Η Μάντσεστερ Σίτι κυνηγούσε απεγνωσμένα τα τελευταία χρόνια το Champions League και τελικά το κατάκτησε στην Κωνσταντινούπολη, επικρατώντας 1-0 της μαχητικής Ίντερ, που έχασε μεγάλη ευκαιρία να στείλει τον τελικό στην παράταση.

Ads

Αυτό είναι το πρώτο Champions League για τους «πολίτες», ενώ είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Μάντσεστερ γίνεται η δεύτερη πόλη μετά το Μιλάνο, με τις δύο ομάδες που έχουν στη συλλογή τους  το βαρύτιμο τρόπαιο (Μίλαν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι άλλες δύο), ενώ η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα πέτυχε ιστορικό τρεμπλ, έχοντας φέτος πρωτάθλημα, Κύπελλο Αγγλίας και πρωταθλητριών Ευρώπης.

Με αυτή την επιτυχία οι «πολίτες» μπήκαν έτσι στο κλειστό ευρωπαϊκό κλαμπ των συλλόγων, που παίρνουν πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League την ίδια χρονιά.
 
Εκεί συναντάμε επίσης τις Μπαρτσελόνα (2009, 2015) και Μπάγερν Μονάχου (2013, 2020), καθώς και τις Ίντερ (2010), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1999), Σέλτικ (1967), Άγιαξ (1972) και Αϊντχόφεν (1988).
 
Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα έγινε ο πρώτος προπονητής που κατακτά τρεμπλ με δύο διαφορετικές ομάδες, καθώς το είχε κάνει και με την Μπάρτσα πριν από 14 χρόνια.

Το γκολ που έκρινε τον τελικό σημείωσε ο Ρόδρι με υπέροχο δυνατό πλασέ. Τρομερό ματς από τους ψυχωμένους νερατζούρι, που είχαν δοκάρι μετά το προβάδισμα των σίτιζενς και αδιανόητη χαμένη ευκαιρία με τον Λουκάκου για να το στείλουν στην παράταση.

Ads

Με το γνωστό 3-2-4-1 κατέβασε τη Μάντσεστερ Σίτι ο Πεπ Γκουαρδιόλα, αφήνοντας όμως στον πάγκο τον Γουόκερ. Στην εστία βρέθηκε ο Έντερσον και οι Ντίας, Ακάντζι, Άκε στην τριάδα των στόπερ. Στόουνς, Ρόδρι τα δύο χαφ, με τους Μπερνάρντο Σίλβα, Γκιντογκάν, Ντε Μπρόινε, Γκρίλις μπροστά τους και τον Χάαλαντ στην κορυφή της επίθεσης.

Με το κλασικό 3-5-2 παρέταξε την Ίντερ ο Σιμόνε Ιντζάγκι από την άλλη, επιλέγοντας βασικό τον Μπρόζοβιτς αντί του Μκιταριάν που είχε λιγοστές προπονήσεις. Στο τέρμα ο Ονάνα και οι Νταρμιάν, Ατσέρμπι, Μπαστόνι στα στόπερ. Οι Ντάμφρις, Ντιμάρκο τα φουλ-μπακ, με την τριάδα του άξονα να αποτελείται από τους Μπαρέλα, Μπρόζοβιτς, Τσαλχάνογλου. Το… γνωστό δίδυμο με Λαουτάρο Μαρτίνες και Τζέκο στην επίθεση.

Η Ίντερ έδειξε διάθεση από το ξεκίνημα να κρατήσει ψηλά τις γραμμές της, αλλά και να ρισκάρει με build-up από την άμυνά της. Η Σίτι την ίδια ώρα όποτε έβρισκε χώρο, προσπαθούσε να πιάσει ανοργάνωτους τους «νερατζούρι», όπως έκανε στο 6′ αλλά το πλασέ του Μπερνάρντο Σίλβα πέρασε άουτ.

Ο Χάαλαντ έδινε μπόλικες μάχες ανάμεσα στα τρία στόπερ της Ίντερ και έμοιαζε μόνος, οι Ντε Μπρόινε, Γκρίλις ήταν καλά κλεισμένοι και οι Μιλανέζοι έβαζαν αρκετά στο παιχνίδι τους Ντιμάρκο, Ντάμφρις, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την ταχύτητά τους.

Ο Ιντζάγκι είχε διαβάσει εξαιρετικά τον… ομόλογό του, Πεπ, με την Ίντερ να βγάζει με άνεση το 20λεπτο, αλλά και να έχει μια καλή στιγμή με το σουτ του Μπρόζοβιτς που πέρασε άουτ. Όπως με σχετική άνεση πέρασε και το υπόλοιπο του ημιχρόνου, με τη Σίτι να μην έχει την ορμή και τη φρεσκάδα άλλων αγώνων.

Η καλύτερη στιγμή για τους «σίτιζενς» ήρθε στο 27ο λεπτό όταν ο Χάαλαντ έβαλε πλάτη τον Μπαστόνι και σούταρε από πλάγια και αριστερά μέσα από την περιοχή για να το βγάλει ο Ονάνα, ενώ δύο λεπτά μετά το πλασέ του Ντε Μπρόινε ήταν αδύναμο.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η άμυνα των Μιλανέζων ένιωσε τον Βέλγο, αφού για δεύτερο σερί τελικό (όπως και σε αυτόν το 2021 με την Τσέλσι) αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού δίνοντας τη θέση του στον Φόντεν.

Η απώλεια του Ντε Μπρόινε έμοιαζε κομβική για τη Σίτι, αλλά ενδεχομένως μπορούσε να της δώσει ενέργεια η είσοδος του Φόντεν. Με την Ίντερ να βγάζει αλώβητη και με χαρακτηρστική άνεση του πρώτο μέρος, ελέγχοντάς το εν μέρει κιόλας αφού δεν επέτρεψε στην αντίπαλό της να επιβάλει τον ρυθμό της.

Η Ίντερ μπήκε καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο, είχε πιο καθαρό μυαλό και έβγαινε με πιο σωστό τρόπο στην επίθεση που έμοιαζε… κοιμισμένη, με τους νερατζούρι να βλέπουν τον Τζέκο να αποχωρεί με πρόβλημα και τον Λουκακου να παίρνει τη θέση του.

Μάλιστα δύο λεπτά μετά η Ίντερ είχε τεράστια φάση να ανοίξει το σκορ, όταν η άμυνα της Σίτι έκανε τρομερό λάθος, ο Λαουταρο βγήκε στο πλάγιο τετ-α-τετ και αντί να πασάρει στον Λουκακου, αποφάσισε να τελειώσει μόνος του τη φάση με τον Έντερσον να διώχνει.

Η Σίτι συνέχιζε να ελέγχει το τέμπο αλλά να μην φτιάχνει καθαρές ευκαιρίες, ωστόσο εκμεταλλεύτηκε το μοναδικό λάθος στην άμυνα της Ίντερ στο ματς. Στο 68ο λεπτό μετά από κάθετη του Ακάντζι, ο Μπερνάρντο Σίλβα έκανε το γύρισμα που κόντραρε με την μπάλα να στρώνεται στον αμαρκάριστο Ρόδρι, ο οποίος με εκπληκτικό πλασέ στην κίνηση εκτέλεσε τον Ονάνα για το 1-0.

Το γκολ αυτό έφερε έκρηξη στις κερκίδες που φιλοξενούσαν τους 20.000 οπαδούς της Σίτι, ωστόσο δύο λεπτά αργότερα θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο στο κομμάτι που κάθονταν οι τιφόζι της Ίντερ, με την ομάδα τους να χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Σε φάση διαρκείας και… πανικού στα καρέ των Άγγλων, ο Ντάμφρις γέμισε στην μικρή περιοχή, η μπάλα έσκασε και ανασηκώθηκε, ο Ντιμάρκο πήρε την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, για να προσπαθήσει να σκοράρει σε δεύτερο χρόνο παίρνοντας το ριμπάουντ αλλά να αποκρούει άθελά του με το πόδι ο Λουκάκου.

Το ματς είχε πάρει φωτιά, με τον Λουκάκου να μην καταφέρνει να νικήσει με σουτ τον Έντερσον στο 73′ και τον Φόντεν να έχει την επόμενη μεγάλη φάση στο 78′, όταν μετά από εντυπωσιακή ατομική ενέργεια έκανε το πλασέ αλλά τον σταμάτησε ο Ονανά.

Οι συγκινήσεις όμως δεν είχαν τελειώσει εκεί αφού στην τελική ευθεία για το 90λεπτο και με την Σίτι να έχει οπισθοχωρήσει ανεπαίσθητα για να κρατήσει το υπέρ της 1-0, η Ίντερ βγήκε μαζικά μπροστά και στο 89′ είχε τεράστια ευκαιρία για την ισοφάριση.

Δεν ήρθε όμως αφού μετά από πάσα με κεφαλιά του Γκόζενς προς τη μικρή περιοχή ο Λουκάκου πήρε την κεφαλιά, με τη μπάλα να βρίσκει όμως πάνω στο πόδι του όρθιου Έντερσον στο κέντρο της εστίας και να φεύγει κατόπιν κόρνερ με τη βοήθεια του Ρούμπεν Ντίας.

Τα πέντε λεπτά των καθυστερήσεων ήταν ακόμα πιο δραματικά και συγκλονιστικά και το φινάλε ήταν ανάλογο, με την Ίντερ να προσπαθεί μέχρι τέλους και να έχει ακόμη μία καλή στιγμή για να ισοφαρίσει και να στείλει το ματς στην παράταση, όμως ο Έντερσον απέκρουσε εντυπωσιακά τη γυριστή κεφαλιά του Γκόζενς και κράτησε απαραβίαστη την εστία του, για να μείνει το 1-0 και να υπογραφτεί με χρυσά γράμματα η πρώτη κατάκτηση του Champions League στην ιστορία των πολιτών.

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Στόουνς (82′ Γουόκερ), Ρούμπεν Ντίας, Άκε, Ακάντζι, Ρόδρι, Γκιντογκάν, Ντε Μπρόινε (36′ Φόντεν) Μπερνάρντο Σίλβα, Χάλαντ, Γκρίλις

Ίντερ (Σιμόνε Ιντζαγκι (: Ονανά, Νταρμιάν (Ντ’Αμπρόζιο), Ατσέρμπι, Μπαστόνι (76′ Γκόζενς), Ντάμφρις (76′ Μπελανόβα), Τσαλχάνογλου (84′ Μικίταριαν), Μπαρέλα, Μπρόζοβιτς, Ντιμάρκο, Μαρτίνες, Τζέκο (57′ Λουκάκου)

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)