή είχε νικήσει 1-0 για τη φάση των ομίλων, το 1978 η «αλμπισελέστε» είχε επιβληθεί 2-1 στον όμιλο και το 2018 η Γαλλία είχε επικρατήσει 4-3 για τη φάση των «16».
  • Η Αργεντινή έχει προηγηθεί και στα έξι παιχνίδια που έχει δώσει στο φετινό Μουντιάλ.
  • Στον τελικό ο Μέσι θα καταρρίψει το ρεκόρ των 25 συμμετοχών σε τελική φάση Μουντιάλ που κατέχει ο Γερμανός Ματέους. Επίσης αν σκοράρει, θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα έχει βρει δίχτυα σε όλες τις φάσεις ενός Μουντιάλ (όμιλοι, γύρος των «16», προημιτελικός, ημιτελικός, τελικός).
  • Αν η Αργεντινή κατακτήσει το τρόπαιο θα γίνει μόλις η δεύτερη ομάδα που το πετυχαίνει μετά από ήττα στην πρεμιέρα. Η πρώτη ήταν η Ισπανία το 2010.
  • Αν η Γαλλία επιβληθεί, θα γίνει η 3η ομάδα που κατακτά δύο σερί Μουντιάλ μετά την Ιταλία (1934, 1938) και τη Βραζιλία (1958, 1962).
  • Η Γαλλία είναι αήττητη στις δέκα πιο πρόσφατες αναμετρήσεις της με νοτιοαμερικάνικες ομάδες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (6-4-0). Η τελευταία ήττα της ήταν από ομάδα της Conmebol ήταν το 1978 (1-2 από την τότε διοργανώτρια Αργεντινή).
  • Για 11η φορά αναμετρούνται σε τελικό Μουντιάλ μία νοτιοαμερικάνικη και μία ευρωπαϊκή ομάδα. Από τις προηγούμενες δέκα φορές, οι Λατίνοι πανηγύρισαν στις επτά.
  • Ο Ντεσάμπ μπορεί να γίνει ο δεύτερος προπονητής που κατακτά δύο Μουντιάλ μετά τον Ιταλό Βιτόριο Πότσο (1934, 1938).
  • Και σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα συνεχιστεί η παράδοση που θέλει την ομάδα που το κατακτά να μην έχει ξένο προπονητή, καθώς ο Σκαλόνι είναι Αργεντινός και ο Ντεσάμπ Γάλλος.
  • Μεγάλη η μάχη και για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης μεταξύ τεσσάρων παικτών. Ο Μέσι με τον Εμπαπέ έχουν από πέντε τέρματα και ακολουθούν ο Χουλιάν Άλβαρες και ο Ζιρού με τέσσερα.

Αργεντινή

Ads

Έκανε επίδειξη ισχύος και αποτελεσματικότητας στον ημιτελικό με την Κροατία και με ένα καθαρό 3-0 «σφράγισε» την πρόκρισή της στον τελικό του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Μέσι άνοιξε το σκορ στο 34’ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Χουλιάν Άλβαρες διπλασίασε τα τέρματά της με έξοχη ατομική προσπάθεια και αφού πέρασε ουσιαστικά όλη την άμυνα των Κροατών.

Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 69’ με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Άλβαρες ύστερα από εκπληκτική κίνηση και ασίστ του Μέσι.

Αυτή θα είναι η 6η παρουσία της σε τελικό Μουντιάλ. Το 1930 είχε ηττηθεί 4-2 από την Ουρουγουάη, το 1978 είχε επιβληθεί 3-1 της Ολλανδίας στην παράταση, το 1986 είχε κερδίσει 3-2 τη Δυτική Γερμανία, το 1990 είχε ηττηθεί 1-0 από τη Γερμανία και το 2014 είχε χάσει με 1-0 στην παράταση, επίσης από τη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ ο Μέσι ανακοίνωσε και επίσημα ότι αυτός ο τελικός θα είναι το τελευταίο παιχνίδι του σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν διευκρίνισε πάντως αν θα σταματήσει από τώρα από την Εθνική ή αν σκοπεύει να συμμετάσχει στο Κόπα Αμέρικα 2024.

Σε δηλώσεις του σχετικά με τον τελικό τόνισε τα εξής: «Είναι πολύ συναρπαστικό να το βλέπουμε όλο αυτό, τον κόσμο, τις οικογένειες. Όλο το Μουντιάλ έχει υπάρξει καταπληκτικό, τα όσα ζήσαμε θα μας μείνουν αξέχαστα. Τώρα θα πάμε στο τελευταίο παιχνίδι, που είναι αυτό που θέλαμε. Έχουμε πάει πιο μακριά απ’ όσο είχαμε σκεφτεί και πλέον στόχος μας είναι το Κύπελλο. Έχουμε βιώσει δύσκολες καταστάσεις και άλλες πολύ καλές. Ζούμε κάτι ανεπανάληπτο. Το απολαμβάνω μαζί με όλο τον κόσμο και όλους τους Αργεντινούς στην πατρίδα μας».

Ο τεχνικός Σκαλόνι κρατά – ως συνήθως – κλειστά τα χαρτιά του και δοκιμάζει διάφορα σχήματα ενόψει Γαλλίας. Ο Μέσι είχε μία μικρή ενόχληση μετά τον ημιτελικό και έχασε μία προπόνηση, χωρίς πάντως να τίθεται θέμα συμμετοχής του στον τελικό. Είναι αρκετά πιθανό να διατηρηθεί το 4-2-2-2 με τέσσερις κεντρικούς χαφ, ενώ υπάρχει σκέψη για και ένα 5-3-2, οπότε στη θέση ενός μέσου θα περάσει ο Λισάνδρο Μαρτίνες σαν τρίτος στόπερ.

Ο Ντι Μαρία έχει ξεπεράσει τις ενοχλήσεις που τον κράτησαν εκτός από τα νοκ-άουτ (είχε περάσει αλλαγή μόλις στα τελευταία οκτώ λεπτά της παράτασης με την Ολλανδία) και αναμένεται να αγωνιστεί εναντίον των Γάλλων, χωρίς όμως να είναι βέβαιο αν θα ξεκινήσει. Αν βρεθεί στην αρχική ενδεκάδα, τότε ο σχηματισμός θα είναι μάλλον 4-3-3.

Εν τω μεταξύ αναμένεται και στον τελικό οι φίλοι της Αργεντινής να μετατρέψουν το γήπεδο σε… «Μπομπονέρα» αφού υπολογίζονται σε τουλάχιστον 50 χιλιάδες.

Γαλλία

Μπορεί φαινομενικά να είχε την πιο εύκολη αποστολή στα ημιτελικά κόντρα στο Μαρόκο, όμως στην πράξη τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Υπέφερε σε αρκετές στιγμές, έμεινε αρκετό χρονικό διάστημα πίσω από την μπάλα και κινδύνευσε. Ο πίνακας ωστόσο έγραψε το υπέρ της 2-0, που της έδωσε το δεύτερο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Συμμετέχει για δεύτερη σερί φορά μετά το νικηφόρο 2018.

Για να τα καταφέρει συνέβησαν αρκετά και πολύ κομβικά πράγματα. Αρχικά ήταν το πολύ γρήγορο γκολ του Τεό Ερναντέζ (5’) που άλλαξε εξαρχής τις ισορροπίες του αγώνα. Διατήρησε επίσης την παράδοση των Γάλλων αμυντικών που σκοράρουν στην ημιτελική φάση. Είχαν προηγηθεί τα δύο γκολ του Λιλιάν Τιράμ (1998) στο 2-1 επί της Κροατίας και αυτό του Ουμτιτί (2018) στο 1-0 επί του Βελγίου.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε, τέλος, να κάνουμε αναφορά στις μεστές εμφανίσεις του Αντουάν Γκριζμάν στη μεσαία γραμμή και του Κιλιάν Μ’Μπαπέ στη γραμμή κρούσης. Αμφότεροι έβαλαν την ομάδα πάνω από το «εγώ» τους – κάτι που αποτελεί έκπληξη για τον άσο της Παρί Σ.Ζ. – δίνοντας μεγάλες ανάσες ακόμη και ανασταλτικές με την προσφορά τους.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την πορεία μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μόνο απλό δεν είναι αυτό που έχουμε καταφέρει έως εδώ, όμως οι παίκτες μου έδειξαν ποιότητα και χαρακτήρα για ακόμη μία φορά. Πρέπει να τονίσουμε και τη συνεισφορά των παικτών που έρχονται από τον πάγκο, όπως ο Μουανί. Είναι ένα μεγάλο παράδειγμα ότι όλοι μπορούν να φανούν χρήσιμοι και κομβικοί ανά πάσα στιγμή. Μπροστά μας έχουμε έναν τεράστιο τελικό απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα (σ.σ. Αργεντινή) και ένα «αστραφτερό» παίκτη (σ.σ. Μέσι). Δεν παίζει κανέναν ρόλο η νίκη μας του 2018. Και εμείς και αυτοί έχουν έρθει εδώ για το τρίτο αστέρι στη φανέλα. Τόσο σημαντικά, τόσο απλά», τόνισε ο Ντιντιέ Ντεσάν.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι και η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν χτυπήθηκε από το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες. Η ζέστη, η υγρασία αλλά κυρίως ο κλιματισμός εντός των γηπέδων (σταθερά στους 19 βαθμούς Κελσίου) επηρέασε τους Ουπαμεκανό (στόπερ) και Ραμπιό (χαφ) που δεν αγωνίστηκαν στον ημιτελικό. Μάλιστα ο δεύτερος έμεινε και εκτός αποστολής. Μόλις την Πέμπτη αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα και ο Κομάν (εξτρέμ), όμως τα νέα από το ιατρικό επιτελείο αναφέρουν ότι άπαντες θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το «παρών».

Τελευταίο πρόβλημα ο τραυματισμός του Ζιρού στο γόνατο στην προπόνηση του Σαββάτου, που καθιστά τη συμμετοχή του στον τελικό αμφίβολη.

Πιθανές ενδεκάδες:

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι, 4-3-3): Μαρτίνες – Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια – Φερνάντες, Ντε Πολ, ΜακΆλιστερ – Μέσι, Ντι Μαρία, Μέσι

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν, 4-2-3-1): Γιορίς – Κουντέ, Βαράν, Κονατέ, Ερνάντεζ – Τσουαμενί, Ραμπιό – Ντεμπελέ, Γκριζμάν, Κομάν – Εμπαπέ

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιαν (Πολωνία)

Γήπεδο: «Lusial Iconic Stadium», Ντόχα (88.000 θεατών)

image