Τελευταίο διήμερο με αγωνιστική δράση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 του Κατάρ, με τη διεξαγωγή του μικρού τελικού σήμερα και βεβαίως του μεγάλου αύριο.

Ads

Οι δύο ευχάριστες εκπλήξεις του Μουντιάλ, Κροατία και Μαρόκο, που κέρδισαν με το «σπαθί» τους τη συμπάθεια όλων των φίλων του ποδοσφαίρου, κοντράρονται για την τρίτη θέση, αλλά και για να κλείσουν με θετικό τρόπο τη διοργάνωση. Σέντρα στις 17:00  με απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τον ΑΝΤ1.

Κροατία

Προέρχεται από την ήττα, με εύκολο η αλήθεια είναι τρόπο από την Αργεντινή με 3-0. Το σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς δέχθηκε δύο τέρματα σε μικρό χρονικό διάστημα προς το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, ενώ στο δεύτερο ο Χούλιαν Άλβαρες πέτυχε ακόμη ένα, με τη «χρβάτσα» να μην μπορεί να βγάλει αντίδραση σε κανένα σημείο της αναμέτρησης.

Ads

Ωστόσο την υπέρβασή της την έκανε, από τη στιγμή που απέκλεισε τη Βραζιλία στον προημιτελικό. Αξιοσημείωτο πως κατάφερε και τις τρεις φορές που βρέθηκε σε νοκ-άουτ Μουντιάλ, να φτάσει μέχρι και τον ημιτελικό. Το 1998 κατέκτησε την 3η θέση, ενώ στην περασμένη διοργάνωση ηττήθηκε στον τελικό από τους Γάλλους.

Η αιτία για την εκπληκτική πορεία των Κροατών τα τελευταία χρόνια έχει όνομα και αυτό είναι του Λούκα Μόντριτς. Ακόμα και στα 37 του, κατάφερε να ηγηθεί της χώρας του στο υψηλότερο επίπεδο και να χειροκροτηθεί απ’ όλον τον κόσμο για την προσπάθειά του. Φυσικά, δίπλα του είχε αξιόλογους ποδοσφαιριστές. Σήμερα όμως θα γραφτεί ο επίλογος αυτού του σπουδαίου παίκτη σε ματς τόσο μεγάλης διοργάνωσης.

«Είναι ένας μεγάλος τελικός για εμάς, μία μάχη για μετάλλιο. Αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό το Μαρόκο, είναι η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Πιστεύω θα παίξει με την πιο δυνατή ενδεκάδα, όπως και εμείς. Έχουμε κουραστεί, έχουμε ταλαιπωρηθεί. Έχουμε και κάποιες δυσκολίες (αναφερόμενος στις απουσίες Γιουράνοβιτς και Μπρόζοβιτς), πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ζλάτκο Ντάλιτς, ενώ μιλώντας για τον Μόντριτς αργότερα, δεν απέκλεισε το γεγονός να μπορεί να δώσει το «παρών» στο επόμενο Euro.
Μαρόκο

Μαρόκο

Μπορεί το Μαρόκο να έχασε από τη Γαλλία στον ημιτελικό με 2-0, κέρδισε όμως το χειροκρότημα του κόσμου για την προσπάθειά του. Του στοίχισε σε μεγάλο βαθμό το πρώτο τέρμα μόλις στο 5’ από τον Ερναντέζ, που ήταν και το πρώτο μάλιστα που δέχτηκε στο τουρνουά από αντίπαλο ποδοσφαιριστή.

Από νωρίς βρέθηκε σε θέση κυνηγού και μάλιστα στάθηκε – και με το παραπάνω – στο ύψος των περιστάσεων. Λίγο έλειψε το ψαλιδάκι του Ελ Γιαμίκ στο 45’ να καταλήξει στα δίχτυα και να δούμε ένα άλλο παιχνίδι.

Στο δεύτερο μέρος κράτησε ακόμα περισσότερο την μπάλα στα πόδια του, απέτυχε όμως να διασπάσει την άμυνα των «μπλε». Στο ανοιχτό γήπεδο ήρθε το δεύτερο γκολ στο 79’, εκεί όπου μπήκε και η… ταφόπλακα στα όνειρα των Μαροκινών.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει πως αυτή η ομάδα τα πήγε άσχημα σε αυτό το παιχνίδι. Διέψευσε όλους όσοι πίστευαν θα κλειστεί στο… καβούκι της και θα βρει ελάχιστες ευκαιρίες. Δικαίως, λοιπόν, κέρδισε τον τίτλο της μεγαλύτερης διάκρισης αφρικανικής ομάδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Μαρόκο παρέδωσε ψυχή τε και σώματι στα γήπεδα του Κατάρ παλεύοντας σαν ένα πραγματικό «λιοντάρι του Άτλαντα», όπως είναι το παρατσούκλι του. Γι’ αυτό και ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί βλέπει τους ποδοσφαιριστές του εξαντλημένους και ταλαιπωρημένους από τραυματισμούς. Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το ματς με τη Γαλλία, σκοπεύει να δώσει χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που δεν αγωνίστηκαν, ενώ παράλληλα θα ξεκουράσει τα βασικά «γρανάζια» της ομάδας.

Ο Ρεγκραγκί σχολίασε τόσο για το ματς του τελικού, όσο και για τον Μόντριτς: «Η καρδιά μου υποστηρίζει τη Γαλλία επειδή γεννήθηκα εκεί, όμως τρέφω μεγάλο σεβασμό και στην Αργεντινή, επειδή έχω παίξει μαζί με τον προπονητή της στο παρελθόν (σ.σ. στη Ρασίνγκ το 2006). Δεν ξέρω εάν ο Μόντριτς θα τελειώσει την καριέρα του σήμερα, όμως παραμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου και θέλει να αποχωρήσει από το Μουντιάλ με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για το σημερινό ματς του μικρού τελικού, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου: «Είμαστε απογοητευμένοι με την ήττα του ημιτελικού, όμως πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα και να επικεντρωθούμε σε ακόμη ένα ματς. Θέλουμε να κατακτήσουμε την τρίτη θέση, είναι καλύτερη από την τέταρτη. Θα τα δώσουμε όλα για να την πάρουμε».

Ο Λούκα Μόντριτς για ένα ακόμη ματς, αποτελεί το βασικό παράγοντα που η απόδοση του μπορεί να κρίνει τον αγώνα, καθώς ο 37χρονος άσος είναι αυτός που κινεί τα νήματα στη μεσαία γραμμή της Κροατίας, ενώ με μόνο μία ενέργεια μπορεί να ξεκλειδώσει οποιαδήποτε άμυνα, είτε μοιράζοντας την μπάλα, είτε στέλνοντάς τη στα αντίπαλα δίχτυα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η μονομαχία του με τον Σοφιάν Άμραμπατ. Ο Μαροκινός χαφ της Φιορεντίνα έχει εξαιρετική παρουσία σε κάθε παιχνίδι της ομάδας του και κάνει φανταστικό τουρνουά, τραβώντας πολλά βλέμματα πάνω του. Σίγουρα, η «μάχη» του με τον αστέρα των Βαλκάνιων θα είναι συναρπαστική.

Κροατία και Μαρόκο συναντήθηκαν και την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ, ματς το οποίο έληξε δίχως τέρματα (0-0). Μάλιστα οι Κροάτες είχαν μόλις 5 τελικές προσπάθειες, τις λιγότερες στην ιστορία τους σε επίπεδο Παγκοσμίου.

Προϊστορία μικρών τελικών

Κανένας από τους 19 προηγούμενους μικρούς τελικούς δεν οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ το μόνο ματς που πήγε παράταση ήταν το Γαλλία – Βέλγιο το 1986. Εντυπωσιακό πως στα 10 τελευταία τουρνουά, η τρίτη θέση κατακτήθηκε από ευρωπαϊκή χώρα. Το 1998 ήταν η Κροατία, με το 2-1 επί της Ολλανδίας.

Οι 11 τελευταίοι μικροί τελικοί: Βραζιλία – Ιταλία 2-1 το 1978, Πολωνία – Γαλλία 3-2 το 1982, Γαλλία – Βέλγιο 4-2 στην παράταση το 1986, Ιταλία – Αγγλία 2-1 το 1990, Σουηδία – Βουλγαρία 4-0 το 1994, Κροατία – Ολλανδία 2-1 το 1998, Τουρκία – Νότια Κορέα 3-2 το 2002, Γερμανία – Πορτογαλία 3-2 το 2006, Γερμανία – Ουρουγουάη 3-2 το 2010, Ολλανδία – Βραζιλία 3-0 το 2014, Βέλγιο – Αγγλία 2-0 το 2018.

Πιθανές ενδεκάδες:

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς – Στάνισιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ. Σόσα – Μόντριτς, Κόβατσιτς – Βλάσιτς, Μάγιερ, Πέρισιτς – Λιβάγια

Μαρόκο (Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο – Χακίμι, Νταρί, Ελ Γιαμίκ, Ατιγιάτ Αλλάχ – Ουνάχι, Άμραμπατ, Αμαλά – Ζιγέκ, Μπουφάλ, Εν-Νεσίρι

Διαιτητής: Ιμπραχίμ Αλ Τζασίμ Αμπντουλραχμάν (Κατάρ)

Γήπεδο: «Khalifa International Stadium», Ντόχα (45.000)

image